Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Kiedy fanka chleba nie przytyje? Chleb- rewelacja-
przepis.


Wszyscy na diecie Vitalii wiemy , co to zdrowe odżywianie , unikamy śmieciowego jedzenia i zależy nam na poprawie sylwetki , dlatego kupujemy w sklepach chleb pelnoziarnisy "zdrowy " , bez "mąki  pszennej"  i "glutenu " - skladnikow zabójczych dla organizmu człowieka , 

Ponadto wielu ludzi cierpi  na zespół jelita drażliwego . I tu jest problem . Ja po zjedzeniu chleba na jakiejkolwiek mące czułam się źle i grubo. Ale teraz to się  zmieniło. 

Od ponad miesiąca piekę sobie chleb , ktory obok niesamowitych walorów smakowych ma tę zaletę , ze przygotowuje się go łatwo , piecze szybko  

Troche trwało. , zanim zebrałam wszystkie potrzebne  skladniki. 

Mozna rano  włożyć ciasto  do formy , a po powrocie z pracy upiec. Chleb w formie może tak czekac na upieczenie nawet kilkanaście godzin.

Składniki na mały chlebek :

SKŁADNIKI SUCHE: 

1 szklanka nasion słonecznika 

1/2 szklanki nasion lnu

1/2 szklanki migdałów ( posiekac na grube kawałki)

1 1/2 szklanki płatków  owsianych bez glutenu

2 łyżki i nasion chia

4 łyżki łusek babki płesznik ( mozna dać 2 łyżki łusek babki płesznik i 2 łyzki  nasion babki płesznik) 

1 lyżeczka  soli morskiej lub kamiennej

MOKRE SKŁADNIKI:

1 łyzka syropu klonowego lub 1 łyżka  miodu naturalnego

3 łyzki oleju kokosowego extra vergin

1 i 1/2 szklanki letniej wody

SPOSÓB WYKONANIA:

W jednej misce wymieszac suche składniki , w drugiej mokre. Połączyć obie mieszanki tak , zeby nie było nic suchego . Przełożyc do małej keksówki ,  najlepiej silikonowej ( u mnie 23x9x7 cm) wysmarowanej olejem kokosowym i wysypanej płatkami owsianymi. Odstawić na co najmniej 4 godziny , żeby len i babka płesznik skleiły ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika 200st.C i piec 20 minut. Pózniej chleb delikatnie z formy przełozyc na blachę  i piec dalsze 35 minut w tej samej temperaturze. 

Po upieczeniu przełozyc  na kratkę do całkowitego ostudzenia . Chleb  powinien byc dobrze upieczony do zrumienienia , bo cały smak w skórce.

Ze względu na to , ze nie ma w nim żadnego składnika wspomagającego rośnięcie - chlebek nie rośnie , ale też nie opada . 

Ten chlebek upieczony z samych nasion pełnych błonnika ma zbawienne działanie na nasz organizm.  

Mozna go jeść ze wszystkim: masłem ( lubię najbardziej), dżemami  , rybą  , serem , różnymi pastami itp.

W galerii zdjeć mojego pamiętnika wstawiłam zdjecia tego smacznego chlebka.

Potrzebne składniki , ktorych nie mamy w domu , można  kupic w sklepach internetowych lub tych ze zdrową żywnością . 

Ja kupiłm w AMAZONIE  ( przez internet ) nasiona babki płesznik , łuski babki płesznik i nasiona  chia  . 

  • kaamilciaaa9

    kaamilciaaa9

    10 stycznia 2018, 16:32

    Właśnie dziś upiekłam chlebek z Pani przepisu .Wyszedł świetnie i jest bardzo smaczny.Dziekuje i POLECAM!

  • mysia-sia

    mysia-sia

    5 września 2017, 19:11

    chyba muszę spróbować! kiedyś piekłam na zakwasie, ale zakwas trzeba dokarmiać i pilnować, żeby się nie popsuł, a nie zawsze miałam czas i ochotę na pieczenie chleba, ten wygląda na interesujący właśnie z tego względu, że można go upiec kiedy się chce, nie trzeba się martwić o zakwas :)

  • patrysina

    patrysina

    4 lutego 2016, 16:48

    ciekawy przepis, muszę spróbować

    • babciabasia3

      babciabasia3

      6 lutego 2016, 22:56

      Bedzie to coś nowego , innego no i mozna jesc zgodnie z dietą. Pozdrawiam.

  • AnnaW58

    AnnaW58

    1 lutego 2016, 08:58

    Będę próbować, narobiłaś mi wielkiego apetytu a też jestem fanką pieczywa więc jeśli "Twój chlebek" jest również zdrowy to do dzieła zbieram produkty:)

  • WiktoriaW

    WiktoriaW

    28 maja 2015, 21:18

    W sobotę będę piekła. Od dawna nosiłam się z zamiarem pieczenia chleba. Pozdrawiam

    • babciabasia3

      babciabasia3

      2 sierpnia 2015, 10:54

      Warto . Ja piekę dzisiaj. Pozdrawiam.

  • skladanka

    skladanka

    15 lutego 2015, 11:55

    Akurat wczoraj upiekłam ten chlebek, dodałam do niego trochę suszonej żurawiny, a zamiast migdałów pokrojone na pół orzechy laskowe. Jest nie dość, ze zdrowy to przepyszny! Jednak aby powstrzymywać się przed jego zjedzeniem w większych ilościach, pokroiłam go na kromki i zamroziłam każdą kromkę osobno. Teraz wystarczy, że wieczorem wyjmę chlebek z zamrażalnika, a już rano mam do śniadania jak znalazł :)

    • babciabasia3

      babciabasia3

      15 lutego 2015, 18:24

      Do mrożenia idealnie sie nadaje .

  • irena.53

    irena.53

    8 lutego 2015, 15:30

    Ciekawy przepis na chlebek . Trzeba także zrobić, I jesc zdrowiej ...... Pozdrowionka

    • babciabasia3

      babciabasia3

      15 lutego 2015, 18:23

      Tak . Szczególnie pyszne sa chrupiące dodatki w chlebku.

  • Florentinaa

    Florentinaa

    6 lutego 2015, 07:29

    !! spróbuję

    • babciabasia3

      babciabasia3

      7 lutego 2015, 07:33

      Polecam. Ja swój chleb piekę co 2-3 dni.

    • Florentinaa

      Florentinaa

      7 lutego 2015, 13:04

      ja narazie piekłam taki na drożdzach. ale ten brzmi bardzo ciekawie

    • babciabasia3

      babciabasia3

      15 lutego 2015, 18:22

      Oj, naprwadę warto

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.