0,5 l mleka
10 dag cukru
laska wanilii (ofkors moze być cukier waniliowy)
1-2 żółtka
5 dag mąki ziemniaczanej
sól
pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
Laskę wanilii rozkroić i tępą stroną noża zebrać nasiona. ¾ litra mleka wlać do garnka, dodać wanilię i cukier. Gotować. 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z 3 żółtkami, resztą mleka i szczyptą soli. Powoli dolewać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać. Gotowy budyń można podawać na gorąco z sokiem malinowym i malinami. Można na dno salaterki włożyć parę kostek gorzkiej/mlecznej czekolady.
Tak było w oryginale czyli w programie Brygidy Kosel, ja jak robię chłopcom daję dużo mniej cukru (połowę ale i czekoladę do tego ofkors) ale to kwestia gustu...
kitty1984
13 września 2013, 10:51ale czad :) niedługo bede mojej Myszce takie coś robic a nie mialam przepisu :) dzieki :D