Kapuśniak odchudzający
Danie dietetyczne, naprawdę bardzo smaczne i niezwykle sycące.
Porcja: dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 138 kcal porcja
Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżeczka oliwy
- 2 łyżki suszonych ziół: prowansalskich i tymianku
- szczypta oregano
- mrożonka „ zupa prezydencka”
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paski i przesmażyć z ziołami na łyżeczce oliwy.
Zalać mrożonkę zimną wodą, dodać mięso i gotować ok. 15 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu posypać natka pietruszki.
Jeśli nie masz mrożonki, to możesz ją zastąpić następującymi warzywami: ćwiartka białej kapusty, kawałek pora, 2 marchewki, mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 czerwone papryki. Wszystkie warzywa rozdrobnić, a kapustę poszatkować. Efekt będzie ten sam, tylko przygotowanie potrwa dłużej. Zupę ze świeżych warzyw gotuje się 35 – 40 minut.
Zupa jeśli ma być odchudzająca to nie podawaj ją z chlebem. A jeśli chcesz, aby była smaczna, to podaj ją z chlebem posmarowanym masłem.
Zapiekanka z brokułami
Przepis na dietetyczną zapiekankę z brokułami.
Składniki:
- mrożone: brokuły, małe marchewki, kalafior (po ½ opakowania)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki tartego sera
- 2 łyżki mąki
- 4 żółtka
- ½ l mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Brokuły i kalafior zblanszuj oddzielnie w osolonym wrzątku, schłodź w zimnej wodzie i odsącz. Marchewkę rozmroź i przekrój w poprzek na pół.
Zagotuj mleko i zagęść je zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zdejmij z ognia i dodaj tarty żółty ser oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstały sos połącz z brokułami, kalafiorem i marchewką.
Przygotuj formę do pieczenia, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Przełóż do niej mieszanke warzyw z sosem. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200st. C ok. 30 minut.
Smacznego!