pierożki udały się super! Są absolutnie pyszne :) Na początku byłam trochę zaszkoczona ponieważ okazało się że ciasto wyrabia się super łatwo i że pierożki nie są miękkie, ale mają chrupiącą skórkę, która mięknie po zanurzeniu w dressingu :) mmmmmmmmm pycha.
Zatem:
wychodzi 340 kcal / porcja (czyli 5 dużych pierogów + dressing)
orginalny przepis znajduje się tutaj: (pieczone pierożki z boczniakami)
Ja przepis trochę zmodyfikowałam. Tak wyglągał przepis po mojemu.
Ciasto:
Ciasto wyrobiłam według przepisu z powyższego linka.
10g drożdży rozmieszałam w szklance ciepłego mleka i odstawiłam na 10 min. Do miski wrzuciłam 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, szczyptę soli i łyżeczkę oliwy z oliwek, mleko z drożdżami. Z tego wybrabiłam ciasto i odstawiłam na 30 min przykryte szmatką.
Farsz:
250g pieczarek, 200g szpinaku, średnia cebula, 2 plasterki szynki oraz 3 suszone pomidorki. Pieczarki i cebulę razem przydusiłam na 1 łyżeczce oliwy z oliwek, potem dodałam szpinak i jeszcze chwilę dusiłam. Na sam koniec dodałam szynkę i pomidorki. Od takiego farszu odsączyłam nadmiar soków i urzyłam go jako podstawy do dressingu.
Wałkujemy ciasto. Lepimy pierogi. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do180C
Dressing:
Soki z farszu + duży jogurt naturalny + 2cm startego korzenia imbiru. Składniki wymieszac ze sobą.
Smacznego!
idzik
19 stycznia 2011, 15:52Kochana aż się nie mogę doczekać kiedy zrobię te pierogi ;-) kocham szpinak :D