Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Coś słodkiego do niedzielnej kawy:-)


Dopiero co upieczona, karpatka. Miłej niedzieli życzę, ja idę poleżeć przed TV z Moim W. Głowa nadal boli:/

.

.

.

SMACZNEGO :p

  • nusia892

    nusia892

    15 czerwca 2014, 16:56

    Mniam :)

  • sobotka35

    sobotka35

    15 czerwca 2014, 16:45

    Moje chłopaki uwielbiają karpatkę,ale mogą na nią liczyć tylko zimą,bo teraz na topie są ciasta z owocami.Na ból głowy czasem dobrze robi ruch na świezym powietrzu.Buźka:)

  • angelisia69

    angelisia69

    15 czerwca 2014, 16:18

    ojejku makowiec i karpatka to moje ukochane ciacha z dziecinstwa.A karpatka tak pieknie pachnie mmmm....zaluje ze nie moge sobie pozwolic :(

  • PuszystaMamuska

    PuszystaMamuska

    15 czerwca 2014, 15:57

    OMG - oddalabym sie za te karpatke... Uwielbiam. To moje ulubione co nie co.... Pieknie Ci wyszla... Wrzuc przepis. Lepszego samopoczucia zycze...

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      15 czerwca 2014, 22:31

      Składniki na ciasto: 1 szklanka wody pół kostki masła (125 g) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Składniki na krem: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła) 1 cukier waniliowy - 16 g 4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką') 4 jajka Ponadto: cukier puder do posypania Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

    • PuszystaMamuska

      PuszystaMamuska

      16 czerwca 2014, 12:31

      Bardzo dziekuje Ci za przepis... Niewykluczone ze spróbuje niebawem...choc wyglada dosc skomplikowanie :)

  • marii1955

    marii1955

    15 czerwca 2014, 15:54

    Bardzo lubię karpatkę ... duuużo tych ciast pieczesz , ja bym im nie darowała , więc tego nie robię "Czego oczy nie widzą , tego sercu nie żal " . Niedzielnie pozdrawiam :)

  • chrupkaaaa

    chrupkaaaa

    15 czerwca 2014, 15:13

    Mmmm... ale smakołyki... :) Miej niedzieli

  • nowaja2014

    nowaja2014

    15 czerwca 2014, 14:38

    Uwielbiam karpatkę, ale jedynie mogę ją zjeść wzrokiem :P

  • marcelina121

    marcelina121

    15 czerwca 2014, 14:36

    U mnie też karpatka była ale zjedzona w ciągu godzinki .Dawno nie było to wciągnęli , na mały kawałek zdążyłam się załapac.

  • jolka872

    jolka872

    15 czerwca 2014, 14:36

    ja dziś skusiłam się na słodkie;/

  • ulka28l

    ulka28l

    15 czerwca 2014, 14:35

    :) mniam :)

  • Czarn@Oliwka

    Czarn@Oliwka

    15 czerwca 2014, 14:22

    cudna karpateczka ! życzę zdróweczka :*

  • Asik1603

    Asik1603

    15 czerwca 2014, 14:08

    U mnie dzisiaj muffinki ze snickerem:) Ale karpatka wygląda świetnie. Jak każdy Twój wypiek - widać, że dopieszczona:)

  • vitalijczyka

    vitalijczyka

    15 czerwca 2014, 13:56

    A potem się dziwisz, że waga stoi :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.