Ogorki, ktore Krzysiek wczoraj kupił od razu zrobiłam. Dziś zrobie dżem. W sobotę Krzysiek kupi kolejne 5 kg ogorkow i moze brzoskwninie. Zostaly by tylko jabłka i gruszki. Ja dżemow potrzebuje sporo, bo oboje z Krzyśkiem lubimy i jemy praktycznie tylko domowe. Bigosy z kabaczka jeszcze mam i fasolkę też. Miejsca w spizarni jest sporo, ale trzeba zrobić porządek.
Dziś Krzyśka imieniny i ma przyjechać jego brat i to moze ze swoja panią. Przyjęcia jakiegoś oficjalnego nie będzie, ale ciasto juz tak. Krzysiek kupi, bo piec nie będę. Pal je licho przez jeden dzień nie przytyję. Trochę więc zjem... Trzeba będzie z pieleszy wyjść i ogarnąć sie trochę. Sprzatać specjalnie jednak nie zamierzam...Przezyję to jakoś. Chodzi o panią, bo bratem Krzyśka sie nie przejmuję.
Mam dziś podpisać umowę z nowym portalem. Będę na nim wróżyć. Dziś też muszę skończyć graficzne opracowanie kilku krzyżowek. Jutro partię wyślę. W tej chwili wspólpracuje tylko z jedna gazetą, bo druga została zlikwidowana. Szkoda...
mania131949
26 lipca 2019, 08:20A ja proszę o przepis na bigos z kabaczka i sosy, o których pisałaś (meksykański i chiński). -:))) Miłego dnia.
araksol
26 lipca 2019, 18:53bigos z kabaczka: kabaczek około 30 cm, 3 czerwone papryki, 4 duze pomidory, ulubione ziola, olej, sol. Rozdrobnić i udusić. Gorące do slóików. Pasteryzować 15 minut.
araksol
26 lipca 2019, 18:57sos chiński do sloikow: 3 kg pomidorow, 1 kg cebuli, 3 papryki czerwone, 3 ząbki czosnku, 2 szklanki cukru, szklanka octu sol, ulubione ziola. Udusić po rozdrobnieniu Pasteryzować 15 minut.
araksol
26 lipca 2019, 19:03sos meksykański 4 kg pomidorow, 1,5 kg cebuli, pszka kukurydzy, 2 duże marchwie, 3 czerwone duże papryki, 1,5 szklanki cukru, 6 ząbkow czosnku, 1/3 szklanki octu, curry, papryka w proszku, pieprz,, 3 łyżki soli, łyżka musztardy...Smaczenego:)
mania131949
26 lipca 2019, 20:20Dziękuję bardzo. Kabaczka nie mam ale za to cukinii w bród, tp prawie to samo. Pomidory i paprykę mam, od jutra przetwarzam ! :-)))
araksol
26 lipca 2019, 22:37fajne przepisy. robię co roku...:)
Ania355
25 lipca 2019, 15:16Nigdy nie robiłam przetworów z fasolki szparagowej, mogłabyś podać przepis?
araksol
25 lipca 2019, 18:03fasolkę oczyćśić, obciąć końce, przeplukać wodą i wlożyć do słoików. Jeśli trzeba przekroić. może być na stojco. Do każdego słoika po klopsach dodać czubatą łyżeczkę cukru i pol lyczeczki soli., zalać wrzatkiem, zakrścić. Pasteryzować dzień po dniu, dwa razy po 40 i 30 minut. Wyjmować i układać do góry dnem.