Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
pasta z dyni hokkaido i orzechów włoskich


Wysmyczyłam wczoraj przez przypadek zajebistą pastę do chleba z dyni hokkaido. Upiekłam więcej dyni do wczorajszego obiadu, a pasta wydała mi się fajnym tropem na utylizacje reszty.
Dynię piekłam pokrojoną w kawałki (bez obierania bo hokkaido ma zajebiście mięciutką skórkę) oprószoną solą, papryką słodką, pieprzem , wymieszaną z talarkami czerwonej cebuli ( u mnie na jedną dynię jedna bardzo duża cebula czerwona) czosnkiem (ząbek lub dwa), oliwą , pieprzem i orzechami włoskimi (niekoniecznie ale u mnie mała garstka) . Wystarczy 180 stopni i termoobieg aż do zrumienienia. 
Resztę dyni która mi została (może jakieś dwie szklanki na oko) zmiksowałam na w miarę jednolitą masę, z łyżeczką pasty z wędzonej chili (może być po prostu suche chili), czosnkiem dla zaostrzenia smaku (2 małe ząbki u mnie) i wymieszałam z zmielonymi orzechami włoskimi (pewnie jakieś 50-70 gram). Hokkaido jest, jak wiadomo, bardziej mączysta niż zwykła dynia, więc na pastę jak znalazł bo nie trzeba kombinować z zagęszczaniem, a jak wychodzi za gęsta można dodać oliwy lub wody. Wyszła pyszna, orzechowa i aromatyczna... 
Polecam gorąco i ... już kombinuję, że wersję mniej orzechową ale za to z dodatkiem sera wykorzystam w najbliższym czasie jako farsz do ravioli...

  • karamija77

    karamija77

    13 września 2013, 13:41

    kuźwa jak wyszło?? tak wyszło, że całą hokkaido z dodatkami zjadłam ja, no ja pierdzielę to mi tak smakowało, że się nie moglam powstrzymać, troszkę tylko Nikodemowi dałam spróbować haha

  • karamija77

    karamija77

    12 września 2013, 17:08

    o matko właśnie mi się piecze to wszystko!

  • mimi123

    mimi123

    22 sierpnia 2013, 22:46

    pysznosci

  • karamija77

    karamija77

    22 sierpnia 2013, 20:30

    Mmmmniam

  • anpani

    anpani

    22 sierpnia 2013, 16:26

    Kocham dynię!!!!! Już jest? Dawno w sklepie nie byłam, a Twoja pasta jest dla mnie na górze listy rzeczy do wypróbowania! :- )

  • savelianka

    savelianka

    22 sierpnia 2013, 15:16

    dynia,to moja miłość,a hokaido,to rozumiem jej odmiana?

  • Milenita

    Milenita

    22 sierpnia 2013, 13:48

    brzmi pysznie. uwielbiam hokkaido, ze względu na tę oczywistą(brak obierania) zaletę! muszę przetestować :)

  • meartyna881008

    meartyna881008

    22 sierpnia 2013, 13:32

    fajne przepisy, sprawdzę, bo u mnie tej dyni pod dostatkiem. Smaczny jest dżem cytrynowy lub pomarańczowy z dyni. Pozdrawiam.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.