Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
9.09.2012


Bakłażan 

Bakłażan należy do tej samej rodziny, co papryka, pomidory czy, o dziwo, tytoń. Mimo, że 100 gramów bakłażana to ok. 30 kalorii, nie jest on wskazany dla ludzi na diecie - warzywo jest bowiem ciężkostrawne. Unikać go powinny także: kobiety w ciąży, małe dzieci, ludzie z problemami przewodu pokarmowego i nerkami. 
Głównym powodem przeciwwskazań jest to, że powoduje wzdęcia. Poza tym jednak posiada wiele zalet. Zawiera dużo potasu, sporo fosforu i wapnia, a także znaczne ilości błonnika (ok. 50% więcej, niż jabłka lub brzoskwinie). 
Mówi się także, że bakłażany dają długowieczność i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bakłażan ma też pewną ciekawą właściwość – wspomaga bowiem trawienie tłustych mięs. Zawarta w nim substancja ogranicza miażdżycowe i nowotworowe zagrożenie spowodowane stosowaniem zbyt tłustej i mięsnej diety. Posiada właściwości odtruwające, stad polecany jest np. po kuracji antybiotykowej. Zawiera tzw antyoksydanty (związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników) które chronią nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia jak również podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje.




Menu:

10.30
- 2 grzanki z szynką, koncentratem pomidorowym, ogórkiem


13.30
- 2 ciastka owsiane
- 1/2 mango
- duża garść nerkowców


16.55
- leczo z: cebule, czerwone papryki, bakłażan, puszka pomidorów w zalewie, pierś z kury


20.30
- grani z ogórkiem i rzodkiewką



Płyny:
- 3 kawy rozpuszczalne z mlekiem i słodzikiem
- woda



Dziś nie miałam za bardzo pomysłu na obiad więc postanowiłam zrobić po raz kolejny leczo. Tym bardziej, że większość składników miałam w domu. Zastąpiłam cukinię bakłażanem (cukinii nie było w sklepie). Leczo zrobiłam tak samo jak ostatnio tzn. podsmażyłam 2 duże cebule, podsmażyłam pokrojonego w kostkę bakłażana, do garnka wlałam puszkę pomidorów w zalewie, dodałam 3 czerwone papryki, bakłażana i cebulę oraz pokrojoną w kostkę pierś z kury, doprawiłam solą, pieprzem i chili, będę miała jeszcze na 2 dni ;) wyszło pyszne i pikantne, jak się przegryzie będzie rewelacyjne ;)



Skończyłam też dziś poprzednią partię ciastek owsianych i dziś upiekłam nowe. Tym razem dodałam: płatki owsiane, nasiona konopii, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, kubek kawy rozpuszczalnej, trochę mleka, 3 łyżki cukru.











  • MllaGrubaskaa

    MllaGrubaskaa

    10 września 2012, 12:54

    Uwielbiam bakłażana , nie wiedziałam ze jest ciężkostrawny , może dla tego że nigdy nie miałam po ni takich problemów.

  • luumu

    luumu

    10 września 2012, 10:19

    bardzo mi się podoba, że każdy posiłek uwieczniasz na zdjęciu. i w menu na przyszły tydzień uwzględnię leczo, które bardzo apetycznie wygląda. co prawda kojarzy mi się z takim dziwnym zapaszkiem, który mnie odrzuca od wersji gotowanej przez babcię. pozdrawiam.

  • TAINTA

    TAINTA

    10 września 2012, 08:10

    widzę że u Ciebie ostatnio seria wykładów pod względem zdrowych owoców i warzyw ;-))) fajnie ,może się czegoś nowego dowiemy!!!:-))

  • Lioness.From.North

    Lioness.From.North

    9 września 2012, 23:31

    O, też masz bardzo fajne menu:) Dzięki za wizytę u mnie, a laska z demota wcale nie jest puszysta:P

  • Madeleine90

    Madeleine90

    9 września 2012, 22:06

    a ja zrobiłam ciastki z: migdałami, orzechami laskowymi, pestkami dyni, słonecznikiem, żurawiną oraz siemieniem:) nasiona konopii?? hm pierwsze słyszę:))) muszę koniecznie spróbować:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.