Podstawową zasadą każdej prawidłowej diety jest różnorodność spożywanego pokarmu, co pozwala na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Jedząc drugie śniadania starajmy się, aby składało się z innych składników niż śniadanie nr 1. Jeśli zaczęliśmy dzień od kanapek, zjedzmy później małą owsiankę lub odwrotnie. Wartość energetyczna 2 śniadania powinna być już wyraźnie mniejsza niż kalorie dostarczone wraz z pierwszym posiłkiem.
W 5 posiłkowym menu, powinno stanowić ono 10-15% energii całodziennej racji pokarmowej. Oznacza to że w przypadku spożywania 2000 kcal na ten posiłek powinniśmy przeznaczyć do 300 kcal. Oczywiście wartość ta jest umowna i zależy od osobistych upodobań. Jak zjecie 400 kcal to świat się nie zawali, ale z któregoś posiłku trzeba będzie kalorie obciąć.
Co można jeść na 2 śniadanie?
Opcji, podobnie jak w przypadku śniadania - jest wiele. W przypadku spożywania go w pracy czy szkole najwygodniejszą opcją są kanapki - łatwo je zrobić, zapakować i zjeść. Nie wymagają wielu przygotowań, a obłożone dodatkami w postaci sałaty, kiełków, pomidora, ogórka rzodkiewek, chudej wędliny czy sera twarogowego pozwoli nam wytrzymać bez głodzenia do obiadu.
Jednym z moich ulubionych zestawów jest również kefir maślanka lub jogurt z dodatkiem świeżych bądź suszonych owoców. Nie wymagają wielu przygotowań, wystarczy zabrać do torebki i tyle. Można wymieszać, jeść osobno - jak kto woli. Pamiętajmy aby przetwory mleczne spożywać naturalne, te owocowe są dosładzane często absurdalnie dużą ilością cukru. Jeśli chodzi o dodatek suszonych owoców to uwaga na połączenie suszonych śliwek z kefirem - to doskonała metoda na zaparcia, w innym przypadku może nas nieźle popędzić ;-)
Koktajle owocowe - wiele osób preferuje posiłki w postaci płynnej i tu koktajl sprawdza się doskonale. Nie są jednak praktyczne w przypadku pracy bądź szkoły - z blenderem nikt nie chodzi, a przechowywanie, nawet w super szczelnym opakowaniu, też nie wpływa korzystnie na jakość takiego posiłku. Koktajle mają także swoje zalety - są lekkie, nisko tłuszczowe i pyszne. W lecie sporządzone na dobrze schłodzonym mleku z kostkami lodu są znakomitym chłodzącym posiłkiem. Koktajle wzbogacać można o płatki, otręby lub nasiona, co zwiększy ich wartość odżywczą.
Hummus z surowymi warzywami. Ja odkryłam go stosunkowo niedawno, ale jest jedną z moich ulubionych metod na pyszne drugie śniadanie. Można przygotować go wcześniej i przechowywać w lodówce. Uwielbiam zestawiać go z papryką i razowym tostem, wg mnie tak smakuje najlepiej. Mankamentem hummusu jest jednak jego wartość energetyczna - pomimo wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych i błonnika - jest to produkt bardzo kaloryczny, dlatego należy uważać z wielkością jego porcji.
Sałatka owocowa. Dobór owoców zupełnie dowolny, jednak należy uważać na wielkość porcji takiego rodzaju drugiego śniadania. Owoce pomimo ogromnej ilości witamin zawierają dużo cukrów prostych sprzyjających nadwadze. Nie należy z nich oczywiście całkowicie rezygnować, jedynie uważać na spożywane ilości. Sałatka owocowa dobrze komponuje się z jogurtem, który przedłuży uczucie sytości lub z rozdrobnionymi orzechami, np. płatkami migdałowymi, które wzbogacą potrawę o zdrowe, potrzebne nam tłuszcze.
A Wy co jadacie na drugie śniadania? Czy w ogóle je jadacie? Co bierzecie do pracy lub szkoły?
Grubaska.Aneta
12 maja 2014, 18:33U mnie w zasadzie zawsze II śniadanie różni się od pierwszego, czyli to dobrze:) U mnie różnie wygląda to II śniadanie zazwyczaj jakiś owoc, lub deser jogurtowo-owocowy
Rakietka
12 maja 2014, 18:22Fajne przypomnienie o drugim śniadanku :) U mnie to kanapki czy wafle ryżowe, marchewka bądź jabłko np. z jogurtem ;)
judipik
12 maja 2014, 18:08Ja zazwyczaj jem jakiś owoc :)
WielkaPanda
12 maja 2014, 18:02Ja jadam grejfruta.
Naomi666
12 maja 2014, 17:56Owoce, kanapki :)
Malinka38757
12 maja 2014, 17:27Ja najczęściej jadam surówki:)
parafina86
12 maja 2014, 17:23zapomniałam o hummusie ...kiedyś go jadałam:)
parafina86
12 maja 2014, 17:22Np .żurawina,,jabłka,banan,morele ,kiwi,pokrojone.Jabłka posypie cynamonem,orzechy ,posypie płatkami owsianymi ,słonecznikiem to wszystko maślanką,jogurtem naturalnym :) od niedawna tak jadam pycha:)
mechaniczna-pomarancza
12 maja 2014, 17:03Hummus - uwielbiam ;) Choć ja najbardziej lubię po prostu na razowym toście nie potrzebuje to już żadnych dodatków ;) Ale drugie śniadania jadam różne. Ostatnio ciągle przewija się tam maślanka z dodatkiem koperku i rzodkiewki + jakaś kanapka.
choccolatte1983
12 maja 2014, 16:46witamy po długiej przerwie :)