Warzywna lazania
Przepis na danie z warzyw, które smakuje tak samo jak wyśmienity tradycyjny obiad z schabowym. Bardzo prosty w wykonaniu i posiada pełno witamin, jeśli przyrządzimy ze świeżych warzyw. Polecam osobom dbających o linę.
Czas przygotowania: 1 godz., 10 min
Porcja: dla 6 osób
Kaloryczność: 280 kcal porcja
Składniki:
- 9 płatów makaronu lasagne
- 2 cukinie
- czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- 8 pomidorków
- 1 ½ szklanki passaty pomidorowej
- 150 ml śmietany 18%
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki tartego sera podpuszczkowego
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinie i pomidorki umyj, pokrój w pasterki, a paprykę umyj, oczyść z gniazd i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i podsmaż na połowie oleju, dodaj cukinię. Smaż ok. 5 minut, mieszając. Przełóż do miseczki.
Rozgrzej pozostały olej i podsmaż paprykę. Passatę przypraw solą i pieprzem oraz ziołami.
Do naczynia żaroodpornego wsyp połowę usmażonej cukinii z cebulą i polej 1/3 passaty. Przykryj trzema płatami makaronu. Następnie połóż paprykę, polej passatą i ułóż drugą warstwę makaronu. Wyłóż resztę cukinii z cebulą i posmaruj passatą. A ostatnią warstwę makaronu polej śmietaną wymieszaną z serem i ułóż pomidorki.
Zapiekaj w temperaturze ok. 180 st. C przez 40 minut.
Polecam, mi bardzo smakuje
Dania odchudzające
Nasze ulubione polskie potrawy mają dużo kalorii. Zamiast się ich wyrzekać wystarczy ograniczyć stosowanie śmietany, masła, cukru. A będą one smaczne, lekkie i dietetyczne. Poniżej zamieściłam kilka moich sprawdzonych, ulubionych przepisów na potrawy.
Kotlety schabowe
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: dla 4 osób
Kaloryczność: 170 kcal porcja
Składniki:
- 40dag schabu bez kości
- 2 białka
- ¼ szklanki kaszki kukurydzianej
- ¼ szklanki otrąb pszennych
- 2 łyżki musztardy
- 5 łyżek odtłuszczonego jogurtu
- pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Schab pokrój na 4 plastry i lekko rozbij. Następnie uformowane kotlety włóż do ½ l wrzątku z sokiem z połowy cytryny, paskiem skórki cytrynowej, czosnkiem i szczyptą ziół. Gotuj je ok. 5 minut, a potem wyjmij.
Wymieszaj kaszę kukurydzianą z otrębami, jogurtem, musztardą. Białka roztrzep z solą i pieprzem. Kotlety zanurz w białku i panierce.
Piecz je w piekarniku w temperaturze 180 st. C ok. 15 minut.
Sałatka jarzynowa
Porcja: dla 6 osób
Kaloryczność: 100 kcal porcja
Składniki:
- 3 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- cebula
- jabłko
- ½ szklanki zielonego groszku
- ½ szklanki kukurydzy
- 3 jajka
- 2 kiszone ogórki
Składniki do sosu:
- ½ szklanki odtłuszczonego jogurtu
- kostka bulionowa z oliwą i ziołami
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Wykonanie:
Warzywa ugotuj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ogórki i jabłko obierz, pokrój w kostkę. Składniki wsyp do miski, dodaj groszek i kukurydzę.
Kostkę bulionową rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, przestudź. Następnie dodaj jogurt i całość wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem i solą.
Polej sałatkę i podawaj z jajkiem na twardo.
Smacznego!