Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Bakłażany dla Gosi... i nie tylko :)


O bakłażanowej zapiekance już kiedyś pisałam, teraz będzie prościej :)

Grillowane
Bakłażana pokroić (oczywiście ze skórką) w grube plastry. Skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem  i  siekanymi ziołami (bazylia, tymianek lub oregano) albo po prostu mieszanka ziół prowansalskich. Układać na gorącą patelnię grillową lub na grillu, opiekać z obu stron, posolić. Ja najczęściej podaję z mozzarellą i pomidorem :) Pyszne są tez jako przekąski - zrolowane (z suszonymi pomidorami i oliwkami lub z fetą i orzechami włoskimi ) nadziane na wykałaczki i... np z dodatkiem rukoli...:)

Pasta z bakłażanow

Bakłażany (1-2) upiec w piekarniku (180stopni ok.45min), przestudzić i zmiksować z czosnkiem chili i odrobina oliwy i solą do smaku :) Pasta jest burego koloru więc apetyczniej prezentuje się posypana pietruszką lub pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami :) Prosta i pyszna np. z tostami z chleba razowego :)

Zupa pomidorowo bakłazanowa

1 bakłażan, 3czerwone cebule, puszka pomidorów, koncentrat pomidorowy, bulion (ja biorę warzywny) chili, czosnek, sól, jogurt natka pietruszki i oliwa z oliwek

Bakłażana pokroić w kostkę i poddusić pod przykryciem z czerwoną cebulą (pokrojoną w talarki) i czosnkiem na małej il oliwy aż zmiękną :) Zalać pomidorami z puszki i poddusić jeszcze kilka minut. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy i doprawić. Zagotować i zmiksować. Nie podaje il. bulionu bo wszystko zależy od tego jak kto lubi - ja robię dość gęstą. Podawać z kleksem jogurtu skropioną oliwą i posypana pietruszką.

Ja uwielbiam :)

sos do makaronu

1 bakłażana pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem na małej il. oliwy. Jak dobrze zmięknie zalać puszką pomidorów (albo kilkoma świeżymi) i oliwki (nie koniecznie) jeszcze trochę dusić (już odkryte). Dodać wyciśnięty czosnek, gorgonzolę albo lazur pokrojony w kostkę (1/2 - 1/3opakowania) i pieprz (ja oczywiście lubię dużo). Jak ser się rozpuści jest gotowe i... najpyszniejsze na świecie.... z makaronem i świeżą bazylią :)

 

Jak ktoś się boi goryczki to po pokrojeniu bakłażanów należy je obficie posypać solą i poczekać aż puszczą wodę :) Przepłukać, osuszyć i można działać :)

 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.