Bakłażan
Bakłażan należy do tej samej rodziny, co papryka, pomidory czy, o dziwo, tytoń. Mimo, że 100 gramów bakłażana to ok. 30 kalorii, nie jest on wskazany dla ludzi na diecie - warzywo jest bowiem ciężkostrawne. Unikać go powinny także: kobiety w ciąży, małe dzieci, ludzie z problemami przewodu pokarmowego i nerkami.
Głównym powodem przeciwwskazań jest to, że powoduje wzdęcia. Poza tym jednak posiada wiele zalet. Zawiera dużo potasu, sporo fosforu i wapnia, a także znaczne ilości błonnika (ok. 50% więcej, niż jabłka lub brzoskwinie).
Mówi się także, że bakłażany dają długowieczność i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bakłażan ma też pewną ciekawą właściwość – wspomaga bowiem trawienie tłustych mięs. Zawarta w nim substancja ogranicza miażdżycowe i nowotworowe zagrożenie spowodowane stosowaniem zbyt tłustej i mięsnej diety. Posiada właściwości odtruwające, stad polecany jest np. po kuracji antybiotykowej. Zawiera tzw antyoksydanty (związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników) które chronią nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia jak również podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje.
Menu:
10.30
- 2 grzanki z szynką, koncentratem pomidorowym, ogórkiem
13.30
- 2 ciastka owsiane
- 1/2 mango
- duża garść nerkowców
16.55
- leczo z: cebule, czerwone papryki, bakłażan, puszka pomidorów w zalewie, pierś z kury
20.30
- grani z ogórkiem i rzodkiewką
Płyny:
- 3 kawy rozpuszczalne z mlekiem i słodzikiem
- woda
Dziś nie miałam za bardzo pomysłu na obiad więc postanowiłam zrobić po raz kolejny leczo. Tym bardziej, że większość składników miałam w domu. Zastąpiłam cukinię bakłażanem (cukinii nie było w sklepie). Leczo zrobiłam tak samo jak ostatnio tzn. podsmażyłam 2 duże cebule, podsmażyłam pokrojonego w kostkę bakłażana, do garnka wlałam puszkę pomidorów w zalewie, dodałam 3 czerwone papryki, bakłażana i cebulę oraz pokrojoną w kostkę pierś z kury, doprawiłam solą, pieprzem i chili, będę miała jeszcze na 2 dni ;) wyszło pyszne i pikantne, jak się przegryzie będzie rewelacyjne ;)
Skończyłam też dziś poprzednią partię ciastek owsianych i dziś upiekłam nowe. Tym razem dodałam: płatki owsiane, nasiona konopii, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, kubek kawy rozpuszczalnej, trochę mleka, 3 łyżki cukru.
MllaGrubaskaa
10 września 2012, 12:54Uwielbiam bakłażana , nie wiedziałam ze jest ciężkostrawny , może dla tego że nigdy nie miałam po ni takich problemów.
luumu
10 września 2012, 10:19bardzo mi się podoba, że każdy posiłek uwieczniasz na zdjęciu. i w menu na przyszły tydzień uwzględnię leczo, które bardzo apetycznie wygląda. co prawda kojarzy mi się z takim dziwnym zapaszkiem, który mnie odrzuca od wersji gotowanej przez babcię. pozdrawiam.
TAINTA
10 września 2012, 08:10widzę że u Ciebie ostatnio seria wykładów pod względem zdrowych owoców i warzyw ;-))) fajnie ,może się czegoś nowego dowiemy!!!:-))
Lioness.From.North
9 września 2012, 23:31O, też masz bardzo fajne menu:) Dzięki za wizytę u mnie, a laska z demota wcale nie jest puszysta:P
Madeleine90
9 września 2012, 22:06a ja zrobiłam ciastki z: migdałami, orzechami laskowymi, pestkami dyni, słonecznikiem, żurawiną oraz siemieniem:) nasiona konopii?? hm pierwsze słyszę:))) muszę koniecznie spróbować:)