Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
o jedzonku + przepis na kurczaka ;)


Przepis znaleziony na YouTube na kurczaka w pomidorach z pieczarkami i ogórkiem:
http://www.youtube.com/watch?v=4nnmu3nbJ2o&feature=g-u-u&context=G2c80e30FUAAAAAAAAAA








Mimo że awokado zawiera dużo tłuszczu, są to głównie tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone i uważa się, że jedzenie awokado ma dobry wpływ na serce. Tłuszcz roślinny jest zdrowszy i jeżeli na diecie brakuje tłuszczy, warto czasem sięgnąć po awokado (np. w miejsce ziemniaków). Należy zwrócić uwagę na fakt, że awokado zawiera aż 15 gram tłuszczu na 100 gram produktu, podczas gdy inne owoce zawierają ok. 1 grama tłuszczu na 100 gram produktu. Różnica jest znaczna również w przypadku ilości zawartych kalorii - awokado zawiera 160 kcal w 100 gram. Inne owoce zwierają ich od 30 kcal do 95 kcal.

W rozsądnych ilościach owoc ten nie zaszkodzi w żadnej diecie, a wręcz przeciwnie - awokado zawiera nienasycony kwas tłuszczowy, czyli przeciwutleniacz chroniący przed niekorzystnym wpływem cholesterolu. Wiele osób z nadwagą cierpi na brak lipazy, enzymu wytwarzanego przez wątrobę i koniecznego do spalania tłuszczu. Źródłem lipazy jest właśnie awokado.



Melony zawierają naprawdę duże ilości wody (około 80-90% melona to woda), dzięki czemu sycą jak żadne inne owoce, a jednocześnie zawierają nieduże ilości kalorii - połówka melona to mniej niż 100 kalorii!

Melon to również owoc przyjazny ludzkiej psychice:

  • Ma właściwości poprawiające nastrój.
  • Obniża napięcie i irytację.
  • Poprawia koncentrację.
  • Poprawia jakość snu.



Wiśnie mają jeden z najniższych wskaźników glikemicznych, co oznacza że cukier w nich zawarty nie jest tak szybko przyswajany przez organizm - mimo że wiśnie są bardzo słodkie, pozwalają utrzymać cukier we krwi w normie, co pozytywnie wpływa na odchudzanie.

Wiśnie zawierają duże ilości kwasów owocowych, pektyny, mangan, żelazo, wapń jak i jod. Są również bogatym źródłem potasu, witaminy C oraz witaminy B. Poprawiają metabolizm oraz pracę układu nerwowego, chronią przed chorobami układu krążenia, stabilizują pracę serca.



Kefir to mleczny napój fermentowany, produkt o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Napój produkuje się z mleka krowiego, chociaż produkowało się go również z mleka koziego. Kefir jest bardzo zdrowy i pomaga wzmocnić układ odpornościowy, ale ma także inne zalety, m.in.:

  • Kefir to bogate źródło witaminy D i wapnia.

  • Kefir jest produktem bez laktozy.

  • Zawiera wiele wartościowych przeciwutleniaczy.

  • Zawiera probiotyki, które pozostają w jelitach, a nawet produkują więcej zdrowych bakterii.

Kefir i jogurt posiadają te same składniki, różnica polega na tym, że kefir zawiera inne probiotyki oraz inne żywe kultury drożdży niż jogurt, przez co jego konsystencja jest rzadsza i bardziej przypomina napój. Dodatkową zaletą kefiru jest fakt, że probiotyki pozostają w jelitach po jego wypiciu ? efekt korzyści jest więc długotrwały.

Kefir warto pić ze względu na korzyści zdrowotne, ale może on dodatkowo posłużyć jako urozmaicenie diety, zastępstwo za jogurt, kiedy nie mamy akurat na niego ochoty. Kefir można dodawać do płatków śniadaniowych i różnych dań podobnie jak zwykły jogurt, czy jogurt grecki. Poza tym kefir wykorzystać można jako bazę do różnego rodzaju sosów i dipów, które świetnie nadają się do sałatek i innego rodzaju dań.

Podczas odchudzania kefir może odgrywać ważną rolę - produkt ten jest bogatym źródłem białka i minerałów niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Podczas diety odchudzającej bardzo łatwo jest doprowadzić się do niedoboru białka i minerałów i kefir może pomóc w ich uzupełnianiu.

  • witaaminkaa

    witaaminkaa

    29 marca 2012, 14:41

    Kocham kefir w połączeniu z ziemniaczkiem i jajem sadzonym, w sezonie oczywiście młode ziemniaczki i koperek

  • arsenka

    arsenka

    29 marca 2012, 14:01

    avokado nie cierpie.. zmieniaków nie jadam..ale za to melona kocham... i arbuza ;) czekam tylko aż bedą ...

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.