Powiem Wam, że zachwyciła mnie smakiem jeszcze bardziej od tej makaronowej z rybą, zaraz idę po dokładkę . Ryżu nie bardzo da się zastąpić brązowym bo chodzi tu o to by była lepka konsystencja a takiej nie uzyskamy z brązowego ryżu. Myślę że danie jest jak najbardziej light, ale czy bezglutenowe to na tym się już nie znam. Przepis zaczerpnęłam z tego bloga KLIK , moja wersja jest trochę zmodyfikowana, ale kto powiedział że nie można pokombinować . A więc lecimy z tym przepisem.
Na formę silikonową wielkości 20cmx10cm potrzebne będzie :
350g fileta z kurczaka
350g szpinaku rozdrobnionego
100g ryżu (który da nam jak najbardziej lepką konsystencję po ugotowaniu)
2 jajka
1 mała cebula
1 mała marchewka
100g domowego jogurtu naturalnego (kto ze mną ostatnio go robił to już ma pod ręką )
2 ząbki czosnku
przyprawy (kurkuma, sól, pieprz)
Przepłukany ryż wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą tak by był przykryty nią, dodajemy łyżeczkę kurkumy, szczyptę soli do smaki, pieprzu i startą na drobnych oczkach marchewkę, gotujemy aż się zrobi papka. (jeśli trzeba to dolewamy ciut wody i mieszamy by nie przypalić ryżu)
Między czasie mielimy w maszynce fileta i cebulę, dodajemy 1 jajko i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Teraz zabieramy się za warstwę trzecią zapiekanki. Do jogurtu naturalnego dodać 1 jajko i dobrze roztrzepać.
Zmieszać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak z tą mieszanką jogurtowo-jajeczną, dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku i do smaku szczypta soli i pieprzu. Wymieszać to razem.
Tak się prezentują przygotowane wszystkie trzy warstwy zapiekanki.
Do silikonowej keksówki nakładamy warstwę pierwszą z mięsa, drugą z ryżu i trzecią ze szpinaku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st (góra-dół) na 35min.
Tak prezentuje się gotowa zapiekanka. P.S. Dajcie jej chwilę ostygnąć, ja rozkroiłam jeszcze gorącą i troszkę się rozlazła.
Kruszynka83
24 października 2014, 14:00mm smacznie i zdrowo i juz mam problem z obiadem z glowy! Dziekuje ;)
Martine88
24 października 2014, 13:49ulalala wygląda i pewnie smakuje bosko! dziś to robię! dziękuję za super przepis :))
samotnaa
24 października 2014, 13:43pycha. a moze teraz jakies dania z makaronami? :-)
Grubaska.Aneta
24 października 2014, 15:04było takie przedwczoraj:) zerknij do tyłu pamiętnika. :)
gabriela90
24 października 2014, 13:30pycha :) uwielbiam szpinak
szczecinlove
24 października 2014, 13:26wyglada i pewnie smakuje zachecajaco:) ja gotuje tylko dla siebie, wiec nie robie nigdy zapiekanek bo pewnie skonczyloby sie to wciagnieciem przeze mnie calej;/
Grubaska.Aneta
24 października 2014, 13:28ta wersja nie jest aż tak bardzo nam szkodliwa:)
Evcia1312
24 października 2014, 13:20smakowitosci
angelisia69
24 października 2014, 13:18mniam...no faktycznie light ;-) musze sobie zrobic cos podobnego ale z kasza jaglana zamiast ryzu no i polowe porcji :P
spelnioneMarzenie
24 października 2014, 13:18przepysznie :)
dede65
24 października 2014, 13:07jak to idę po dokładkę???? już o 13-ej? a ja tu biedna za biurkiem tylko kawę inkę popijam ;((( wygląda przepysznie i potwierdzam jest bezglutenowa!!! Buziaki nasza TY Masterchefowo ;))))
Grubaska.Aneta
24 października 2014, 13:14No bop to dziś jak na razie mój jedyny posiłek do śniadania, drugiego śniadania i obiadu:)
silvie1971
24 października 2014, 13:05Pysznie wyglada:)
silvie1971
24 października 2014, 13:07Wyglada na bezgutenowy posilek, nie widze nic z glutenem
_Pola_
24 października 2014, 13:02Fajnie wygląda i wydaje się niskokaloryczna :)
marii1955
24 października 2014, 13:02Masz dar Kobietko kochana :) Naprawdę musi być smaczna bo i na taką wygląda iiii zapewne zagości u mnie w domku :) Dzięki za te twórcze prace - ściskam :)
kasia89_2014
24 października 2014, 12:59Wygląda super i pewnie bardzo smaczna:)
Grubaska.Aneta
24 października 2014, 12:59tak jak wspomniałam wyżej, bardzo smacznaaa:)!