Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
owoce i warzywa - co w nich siedzi ;)




Agrest

Owoce tego popularnego w naszym kraju krzewu są bogate w związki będące niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bowiem bogate w takie witaminy jak witamina C, mająca korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności, a także witamina Ba i witamina A, wspomagająca pracę narządu wzroku, a także wpływająca pozytywnie na stan i zdrowie włosów, skóry i paznokci.

Składniki mineralne zawarte w składzie owoców agrestu to między innymi żelazo, magnez czy fosfor i wapń. Ponad to, warto wspomnieć, że agrest przyspiesza pracę układu pokarmowego, i tym samym działa przeczyszczająco. Jest to powodem, dla którego jedzenie agrestu pomaga w przypadku wystąpienia bolesnych zaparć.

Oprócz tego, agrest działa moczopędnie, zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, a także jest zalecany osobom, które borykają się z artretyzmem.

Ananas

Ananas dzięki bromelinie (mieszanina enzymów) wpływa korzystnie na trawienie, a także przydaje się przy kłopotach żołądkowo- jelitowych, niestrawności, jak również chorobach nerek czy układu sercowo-naczyniowego.

Arbuz

Owoc ten jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 90% wody, dlatego właśnie wspaniale gasi pragnienie. Co więcej, jest słodki w smaku. Zawiera on kwas jabłkowy i cytrynowy, a także małą ilość witaminy B1, B2 oraz C. Poza tym w arbuzie znajdują się takie składniki mineralne jak na przykład potas, chlor, wapń, sód, siarka, magnez, fosfor, a także żelazo.

Co ciekawe, w 100 gramach arbuza znajduje się jedynie 30 kcal.

Spożywanie arbuza może korzystnie wpłynąć na przemianę materii. Ponad to działa przeciwzmarszczkowo, a także przeciwzapalnie. Poza tym, działa moczopędnie, co sprawia, że jest zalecany przy występowaniu u ludzi chorób nerek. Oprócz tego, z uwagi na zawartość likopenu, który nadaje jego miąższowi czerwony kolor, wspomaga leczenie dolegliwości układu nerwowego, podobnie jak grejpfrut, a także pomidor.

Brzoskwinie

W owocach brzoskwini znajdują się takie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje jak na przykład prowitamina A, witamina C, a także liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Oprócz tego brzoskwinie zawierają Bor, którego obecność w ustroju wpływa na podniesienie poziomu estrogenu, przez co przeciwdziała osteoporozie. Ponad to owoce te są bogate w sód, potas, fosfor, magnez, wapń, a także żelazo.

W stu gramach brzoskwini znajduje się aż 88g wody, prawie 0,8 g białka, 11 g cukrów, a także 0,1 g tłuszczy.

Spożywanie brzoskwiń działa na organizm moczopędnie, a także zasadotwórczo, co sprawia, że zalecane jest w przypadku diet odchudzających, a także przy chorobach reumatycznych i problemach z układem moczowym.

Grejpfrut

Jest to owoc niskokaloryczny, z uwagi na bardzo dużą zawartość wody ( prawie dziewięćdziesiąt) procent. W stu gramach owocu znajduje się prawie dziesięć gramów węglowodanów, ponad 0,5 białka oraz około 0,2 grama tłuszczy.

W grejpfrucie znaleźć można takie witaminy jak witamina C, witamina E, a także witaminy z grupy B (B, B2, B6). Zawierają również karoten, sód, potas, fosfor, wapń , magnez a także żelazo.

Z uwagi na dużą zawartość witaminy C spożywanie grejpfruta na korzystne działanie w przypadku problemów z pracą jelit czy brakowi apetytu. Oprócz tego przyspiesza przemianę materii, działa przeciwmiażdżycowo.

Gruszka

W ponad osiemdziesięciu procentach gruszka składa się z wody. Poza tym, w stu gramach gruszki jest ponad dziesięć gramów węglowodanów, pół grama białka oraz niecałe pół grama tłuszczu.

Oprócz tego, w owocu występują takie witaminy jak Witamina C, E, a także witaminy z grupy B (B1,B2,B6), a także karoten, potas, sód, magnez, wapń oraz fosfor.

Najbardziej znanym działaniem gruszki jest korzystny wpływ na układ trawienny. Przede wszystkim ich spożywanie pobudza jego prawidłowe działanie. Pomagają na zaparcia, a także przy problemach z układem moczowym.

Jeżyny

W ponad osiemdziesięciu procentach jeżyny składają się z wody. Ponad to w stu gramach jeżyn znajduje się około grama tłuszczy, a także podobna ilość białka i prawie dziewięć gramów węglowodanów.

Witaminami, które znaleźć można w jeżynach są witamina C, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Składnikami mineralnymi zawartymi w tych leśnych owocach są potas (w dużych ilościach), sód, magnez, wapń, małe ilości żelaza, a także fosfor.

Dzięki bogatej zawartości jedzenie jeżyn ma działanie przeciwgorączkowo. Poza tym, liście jeżyn zbierane na przełomie wiosny i lata, wykorzystuje się w przypadku problemów z Pracą przewodu pokarmowego, a także w przypadku kaszlu.

Oprócz tego, jeżyny wykorzystuje się do leczenia przypadłości na tle nerwowym, działają one uspokajająco. Sok z dojrzałych owoców zalecany jest do sporządzania okładów na wypryski i zasuszoną skórę. Odwar z korzeni działa moczopędnie. Ponad to, napar z młodych listków jeżyn wpływa pozytywnie w przypadku anemii.

Mandarynki


Mandarynki są bardzo soczyste, ponieważ zawierają prawie dziewięćdziesiąt procent wody. Poza tym, w mandarynka w niemal jednym procencie składa się z białka, zawiera prawie dwa procent błonnika, a także niecałe dziesięć procent węglowodanów.

Mandarynki zawierają duże ilości witaminy C, w mniejszych ilościach posiada witaminę A, kwas foliowy, a także wapń, potas, żelazo, sód, magnez i cynk.

Od niedawna wiadomo, ze skórki mandarynek zawierają w swoim składzie związek chemiczny, którego właściwości określa się jako przeciwnowotworowe, który należy do fitoaleksyn.

Dzięki zawartości witaminy C, podobnie jak inne cytrusy, mandarynki wpływają pozytywnie na odporność organizmu. Poza tym, pozytywnie wpływają na zmniejszenie ilości złego cholesterolu we krwi.

Morele

Morele w ponad osiemdziesięciu procentach składa się z wody. Ponad to, w stu gramach tego owocu znajduje się około jednej dziesiętnej grama tłuszczu, a także prawie jeden gram białka oraz ponad dziesięć gramów cukrów.

W morelach występuje witamina C, A i PP a także witaminy z grupy B (B1,B2, B6). Składniki mineralne w niej zawarte to potas, magnez, fosfor, wapń i bor.

Z uwagi na zawartość witaminy A morele wpływają pozytywnie na stan wzroku, zapobiegają kurzej ślepocie, a także chorobom skóry.

Poza tym morele są bogate w błonnik, co sprawia, że należy uważać z ilością spożytych owoców, zbyt duża ilość może wywołać przeczyszczenie.

Poziomki

Poziomki w ponad osiemdziesięciu procentach składają się z wody. Ponad to, w stu gramach tym małego rozmiaru owoców znajduje się prawie pół grama tłuszczy, a także ponad gram białka i niemalże sześć gramów węglowodanów.

Witaminy, jakie znaleźć można w składzie poziomek to witamina C, a także witaminy z grupy B (B2, B1). Poza tym poziomki są bogate w wapń i znajduje się w nich także żelazo.

Owoce poziomki są bogatym źródłem kwasów organicznych (na przykład kwasu salicylowego, a także askorbowego zwanego witaminą C). Spożywanie tych pysznych owoców działa odżywczo i ma właściwości odtruwające. Poziomki regulują przemianę materii, jak również czyszczą krew.

Śliwki

Śliwka w ponad osiemdziesięciu procentach składa się z wody. Ponad to, w stu gramach owocu znajduje się mało, bo jedynie 0,15 grama tłuszczu, a także ponad pół grama białka i piętnaście gramów węglowodanów.

W owocach znaleźć można witaminę C, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego są one bogatym źródłem potasu, a także zawierają fosfor, magnez i fosfor.

Śliwki z uwagi na pokaźną ilość pektyn (rodzaj błonnika), który zawierają są wspaniałym środkiem, aby przeciwdziałać bolesnym zaparciom. Jednak, nie można z ilością spożywanych śliwek przesadzać, ponieważ może to skutkować problemami układu trawiennego, biegunkami.

Truskawki

W prawie dziewięćdziesięciu procentach truskawki składają się z wody. Ponad to, w stu gramach tych czerwonych owoców znajduje się niemalże jeden gram białka i pół grama tłuszczy, a także niecałe osiem gramów węglowodanów.

W tych owocach znajdują się także witaminy takie jak witamina C, a także witaminy z grupy B (B1,B2). Składniki mineralne jakie zawierają truskawki to potas (duże ilości), jak również magnez, wapń, niewielka ilość sodu, a także fosfor.

Warto wspomnieć o fakcie, który zapewne zadziwi niejednego czytelnika. Otóż, truskawki zawierają większą ilość witaminy C niż grejpfrut czy cytryna.

Winogrona

W ponad osiemdziesięciu procentach winogrona składają się z wody. Poza tym, w stu gramach znajduje się niecały gram białka, i prawie dwadzieścia gramów węglowodanów. Witaminy znajdujące się w tych owocach to witamina C, a także witaminy z grupy B (B1,B2, B6). Składniki mineralne znajdujące się w tych smakowitych owocach to między innymi potas, wapń i fosfor.

Spożywanie winogron wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom, a także regulując perystaltykę jelit. Ponad to obniżają procesy fermentacyjne w jelitach, a także dodatnio wpływają na produkcję soków trawiennych.




Bakłażan

W bakłażanach znajduje się ponad dziewięćdziesiąt procent wody. Poza tym w stu gramach tego soczystego warzywa znaleźć można około dwóch gramów cukru, a także niewielkie ilości białka i tłuszczy.

W bakłażanie nie znajdziemy wielkich pokładów czy to witamin czy składników mineralnych. Chociaż, należy wspomnieć, że w niewielkich ilościach znajduje się tam witamina B6, a także witamina C. Oprócz tego można wspomnieć, iż bakłażany zawierają mangan, a także potas.

Jedzenie tego warzywa polecane jest na przykład w przypadku zbyt dużego poziomu złego cholesterolu we krwi.

Bób

Bób jest warzywem niezwykle odżywczym. W swoim składzie zawiera takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo, a także magnez. Dwa pierwsze składniki występują w tym zielonym, strąkowym warzywie znajdują się w nim w dużych ilościach. Oprócz tego w bobie znaleźć można takie witaminy jak na przykład witamina C,A, a także witaminy z grupy B, takie jak witamina B1 i B2. W stu gramach znajduje się osiemdziesiąt kilokalorii.

Brokuły


Brokuły są bardzo bogate w witaminy. Związki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zawarte w tych zielonych, kalafioropodobnych warzywach to na przykład witamina A, witamina C, a także witaminy z grupy B (B1, B2). Oprócz tego należy wspomnieć, że składnikami mineralnymi zawartymi w brokułach są fosfor, wapń, a także w mniejszych ilościach magnez i żelazo.

Niezwykle ważnym i ciekawym faktem dotyczącym tego popularnego warzywa jest to, że zawiera on znacznie więcej witaminy C, porównując go z owocami cytrusowymi. Z uwagi na to jest on wspaniałym uzupełnieniem diety, gdyż wpływa pozytywnie na układ odporności z naszym organizmie

Burak

Korzeń jadalny buraka zawiera białko, węglowodany, a także witaminy i sole mineralne. Witaminami zawartymi w tym czerwonym warzywie są witamina C, a także witaminy z grupy B. Sole mineralne zawarte w tym warzywie, to wapń, fosfor, a także magnez i żelazo.

Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, spożywanie buraków zwiększa szybkość przemiany materii. Oprócz tego, sok z buraka może oczyszczać krew, a także wspomagać wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Według niektórych naukowców sok z buraka może także być uważany za napój energetyzujący.

Cykoria

Cykoria jest wielką skarbnicą wielu związków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymi związkami są na przykład witamina A, której ilość zawarta w opisywanym warzywie odpowiada całemu dziennemu zapotrzebowaniu na tę właśnie witaminę. Oprócz tego, w cykorii znajdują się jeszcze mangan, kwas foliowy, a także błonnik, będący związkiem, który ma właściwości pozytywnie wpływające na pracę układu trawiennego.

Z uwagi na zawartość witaminy A, cykoria może stanowić także ważny składnik diety, ponieważ dzięki temu przeciwutleniaczowi zmniejsza się ryzyko wystąpienia nowotworu, jak również pomaga przy występowaniu chorób skóry, na przykład łuszczeniu.

Cykoria słynie jako roślina będąca dobrym uzupełnieniem odchudzającej diety. Niestety, nie można oczekiwać, że jej spożywanie samo przez się spowoduje utratę kilogramów. Dzięki zawartości manganu, cykoria wspomaga metabolizm.

Groch

Groch jest warzywem niezwykle zdrowym, gdyż zawiera wiele substancji odżywczych. Jest także lekkostrawny. Groszek zawiera takie składniki mineralne jak potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, a także fluor, sód i wiele innych. Oprócz tego w grochu znaleźć można takie witaminy jak witamina C, witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminę E.

Z uwagi na fakt, iż groch jest bardzo bogatym źródłem błonnika, a także białka stanowi on zdrowy składnik diety. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Spożywanie grochu może złagodzić objawy menopauzy, a także zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Poza tym, dzięki zawartości błonnika groch wpływa korzystnie na poziom złego cholesterolu we krwi. Suchy groch zmniejsza ryzyko zachorowania na dolegliwości sercowe, a także udar mózgu z uwagi na zawartość potasu.

Kalarepa

Związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, znajdujące się w kalarepie to witaminy z grupy B (B1, B2, B6), a także witamina C. Oprócz tego w skład tego warzywa wchodzą karoten, sód, magnez, wapń, potas, jak również miedź, fosfor, jod i chlor.

Spożywanie kalarepy wpływa na przyspieszenie wydzielania żółci. Może być stosowana w przypadku zaparć lub problemów z regularnym stolcem. Poza tym, można skorzystać z jej pozytywnych właściwości w przypadku problemów z metabolizmem.

Kapusta

Kapusta zawiera wiele związków będących niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to między innymi witaminy, takie jak witamina C, E, a także witamina A i witaminy z grupy B (B1,B2). Oprócz tych witamin w kapuście znajdują się składniki mineralne, na przykład żelazo, fosfor, a także magnez i wapń.

Kapusta to wspaniały produkt wspomagający i korzystnie wpływający na procesy trawienne w naszym organizmie. W przypadku połączenia kapusty z tłustymi daniami mięsnymi, narażamy się na dolegliwości, ponieważ w takich przypadkach to pyszne warzywo jest niezwykle ciężkostrawne.

Koper

Koper włoski to niezwykle zdrowe warzywo. Jest on bogaty w liczne związki będące niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to na przykład witamina C, witamina A, witamina E, a także witaminy z grupy B (B1,B2). Co więcej, w koprze znaleźć można takie składniki mineralne jak fosfor(duże ilości), wapń (duże ilości) czy żelazo (nieduże ilości).

Spożywanie tego popularnego warzywa wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego w naszym organizmie, ponieważ stymuluje ono wydzielanie soków trawiennych w żołądku. Poza tym, zmniejsza to napięcie mięśni gładkich w przewodzie pokarmowym. W przypadku wzdęć, koper może zmniejszyć ból przez tę dokuczliwą dolegliwość spowodowany. Oprócz tego, może być on spożywany nawet przez niemowlęta.

Pietruszka

Nać pietruszki jest używana w zielarstwie, a także jako popularna i smaczna przyprawa. Liście pietruszki są niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Mogą być z powodzeniem wykorzystywane jako środek moczopędny, a także przy występowaniu takich dolegliwości jak na przykład artretyzm czy reumatyzm.

Natomiast korzeń spichrzowy pietruszki również od setek lat uważany jest za dobrze działający środek leczniczy. Pomaga na przykład w przypadku wzdęć, a także reumatyzmu i zapalenia pęcherza, raka płuc, jak również wrażliwości piersi. Oprócz tego, pietruszce przypisuje się właściwości wywołujące miesiączkę i zmniejszeniu bólów menstruacyjnych.

Por

To znane warzywo zawiera w swoim składzie dwanaście procent suchej masy, resztę naturalnie stanowi woda. W dwóch procentach por składa się z białek, natomiast w około dziesięciu z węglowodanów.

Por zawiera również związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak witaminy z grupy B (B1, B2), małą ilość witaminy C, a także jeszcze mniej witaminy E. Oprócz tego, to warzywo zawiera takie składniki mineralne jak fosfor czy wapń, jak również żelazo i magnez, te dwa ostatnie w znacznie mniejszych ilościach.

Por jest uważany za skuteczny środek na zatrucia, dlatego jest polecany szczególnie ludziom skłonnym do problemów z prawidłową pracą układu trawiennego. Poza tym, warto wspomnieć, że osoby mające problemy żołądkowe powinny unikać spożywania tego warzywa na surowo.

Rzodkiew

Rzodkiew to niezwykle odżywcze warzywo. W swoim bogaty składzie zawiera takie związki będące niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak na przykład witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witamina C, witamina PP. Ponad to, w rzodkwi znajduje się wiele składników mineralnych, a są nimi fosfor, żelazo, wapń, cynk, a także potas.

Rzodkiew jest bardzo sycąca, jednocześnie nie tuczy. Dlatego polecana jest osobom poddającym się kuracjom odchudzającym.

Sałata

Sałata zawiera wiele związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W swoim składzie posiada na przykład witaminę A, a także witaminy z grupy B (B1. B2) oraz witaminę C i witaminę E. Poza tym, w sałacie znajdują się składniki mineralne. Jest ona bogata w wapń i fosfor, natomiast żelazo oraz magnez występują w sałacie w mniejszych ilościach.

Spożywanie sałaty, ze względu na jej bogaty skład jest bardzo zdrowe i może korzystnie wpłynąć na szereg procesów zachodzących w naszym organizmie. Po pierwsze, sałata obniża poziom cukru we krwi, a także zmniejsza ilości złego cholesterolu we krwi. Oprócz tego, jedząc sałatę poprawiamy działanie naszego układu trawiennego. Warzywo ma działanie moczopędne i usprawnia działanie układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom.

Seler

Seler zawiera w swoim składzie szereg witamin. Sa nimi witamina A, witamina C, E, a także witaminy z grupy B (B1, B2). Oprócz tego, w selerze znajdują się składniki odżywcze, którymi są Wapń, żelazo, magnez, a także fosfor.

Seler ma szereg korzystnych właściwości. Oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, a także korzystnie wpływa na pracę naszego układu odporności. Z uwagi na działanie pobudzające metabolizm, jest polecany szczególnie w przypadku przebycia chorób, to znaczy w okresie wracania do zdrowia.




  • angelpixe

    angelpixe

    29 marca 2012, 16:15

    Ech u mnie to nawet tych z internetu nie idzie wstawić ;<

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.