Podkręcamy metabolizm - przyprawy imbir, cynamon, bazylia i pieprz - Zdrowe żywienie
Przyprawy czynią cuda. Mogą zmienić smak potraw, wyostrzyć go lub zdominować. To dzięki nim jedzenie nabiera intensywnych kolorów, a gdy gotujemy po całym domu rozchodzi się intensywny, aromatyczny zapach. Dodajmy jeszcze, że wiele przypraw i ziół przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć. W trosce o piękną figurę na wiosnę robimy przegląd naturalnych ulepszaczy smaku i przyprawiamy na zdrowie!
Na początek wyrzucamy z kuchni wszelkie sztuczne kostki, przyprawy w proszku i płynie, które obfitują w niezdrowy utwardzany tłuszcz, sól, sztuczne aromaty i barwniki oraz armię konserwantów. Wyrzucamy je z naszego jadłospisu, chroniąc nasz organizm przed otyłością, alergiami i chorobami serca, wątroby, nerek. Robimy miejsce na to co zdrowe, smaczne i tanie.
Przyprawy
Takim skromnym bohaterem naszej kuchni jest pieprz. Wiemy, że pasuje właściwie do każdej potrawy. Pieprz dodajemy do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Bez niego żadna zupa nie nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Nie sposób jest wymienić wszystkie potrawy, do których dodajemy pieprz, tak samo trudno wyliczyć dobroczynne właściwości tej niezwykłej przyprawy. Pieprz, pobudzając wydzielanie soków trawiennych, wspomaga proces trawienia, dzięki temu jest sprzymierzeńcem wszelkich diet. Poza tym działa dezynfekcyjnie i przeczyszczająco.
Cynamon to najstarsza przyprawa świata. Z powodzeniem zaspokaja apetyt na słodycze, pomaga więc w walce z niechcianymi kilogramami. Możesz dodać cynamon do kawy zamiast cukru, napój wyda ci się o wiele słodszy, a zaoszczędzisz sporo kalorii. Już nawet odrobina cynamonu zapobiega wahaniom insuliny po każdym posiłku, przez co chroni nas przed napadami głodu. Poza tym ta pięknie pachnąca przyprawa obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Od dziś zamiast tuczącego deseru wybierz zdrową i smaczną przekąskę ? plasterki banana lub cząstki pomarańczy i jabłka posypane cynamonem. Bardzo smaczne połączenie to śliwki i cynamon ? posmaruj gorące tosty dżemem śliwkowym i posyp cynamon ? zjedz i zapomnij o zachciankach na tort czekoladowy.
Imbir świeży, mielony, marynowany ? do wyboru do koloru. Koniecznie włącz go do swojego jadłospisu. Tradycyjna wschodnia medycyna poleca imbir jako panaceum na wszelkie problemy z trawieniem. Imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa żółciopędnie i rozkurczowo, poprawia krążenie, rozgrzewa, a nawet uznawany jest za afrodyzjak. Z czym łączyć imbir? Mielony dodajemy do ciast i deserów, by nadać im lekko cierpki, egzotyczny smak i zapach, wspaniale pasuje do szarlotki (oczywiście polecamy w wersji dietetycznej ? mało ciasta, dużo jabłek posypanych imbirem i cynamonem). Marynowany imbir jemy z sushi, lub sam ? podgryzamy zamiast chipsów. Świeży, starty smażymy na odrobinie oliwie z cebulą, czosnkiem i papryczką chili, dodajemy trochę soku z limonki, curry i ulubione warzywa pokrojone (papryka, pieczarki, brokuły, kapusta pekińska itp.) w drobne paseczki, kawałki kurczaka lub krewetki, na koniec wrzuć chiński makaron, lub wcześniej ugotowany ryż jaśminowy i mamy aromatyczne, pikantne danie rozgrzewająco ? odchudzające. Egzotyka na talerzu w zdrowszym wydaniu niż dania smażone w chińskich barkach.
Bazylia
Coraz bardziej popularna w naszej kuchni bazylia to kolejny odchudzający hit. Jej zielone, delikatne listki pięknie komponują się z czerwienią pomidorów. To właśnie do potraw, zrobionych z pomidorów; sałatek, sosów i zup najczęściej dodajemy bazylię świeżą lub suszoną. Walory smakowe to nie jedyny atut tego popularnego zioła, warto pamiętać, że bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Na dodatek ma działanie przeciwdepresyjne, poprawia nastrój ? może dlatego, że jej charakterystyczny przyjemny zapach kojarzy się z włoskimi wakacjami!
Proponujemy zdrowe i aromatyczne, pikantnie przyprawione menu na cały dzień.
Śniadanie ? tost z ciemnego chleba z plasterkiem fety, pomidorem, listkami bazylii, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kawa lub herbata z cynamonem.
Drugie śniadanie - pomarańcza z cynamonem.
Obiad - warzywa z kurczakiem podsmażane na oliwie z imbirem.
Podwieczorek - tost z dżemem śliwkowym i cynamonem.
Kolacja - sałatka capresse z dodatkiem awokado.
Autor:
Małgorzata Brzezińska
Dzielę się z Wami tymi mądrościami bo niby wiemy a jednak zapominamy.
Czy skorzystacie?...Macie wybór.
Moja waga 66,40 ...czyli jedna 6 z zrzucona. Niby niewiele, ale co tam.
W środę biegałam 1 godzinę wczoraj biegałam i ćwiczyłam 1 godzinę i 20 minut.
Myślę i mam nadzieję, że do piątku spadnie następna 6.
Szóstkę Miecia może mieć , ale w Toto Lotka, he, he.
Cynamonowe buziaczki
sylwia12498
26 listopada 2011, 12:09pozdrawiam:)
kinior87
25 listopada 2011, 11:32Używam wszystkich przypraw tutaj wymienionych;) oraz czosnku i papryki chili:) poprawiają smak potraw niesamowicie;)
MonikaBk
25 listopada 2011, 00:11Ja uwielbiam pieprz, a cynamon - jakoś się o nim często zapomina ;)
pierszkurczaka
25 listopada 2011, 00:11Uwielbiam wszystkie przyprawy jakie wymieniłaś. Dziś do serka wiejskiego dodałam sobie cynamon i to był naprawdę dobry wybór, nawet odrobina wystarczy :)
Jabluszkowa
24 listopada 2011, 22:56Niby wiemy, a jednak cynamonu dawno nie używałam. Za to pieprz sypię do wszystkiego ;) Muszę koniecznie wypróbować tego banana z cynamonem, brzmi smakowicie.
Aldek57
24 listopada 2011, 22:30Na jesienne chłody takie rozgrzewające przyprawy są rewelacyjne a zimą grzaniec / może być bez alku/ z imbirem i cynamonem czyni cuda.Pozdrawiam,miłych snów życzę
dytkosia
24 listopada 2011, 22:17to trzymam kciuki za tą lotkową 6 i spadające wagowe
agrafqa
24 listopada 2011, 20:47lecę po banana z cynamonem :) super sprawa z tymi przyprawami :)
Kenzo1976
24 listopada 2011, 20:07lubię cynamon :)cmok :)
Rozumiee
24 listopada 2011, 20:03Na szczęście przyprawy, które zostały wymieniona przez Ciebie lubię :) i mają duży wpływ na nasze trawienie więc jak najwięcej cynamonu nie ważne do czego ważne, że go lubimy i jest wszędzie :) najlepszy w jogurtach,owsiankach mmm :)
izulka710
24 listopada 2011, 19:53Mieciu jak zwykle piszesz mądre rzeczy z domieszką humoru,ale mi się to podoba:))
uleczka44
24 listopada 2011, 18:33U Ciebie zawsze się czegoś dowiem. Niby wiem to od dawna, ale, albo zapomniałam, albo stare przyzwyczjenia wzięły górę. Tak czy siak dziękuję. Zwłaszcza za cynamon i imbir. Odwdzięczam się imbirowym buziaczkiem.
znudzonaona
24 listopada 2011, 18:23witaj :-) u mnie baaaardzoooo dużooo idzie pieprzu , chłopaki sypią ile się da . Kupuję w ziarnach i mielimy w młynku ręcznym , już myślałam o załozeniu plantacji z pieprzem :-) Wczoraj cynamonem to u mnie tylko pachniało , został mi ryż z gołąbków i starłam do niego jabłko , do mikrofali , nakryłam miseczkę talerzykiem i figa , talerzyk pękł i musiałam wszystko wyrzucić . Pozdrawiam serdecznie :-)
EmilyEmily
24 listopada 2011, 15:39o tak uwielbiam przprawy bazylie mam zawsze świerza ;) a imbir pije nawet jako herbate ;) Dobrze Ci idzie i tak trzymaj. Cynamonowa panienko :) ja liczyłam wczoraj te kalorie z ciekawości nie tylko wafle i chleb przecież było masełko oliwa czosnek i jakieś jeszcze inne dodatki i tak wyszło :) dziś waga bez zmian buzile
beatkal
24 listopada 2011, 15:03dziekujemy Ci za te dietetyczne madrosci,ktore przeciez wlasnie wszystkie znamy ale rzeczywiscie zapominamy o nich dadajmy jeszcze spalacz tluszczu jakim jest pieprz czerwony cayenne......... spadaj 6 spadaj od Mieci
Arnodike
24 listopada 2011, 14:35Twarda Miecia ;-)
mrowaa
24 listopada 2011, 13:37O super:)))) Przypomniałaś nam o przyprawach, a teraz akurat czas na cynamon, imbir:))) Dzięki:) Buziak:*
elka65
24 listopada 2011, 12:50uwielbiam cynamon:))) więc buziaki smakowały:))))) Mieciu 6 w totka życzę i również cynamonowo cmokam, cmok:*
Alianna
24 listopada 2011, 12:23imbir, cynamon i pieprz od białego po cayene na porządku dziennym. Ostatnio jednak imbir kandyzowany mnie gubi, oj gubi, hi, hi... Buziaczki Mieciu!
kasia8147
24 listopada 2011, 11:03tak tak Mieciu - życzę tej szóstki - ale tylko w totka :)