1 cebula
1 czerwona papryka
bulion warzywny ok 500 ml
ok. 100- 300 mililitrów mleka kokosowego Moje jest mniej intensywne niż kupne więc daję 300
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
odrobina gałki muszkatołowej
sól pieprz
odrobina oliwy
Soczewicę zalewamy wodą i moczymy 10 min.
W dużym garnku o grubym dnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy (imbir gałkę i chili). Po chwili dorzucamy pokrojoną paprykę i soczewicę. Dusimy chwilę, zalewamy bulionem (jak nie mamy to może być woda i kostka). Gotujemy ok 10 min i dodajemy mleko kokosowe (ja robię sama - zalewam ok. 75gr wiórków kokosowych wrzątkiem, zostawiam na ok.15 min, miksuję chwilę i przecedzam). Kiedy soczewica będzie już miękka całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Posypujemy natką pietruszki (lub kolendry) i wcinamy :)
Insol
8 września 2012, 08:50łeeeeeeeeeee.... soczerwicę żarłam ale żeby z kokosem.... fiu fiu
lardo
27 czerwca 2012, 18:49Dziękuję za przepis.Skorzystam.Jest b.ciekawy,i na pewno zupa jest smaczna.Pozdrawiam