Wszyscy na diecie Vitalii wiemy , co to zdrowe odżywianie , unikamy śmieciowego jedzenia i zależy nam na poprawie sylwetki , dlatego kupujemy w sklepach chleb pelnoziarnisy "zdrowy " , bez "mąki pszennej" i "glutenu " - skladnikow zabójczych dla organizmu człowieka ,
Ponadto wielu ludzi cierpi na zespół jelita drażliwego . I tu jest problem . Ja po zjedzeniu chleba na jakiejkolwiek mące czułam się źle i grubo. Ale teraz to się zmieniło.
Od ponad miesiąca piekę sobie chleb , ktory obok niesamowitych walorów smakowych ma tę zaletę , ze przygotowuje się go łatwo , piecze szybko
Troche trwało. , zanim zebrałam wszystkie potrzebne skladniki.
Mozna rano włożyć ciasto do formy , a po powrocie z pracy upiec. Chleb w formie może tak czekac na upieczenie nawet kilkanaście godzin.
Składniki na mały chlebek :
SKŁADNIKI SUCHE:
1 szklanka nasion słonecznika
1/2 szklanki nasion lnu
1/2 szklanki migdałów ( posiekac na grube kawałki)
1 1/2 szklanki płatków owsianych bez glutenu
2 łyżki i nasion chia
4 łyżki łusek babki płesznik ( mozna dać 2 łyżki łusek babki płesznik i 2 łyzki nasion babki płesznik)
1 lyżeczka soli morskiej lub kamiennej
MOKRE SKŁADNIKI:
1 łyzka syropu klonowego lub 1 łyżka miodu naturalnego
3 łyzki oleju kokosowego extra vergin
1 i 1/2 szklanki letniej wody
SPOSÓB WYKONANIA:
W jednej misce wymieszac suche składniki , w drugiej mokre. Połączyć obie mieszanki tak , zeby nie było nic suchego . Przełożyc do małej keksówki , najlepiej silikonowej ( u mnie 23x9x7 cm) wysmarowanej olejem kokosowym i wysypanej płatkami owsianymi. Odstawić na co najmniej 4 godziny , żeby len i babka płesznik skleiły ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika 200st.C i piec 20 minut. Pózniej chleb delikatnie z formy przełozyc na blachę i piec dalsze 35 minut w tej samej temperaturze.
Po upieczeniu przełozyc na kratkę do całkowitego ostudzenia . Chleb powinien byc dobrze upieczony do zrumienienia , bo cały smak w skórce.
Ze względu na to , ze nie ma w nim żadnego składnika wspomagającego rośnięcie - chlebek nie rośnie , ale też nie opada .
Ten chlebek upieczony z samych nasion pełnych błonnika ma zbawienne działanie na nasz organizm.
Mozna go jeść ze wszystkim: masłem ( lubię najbardziej), dżemami , rybą , serem , różnymi pastami itp.
W galerii zdjeć mojego pamiętnika wstawiłam zdjecia tego smacznego chlebka.
Potrzebne składniki , ktorych nie mamy w domu , można kupic w sklepach internetowych lub tych ze zdrową żywnością .
Ja kupiłm w AMAZONIE ( przez internet ) nasiona babki płesznik , łuski babki płesznik i nasiona chia .
kaamilciaaa9
10 stycznia 2018, 16:32Właśnie dziś upiekłam chlebek z Pani przepisu .Wyszedł świetnie i jest bardzo smaczny.Dziekuje i POLECAM!
mysia-sia
5 września 2017, 19:11chyba muszę spróbować! kiedyś piekłam na zakwasie, ale zakwas trzeba dokarmiać i pilnować, żeby się nie popsuł, a nie zawsze miałam czas i ochotę na pieczenie chleba, ten wygląda na interesujący właśnie z tego względu, że można go upiec kiedy się chce, nie trzeba się martwić o zakwas :)
patrysina
4 lutego 2016, 16:48ciekawy przepis, muszę spróbować
babciabasia3
6 lutego 2016, 22:56Bedzie to coś nowego , innego no i mozna jesc zgodnie z dietą. Pozdrawiam.
AnnaW58
1 lutego 2016, 08:58Będę próbować, narobiłaś mi wielkiego apetytu a też jestem fanką pieczywa więc jeśli "Twój chlebek" jest również zdrowy to do dzieła zbieram produkty:)
babciabasia3
5 lutego 2016, 04:30Jest pyszny.
WiktoriaW
28 maja 2015, 21:18W sobotę będę piekła. Od dawna nosiłam się z zamiarem pieczenia chleba. Pozdrawiam
babciabasia3
2 sierpnia 2015, 10:54Warto . Ja piekę dzisiaj. Pozdrawiam.
skladanka
15 lutego 2015, 11:55Akurat wczoraj upiekłam ten chlebek, dodałam do niego trochę suszonej żurawiny, a zamiast migdałów pokrojone na pół orzechy laskowe. Jest nie dość, ze zdrowy to przepyszny! Jednak aby powstrzymywać się przed jego zjedzeniem w większych ilościach, pokroiłam go na kromki i zamroziłam każdą kromkę osobno. Teraz wystarczy, że wieczorem wyjmę chlebek z zamrażalnika, a już rano mam do śniadania jak znalazł :)
babciabasia3
15 lutego 2015, 18:24Do mrożenia idealnie sie nadaje .
irena.53
8 lutego 2015, 15:30Ciekawy przepis na chlebek . Trzeba także zrobić, I jesc zdrowiej ...... Pozdrowionka
babciabasia3
15 lutego 2015, 18:23Tak . Szczególnie pyszne sa chrupiące dodatki w chlebku.
Florentinaa
6 lutego 2015, 07:29!! spróbuję
babciabasia3
7 lutego 2015, 07:33Polecam. Ja swój chleb piekę co 2-3 dni.
Florentinaa
7 lutego 2015, 13:04ja narazie piekłam taki na drożdzach. ale ten brzmi bardzo ciekawie
babciabasia3
15 lutego 2015, 18:22Oj, naprwadę warto