Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Událo się


Dziś událo mi się upiec chlebek z bezglutenowych mąk : gryczanej, sorgo, ryżowej . Jako kleju użyłam mielonego lnu . Drożdże suszone .
   Chlebek jest wyrośnięty, miękki, może trochę bardziej kruchy niż glutenowy chleb, ale i tak jest dobry.   Do tego czeka Masło ghe, Hummus, ser kozi  , .  

Jeszcze nastawię kwas gryczany , drugi sorgo i może ryżowy . 
   Muszę się nauczyć piec chlebek bezgluten , mám nawet polską książkę na ten temat 🤗 

  • tara55

    tara55

    22 czerwca 2024, 15:27

    Ile drożdży dodajesz do chlebka.? Jak długo piec i w jakiej temp.?

    • alhe11

      alhe11

      22 czerwca 2024, 21:28

      Drożdży tyle , ile jest na torebce napisane . Piekarniku rozgrzewam na 250 st. ( ale myślę, že tam tych 250 nie ma , piekarniku jest starý) , piekę tak 15 minut , potem prawie godzinę na 200 . Obawiam się, że temp. jest niższa. Piekę tak długo, aż patyczek wyjdzie suchý.

    • tara55

      tara55

      23 czerwca 2024, 14:38

      Dziękuję za uzupełnienie. Pozdrawiam serdecznie. 🌼

  • sardynka50

    sardynka50

    15 czerwca 2024, 11:08

    Dzielna jesteś. Tak trzymaj 👏

  • 61HaKa

    61HaKa

    14 czerwca 2024, 20:56

    Smacznego chlebka.

  • tara55

    tara55

    14 czerwca 2024, 20:46

    Sukces. 👏

  • dorotamala02

    dorotamala02

    14 czerwca 2024, 19:42

    Zdolna jesteś.Smacznego👍

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.