Sałatka z kurczaka i mango
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 300 kcal porcja
Składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka curry
- 4 łyżeczki słodko-kwaśnego sosu chilli
- łyżeczka miodu
- łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- sól
- 200g mieszanej sałaty
- mango
- awokado
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski i smażyć 5-8 minut na oleju. Dodać curry, sos chili i trochę wody. Gotować ok. 2 minut, a potem doprawić miodem, musztardą, octem i solą.
Sałatkę umyć, oczyścić i porwać na małe kawałki. Mango obrać i po kawałku odkrawać od pestki. Awokado przekroić na pół i pokroić w plastry.
Składniki na sałatkę rozłożyć na talerzach, a na nich położyć mięso.
Przepis na dietetyczne potrawy w Dzień Dobry TVN
Smacznego! :)
Zapraszamy wszystkich na nasze nowo otwarte Forum Kulinarne
W tym artykule zamieściłam przepisy na dania dietetyczne dla osób dbających o linię.
Warzywa z makaronem
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 290 kcal porcja
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- łodyga selera
- por
- czerwona papryka
- 1 ½ l bulionu warzywnego
- 300g mrożonego bobu
- 200g makaronu muszelki
- sól
- łyżeczka startego oregano
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew obrać i umyć. Następnie ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew w plastry. Paprykę przeciąć na pół, oczyścić z pestek. Miąższ umyć i pokroić w kostkę. Seler i por oczyścić, umyć i pokroić w krążki lub plastry.
Bulion warzywny doprowadzić do wrzenia, dodać bób i gotować jeszcze przez ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie dodać ziemniaki, marchew, makaron i seler. Potrawę lekko posolić i gotować jeszcze ok. 10 minut.
Na końcu doprawić solą i pieprzem, a wierzch posypać oregano. Danię podawać z ciemnym pieczywem lub bagietką.