Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
KASZA JAGLANA ... dla Mieci


Kasza jaglana z soczewicą i pomidorami

To zdecydowanie moja ulubiona wersja kaszy jaglanej (moja i moich domowników)

-200-250 g kaszy jaglanej
-150-200 g zielonej soczewicy
-2-3 cebule (pokrojone w kostkę)
-koncentrat pomidorowy
-kurkuma 1 łyżeczka
-pieprz ziołowy ok. 1/2 łyżeczki (sypię na oko, w zależności od smaku mieszanki ale lubię dość dużo)
-słodka papryka
-sól i pieprz
-natka pietruszki (niekoniecznie)
-oliwa

Zamoczoną wcześniej zieloną soczewicę gotujemy na małym ogniu do miękkości (ok.20-30 min)
W małym garnku o grubym dnie i szczelnej pokrywce przez 2-3 min prażymy kaszę jaglana (na sucho). Zalewamy wrzątkiem (podwójna objętość kaszy) dosypujemy kurkumę i przykrywamy. Gotujemy na maleńkim ogniu ok. 20min.
Na dużej patelni i małej il. oleju podsmażamy/dusimy cebulkę. Dodajemy ugotowaną soczewicę, pieprz ziołowy, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy (ok. 1/2-2/3 słoiczka) doprawiamy solą i pieprzem.
Najlepsza jest lekko niedosolona, tak żeby można ją było dosalać na talerzu (uwielbiam grudki soli mieszające się z kwaskowym smakiem koncentratu pomidorowego) i polana oliwą na talerzu.

Oczywiście zamiast koncentratu można dać pomidory z puszki (choć w tym przypadku ja wolę zdecydowany smak koncentratu pomidorowego) ale wtedy trzeba je wrzucić wcześniej i trochę odparować.

 

Kasza jaglana bardzo prosta

To prosta wersja, dość ciężka ze względu na ser (można oczywiście nie dać go wcale albo mniej),  dawno jej nie robiłam a jej plusem jest, to że lubią ją dzieci.

200-250 kaszy jaglanej
1cebula
1czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
ok. 100gr żółtego sera
sól pieprz, słodka lub ostra papryka
odrobina oliwy
pęczek pietruszki


W większym garnku o grubym dnie (w wyższej patelni) na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę , paprykę i czosnek (przez ok. 3 min) Dodajemy kaszę jaglaną, znów chwilę smażymy i zalewamy wrzącą wodą (dwa większe kubki 600-700mililitrów). Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok.20min. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z tartym serem i natką pietruszki.

 

Fikuśny pilaw z kaszy jaglanej


-2 średnie bakłażany (pokrojone w dość grube plastry)
- oliwa
- ok. 2 łyżki pasty sezamowej (tahina) albo masła orzechowego (takiego z orzeszków ziemnych a nie nutelli)
- 2-4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sos sojowy
- cebula (pokrojona)
- mielona kolendra
- 200gr kaszy jaglanej
- ok. 100 gr suszonych moreli
- 4 goździki
- spory kieliszek białego wina
- ok. pół litra wody
- sól, pieprz


W małej miseczce mieszamy pastę sezamową  z odrobiną ciepłej wody, sokiem z cytryny, roztartym ząbkiem czosnku (lub dwoma) i sosem sojowym (łyżeczka)

Na patelni na odrobinie oliwy dusimy cebulę (mały ogień ok. 5min)dodajemy czosnek (1-2ząbki), kolendrę i kasze jaglaną. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w paski morele, goździki, wlewamy wino i wodę i gotujemy na małym ogniu (ok. 20min).

Lekko posolone i popieprzone plastry bakłażanów smażymy na oliwie aż zmiękną i się zarumienią (teflonowa patelnia pozwoli zredukować ilość tłuszczu)

Podajemy na gorąco, z bakłażanami "polanymi" sosem z pasty sezamowej (orzechowej)

 

 

  • karamija77

    karamija77

    30 marca 2012, 13:35

    o bardzo fajnie, jaglankę lubię ale mam może na nią ze 3 pomysły na krzyż

  • lesson

    lesson

    29 marca 2012, 21:42

    dzięki za przepisy z kaszy jaglanej, ostatnio zakupiłam 2 kg kaszy i kombinuje teraz z nią rozne potrawy...

  • Spychala1953

    Spychala1953

    29 marca 2012, 17:12

    Agnieszko, dziękuje bardzo. Skopiowałam sobie:-)) Zazdroszczę Wam tej fantazji przy gotowaniu bo Mieci jej brakuje:-)))

  • smerfetka2781

    smerfetka2781

    29 marca 2012, 14:54

    Fajne przepisy,bardzo lubię kaszę jaglaną. Ja też lubię kaszę tak na szybko pomidor,cebulka wymieszane z jogurtem nat.i przyprawione dość ostro.

  • nanuska6778

    nanuska6778

    29 marca 2012, 14:51

    To masz ode mnie "hamburgery" jaglane: ugotowana kasza jaglana (nie wiem, ile:-), kawalek tofu (najlepiej wedzony, ale zwykly tez ok), marchew surowa. Marchew trzeba utrzec na grubej tarce, wszystko dokladnie wymieszac, doprawic. Formowac klopsiki, obtoczyc w mace, smazyc. C'est tout. To "podstawowy" przepis. A z niego mozna potem "wariacjowac":-)))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.