Kupiłam wczoraj chleb pełnoziarnisty żytni na zakwasie . Bardzo smaczny . Taki mało wyrośnięty , ciężki , taki właśnie lubię . Tak mi się spodobał, że kupiłam też mąkę orkiszową pełnoziarnistą, i dzisiaj doleję wody , trochę suszonego kwasu żytniego ( kupnego) i postawię w kuchni na kilka dni , aby sfermentowała . Mám nadzieję, że się uda i za parę dni upiekę chlebek orkiszowy . Nazwałam go chlebem św. Hildegardy .
Kiedyś událo mi się sfermentować pełnoziarnistą mąkę pszenną, chlebek byl bardzo smaczny i delikatny .
Plan dzisiejszego jedzenia ( piątek ) :
Już zjedzone :
śniadanie: 52g ( kromka ) chleba żytniego
2 śń : 48 g ( kromka) chleba żytniego
Dalej będzie : obiad, podwieczorek i kolacja po 1 kromě chleba żytniego .
Może się uda 😍
Dodatek :
Jest już wieczór, plán spełnione . Leżę w łóżku a przez otwarte okno słyszę szczekanie lisa …🦊
tara55
5 maja 2024, 19:53Ładny jest ten chlebek.