Wklejam Wam link do fajnej stronki którą znalazłam w Necie z której pochodzi ten przepis. Ptasie wyszło pyszne jak z obrazka. Bardzo nam smakowało, tylko następnym razem ja dodam troszkę więcej cukru bo dla mnie za mało słodkie, a może miodu? Poza tym jest nie tylko małokaloryczne ale i ze zdrowych składników. Za radą autorki galaretkę też zrobiłam sama na bazie soku z aronii.
Obiecany link : http://smak-zdrowia.blogspot.com/
Ptasie mleczko
Składniki:
- 4 jajka (240g)
- woda (3x100ml)
- cukier (3x15g)
- żelatyna (4x10g)
- 1 łyżeczka kakao
- sok Garden (1/2l)
Przygotowanie:
Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 15x30cm (lub tortownicę o średnicy 20cm) ? blaszkę wykładamy przeźroczystą folią, żeby ptasie mleczko łatwo się później wyjmowało. Tortownicy nie musimy niczym wykładać, bo łatwo zdjąć bok i gotowe. Jeśli chcecie deser na większą imprezę, to do dużej tortownicy mieści się podwójna porcja.
Do garnka wlewamy pół litra soku Garden (obojętne jaki smak i kolor, ja dałam czarną porzeczkę) i wsypujemy 10g żelatyny, podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby nasza galaretka przestygła. Możecie użyć normalnej kupnej galaretki (250kcal/pół litra), ale ja wolę robić sama z niskokalorycznych soków (100kcal/pół litra).
Przygotowujemy 3 szklanki, do każdej wlewamy 100ml wrzątku i do każdej wsypujemy 10g żelatyny, mieszamy po kolei, aż żelatyna się rozpuści.
Warstwa biała: wbijamy 2 białka i dodajemy 1 łyżkę cukru, ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną, ciągle miksując. Pianę nakładamy łyżką na dno blaszki/tortownicy i wstawiamy na 5 minut do zamrażarki.
Warstwa żółta: wbijamy 4 żółtka i dodajemy 1 łyżkę cukru, ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a żółtka będą miały lekko puszystą konsystencję. Dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną, ciągle miksując. Żółtą masę nakładamy na białą i wstawiamy na 5 minut do zamrażarki.
Warstwa kakaowa: wbijamy 2 białka i dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę kakao, ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną, ciągle miksując. Pianę kakaową nakładamy łyżką na żółtą warstwę i wstawiamy na 5-10 minut do zamrażarki.
Na wierzch wylewamy ostudzony sok z żelatyną - naszą galaretkę.
Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.
Wartość energetyczna całego ptasiego mleczka ? 800kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 ptasiego, tyle co na talerzyku) ? 65kcal
W ramach ciekawostki na talerzyku po lewej moje ptasie mleczko (65kcal) kontra kostka ptasiego mleczka w czekoladzie (52kcal).
Nie ma nic fajniejszego jak zjeść słodkie bez wyrzutów sumienia - piękne uczucie .
Buziaczki od zaspokojonej słodyczowo Mieci
DzuAda
23 kwietnia 2012, 20:36tak.. a ja dzisiaj zjadłam tone tego.. i waże też tonę.. taka jestem stonowana... ouuuszet.. :) pozdrawiam
paolcia87
23 kwietnia 2012, 20:34ale wyglada pyysznie;) koniecznie musze wyprobowac ;)
JustBreathe
23 kwietnia 2012, 20:20Te ptasie mleczko wygląda znakomicie, jutro na pewno wypróbuje:)) Stęskniłam się już za słodyczami, więc to będzie świetnym zamiennikiem. Już się nie mogę doczekać, dziękuje za pomysł ;)))
malina7898
23 kwietnia 2012, 19:57smakowicie wygląda:)
kwoczka
23 kwietnia 2012, 18:49Mieciu, strona podana przez Ciebie jest cała godna uwagi. Buziaki i dzięki za dobry link.
paauulinaa
23 kwietnia 2012, 18:29co myślisz o tym, żeby zamiast cukru dodać słodzik ? ;)
Julia551
23 kwietnia 2012, 17:57Świetny przepis muszę wypróbować!:)
kitkatka
23 kwietnia 2012, 17:33Ale mi dogodziłaś. Zaraz lecę robić. Pozdrówka
Shavione7
23 kwietnia 2012, 17:22Świetny przepis :) Uwielbiam słodkości.
ilo123
23 kwietnia 2012, 16:45ja robię to szybciej:) rozpuszczam różne kolory galaretek, gdy zaczynają tężeć trzepię je mikserem i dolewam 100ml mleczka skondensowanego i szybciutko do pucharka albo na blaszkę i tak z każdym kolorem:) pychotka:D
kitty104
23 kwietnia 2012, 16:21już się nie mogę doczekać jak z chłopakiem zaczniemy ptasie mleczko przygotowywać!:D
azi74
23 kwietnia 2012, 15:49Dzięki Mieciu za namiary ! Pianka wygląda smakowicie , a to porównanie jest wręcz szokujące ! :) Pozdrawiam
agapoziomka
23 kwietnia 2012, 15:21Ja też korzystam z tej strony szkoda że wrzuciłaś zdjęcia swojego ptasiego tylko wziełaś je z podanej strony, chciałabym wiedzieć czy ci wyszło:)
Ajkana
23 kwietnia 2012, 15:16robilam je :) jednak bez tej galaretki jest lepsze.
byrdzia4
23 kwietnia 2012, 14:56A mozna zrobić jeszcze bardziej zdrowo i chudo - mianowicie zamiast surowych jajek i napoju z kartonu miksować jogurt naturalny. Co więcej jeszcze więcej możliwości - można przecież dodać przeróżne owoce, kakao, kawę lub nic, posłodzić i ubijać z żelatyną dodaną po rozpuszczeniu w 1/4 szkl wody (starcza na duży jogurt 500g). Jak robię to duża brytfanka, 3 takie jogurty, latem między warstwami owoce, czasem w wersji kakaowo-śmietankowej tylko, i na górę jeszcze bardziej dietetyczna galaretka, z herbaty lub posypac kakaem. Używam słodzika zamiast cukru (duuużo bo też lubimy słodko). Może to być deser też dla samych siebie, jako normalny posiłek :) Pychota
kamila.wagrowiec1980
23 kwietnia 2012, 12:12mniam, mniam , muszę wypróbować - niezły za mnie łasuch na słodkie :}}}
elka65
23 kwietnia 2012, 11:28wygląda mniamniusio i na pewno takie było:) nie omieszkam takie zrobić. Pozdrawiam słodko:*
aeroplane
23 kwietnia 2012, 11:13musze to zrobic!
majarzena
23 kwietnia 2012, 10:49To juz wiem co upiec extra na urodziny synka. Dzieki
Jasuu
23 kwietnia 2012, 10:34Zapisałam sobie stronę, dzięki. I ja wybieram to z lewej :)