Dzień I
Śniadanie: jajecznica z szynką, kawa bezkofeinowa, bezkofeinowa kawa lub herbata
Przekąska: seler naciowy z serkiem ziołowym
Obiad: hamburger z serem i bekonem, bez bułki, mała porcja surówki z bialej kapusty, woda sodowa
Kolacja: koktajl z krewetek z musztardą i majonezem,
Dzień II
Śniadanie: jajka sadzone na bekonie, herbata zielona
Obiad: stek z czarnym pieprzem, surówka z czerwonej kapusty
Przekąska: awokado z majonezem
Kolacja: salatka z zielonej sałaty i grillowanego kurczaka
Dzień III
Śniadanie: omlet z pomidorami, czerwona herbata
Obiad: kotlet mielony z żołtym serem, mizeria
Przekąska: 2 plastry sera pleśniowego np. brie
Kolacja: pieczone udko kurczaka, rzodkiewki
Dzień IV
Śniadanie: wędzona makrela z serkiem śmietankowym, zielona herbata
Obiad: żeberka wieprzowe z rusztu, pieczony bakłażan
Przekąska: plaster pasztetu wieprzowego
Kolacja: rosół drobiowy
Dzień V
Śniadanie: pasta jajeczna, ogórek
Obiad: pieczony łosoś z masłem czosnkowym
Prezkąska: garść migdałów
Kolacja: smażone pieczarki z kozim serem
Dzień VI
Śniadanie: kiełbaski w sosie serowym
Obiad: schabowy bez panierki z papryką pieczoną
Przekąska: awokado z majonezem
Kolacja: wędzone udko kurczaka, salatka z pomidora ze szczypiorkiem
Dzień VII
Śniadanie: omlet z polędwicą wędzoną
Obiad: schabowy bez panierki, szpinak zasmażany
Przekąska: kilka plasterków salami
Kolacja: salatka z tuńczyka, ogórka lkwaszonego i jajka na twardo z majonezem
Dzień VIII
Śniadanie: półmisek wędlin z sosem tatarskim
Obiad: stek wieprzowy w sosie jajecznym
Przekąska: ozorek w galarecie
Kolacja: salatka z śledziowa z szalotką
2. Dieta kopenhaska
DZIEŃ 1 i 8
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru
obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, pomidor
kolacja: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną
DZIEŃ 2 i 9
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru
obiad: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną
kolacja: 100g szynki (czyli jeden plaster lub - jak kto woli - 4 cienko krojone plasterki), 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego
DZIEŃ 3 i 10
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru, grzanka
obiad: gotowany szpinak, świeży owoc, pomidor
kolacja: 100g szynki (czyli jeden plaster lub - jak kto woli - 4 cienko krojone plasterki), 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną
DZIEŃ 4 i 11
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru
obiad: tarta marchewka, jajko na twardo, twarożek naturalny
kolacja: sałatka owocowa (czyli kilka rodzajów owoców, ale nie więcej niż 4, np. jabłko, gruszka, pomarańcza, banan, winogrona, kiwi; owoce pokroić na kawałki, skropić cytryną), 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego
DZIEŃ 5 i 12
śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
obiad: duża chuda ryba; najodpowiedniejsze są dorsz albo pstrąg. Przykład przyrządzenia: Rybę oblożyć plasterkami cytryny, lekko popieprzyć w środku i na zewnątrz, owinąć w folię aluminiową i włożyć do gorącego piekarnika na 15-20 min.
kolacja: befsztyk, sałata i brokuły
DZIEŃ 6 i 13
śniadanie: kubek czarnej kawy i kostka cukru
obiad: kurczak (najlepiej gotowany, ewentualnie pieczony), sałata z olejem i cytryną
kolacja: 2 jajka na twardo, duża starta marchewka
DZIEŃ 7
śniadanie: kubek herbaty bez cukru
obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa
kolacja: nic
3. Dieta 1000 kalorii
(Zasady ogólne)
I śniadanie - 250 kcal,
II śniadanie - 100 kcal,
Obiad - 350 kcal,
Podwieczorek - 100 kcal,
Kolacja - 200 kcal
Dzień 1
I śniadanie: płatki, np. czekoladowe z małym jogurtem naturalnym
II śniadanie: do 100 ml wywaru warzywnego (b. gorącego) dodać roztrzepane jajko
Obiad: lekko przyprawiona 1/2 filetu z kurczaka (lub 100 g z indyka), usmażona na oleju. Plus porcja gotowanych warzyw.
Podwieczorek: sałatka z ogórka i pomidora z cebulką
Kolacja: kluski leniwe z chudegobiałego sera
Dzień 2
I śniadanie: pszenna bułeczka lub grahamka z masłem i dżemem
II śniadanie: surówka z marchwi, jabłka i soku z cytryny
Obiad: kotleciki z mielonego mięsa, twarożku, soli i pieprzem. usmażone razem z pokrojoną papryką i 1/2 cukinii
Podwieczorek: 2 pieczone jabłka.
Kolacja: sałatka z 100g szynki, 100 g sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, kwaśnego jabłka i 3 łyżek jogurtu naturalnego
Dzień 3
I śniadanie: opakowanie serka wiejskiego z pokrojoną pomarańcza i 2 łyżeczkami dżemu
II śniadanie: Banan.
Obiad: ugotować szklankę makaronu, dodać sos zrobiony z serka typu Bieluch i połowy szklanki pomidorów z puszki i kilku oliwek, przyprawiony do smaku
Podwieczorek: 2 nektarynki
Kolacja: sałatka z tuńczyka: pół puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, sałata
Dzień 4
I śniadanie: bułka pełnoziarnista z margaryną i szynką oraz pomidorem/ogórkiem
II śniadanie: 3 cienkie plasterki szynki
Obiad: obsmażyć na ł żce oliwy/oleju 100 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka, małego kabaczka, paprykę i 1/2 pora. Zjeść z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Podwieczorek: 5 kostek czekolady
Kolacja: sałatka owocowa z arbuza, 2 plastrów ananasa i grejpfruta
Dzień 5
I śniadanie: kanpka z pumpernikla z masłem, twarożkiem i posiekanym szczypiorkiem.
II śniadanie: grejpfrut.
Obiad: ugotowana kasza gryczana (100 g) plus jajko sadzone plus kefir.
Podwieczorek: zupa-krem z pora
Kolacja: 2 kromki pieczywa chrupkiego z twarogiem, papryką, pomidorem i sałatą.
Dzień 6
I śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z masłem, żółtym serem, 2 marchewki lub jabłko.
II śniadanie: 2 delicje lub 3 biszkopty.
Obiad: smażony filet z ryby podany z surówką z kiszonej kapusty
Podwieczorek: 4 cienikie plastry chudej wędliny
Kolacja: sałatka z selera i jablka oraz groszku z łyżką jogurtu
Dzień 7
I śniadanie: jajecznica z 2 jaj na łyżce masła z dodatkiem szczypiorku. Plus 2 kromki chleba chrupkiego
II śniadanie: Kromka pełnoziarnistego chleba z twarożkiem i kiszonym ogórkiem
Obiad: 2 paryki zapiekane nadziewane białym serem z dodatkiem pieprzu i serka topionego
Podwieczorek: 3 kulki lodów
Kolacja: Szklanka ugotowanego makaronu z 2 łyżkami oliwek, łyżką oliwy, świeżą bazylią, czosnkiem i pomidorem
4. DIETA DETOKS
Dzień 1
Sniadanie: sałatka owocowa, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: surówka z marchwi i jabłka, szklanka soku wielowarzywnego
Obiad: zielona zupa, filiżanka herbaty owocowej
Podwieczorek: pieczone jabłko
Kolacja: sałatka z tofu, szklanka herbaty owocowej
Dzień 3/4
Sniadanie: musli z owocami i jogurtem, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego z miodem, szklanka soku grejpfrutowego
Obiad: ryż z warzywami, szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek: koktajl truskawkowy
Kolacja: sałatka z kuskusem, szklanka herbaty z aronii
Dzień 5
Śniadanie: maślanka (szklanka) z płatkami kukurydzianymi (4 łyżki) i gruszką, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: warzywa z dipem czosnkowym
Obiad: omlet ze szpinakiem, surówka, filiżanka zielonej herbaty
Podwieczorek: koktajl malinowy
Kolacja: kromka chleba chrupkiego z miodem, Surówka z marchwi z orzechami, szklanka herbaty z aronii
Dzień 6
Śniadanie: grzanki z jajkiem i szczypiorkiem, surówka, szklanka zielonej herbaty
II śniadanie: banan
Obiad: chłodnik, gotowana fasolka szparagowa (200 g) polana rozpuszczoną margaryną (płaska łyżka), gotowane ziemniaki z koperkiem, filiżanka zielonej herbaty
Podwieczorek: szklanka soku grejpfrutowego, 10 orzechów laskowych
Kolacja: serek z owocami i miodem, szklanka herbaty owocowej
Dzień 7
Śniadanie: jogurt z musli i truskawkami, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: kanapka (chleb chrupki) z pomidorem i szczypiorkiem, szklanka soku marchwiowo-pomarańczowego
Obiad: zupa z soczewicy, sałatka z pieczarkami, filiżanka zielonej herbaty
Podwieczorek: szklanka maślanki (0,5 proc. tłuszczu) i duża brzoskwinia
Kolacja: dwie kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty) z twarożkiem z dodatkiem papryki i szczypiorku, filiżanka zielonej herbaty
5. Dieta kapuściana
DZIEŃ 1
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach owoce (z wyjątkiem bananów)
DZIEŃ 2
Śniadanie, obiad: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, warzywa gotowane lub surowe, najlepiej zielone (z wyjątkiem: fasoli, kukurydzy, grochu)
Kolacja: 2 ziemniaki gotowane bez soli
DZIEŃ 3
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, owoce i warzywa (oprócz bananów i ziemniaków)
DZIEŃ 4
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, 3 banany, mleko odtłuszczone (bez ograniczeń)
DZIEŃ 5
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana (co najmniej 1 porcja), 6 pomidorów, 25-50 dkg mięsa (z kurczaka, indyka lub chudej ryby) ugotowanego lub pieczonego bez tłuszczu.
DZIEŃ 6
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, 25-50 dkg wołowiny (lub chudej ryby, piersi z kurczaka lub indyka), warzywa, najlepiej zielone
DZIEŃ 7
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach; różne jarzyny; 100 g ciemnego ryżu; soki warzywne
6. Dieta Low fat - niskotłuszczowa
Dzień 1
Śniadanie: grahamka z wędliną, grahamka z miodem
Obiad: kotlet mielony (100 g), surówka z marchwi (50 g)
Przekąska: jogurt light z jagodami lub innymi owocami sezonowymi
Kolacja: makaron (50 g) z serem białym (50 g)
Dzień 2
Śniadanie: płatki owsiane (3 łyżki) na mleku, bułka z szynką
Obiad: de volay (150 g), tarte buraczki (50 g)
Przekąska: 2 jabłka
Kolacja: ragout (200 g) z warzyw sezonowych
Dzień 3
Śniadanie: 2 kromki chleba ciemnego z salami cienko posmarowane masłem
Obiad: pierś kurczaka grilowana, fasolka szparagowa
Przekąska: chleb chrupki z twarożkiem light lub budyń
Kolacja: serek homogenizowany
Dzień 4
Śniadanie: płatki z mlekiem (250 ml), bułka pszenna z polędwicą
Obiad: gołąbek z mięsem, gotowana marchewka z groszkiem (100 g)
Przekąska: 2 pomarańcze
Kolacja: placuszki z jabłkami
Dzień 5
Śniadanie: 2 kromki chleba chrupkiego z dżemem Obiad: ryba gotowana (150 g) na parze z warzywami
Przekąska: 2 jajka gotowane
Kolacja: papryka faszerowana mięsem z kurczaka (50 g)
Dzień 6
Śniadanie: ryż na mleku, grahamka z masłem
Obiad: kurczak po chińsku (150 g) z fasolką szparagową, marchewką, cebula i czosnkiem (150 g)
Przekąska: brokuły gotowane (200 g) na parze
Kolacja: kopytka z sosem pomidorowym i czosnkiem (150 g)
Dzień 7
Śniadanie: 2 kromki pumpernikla z wędliną drobiową i łyżeczka pasty paprykowej
Obiad: łosoś z rusztu, 2 ziemniaii
Przekąska: 4 biszkopty lub 2 kulki lodów
Kolacja: jajecznica na łyżce masła
7. DIeta rozłączna
Dzień 1
Śniadanie: bułka pełnoziarnista z pomidorem i sałatą
Obiad: ryż brązowy zapiekany z jabłkami
Kolacja: porcja fasoli szparagowej, można ją polać 2 łyżeczkami roztopionego masła
Dzień 2
Śniadanie: twaróg z rzodkiewką
Obiad: ryba pieczona w folii lub gotowana na parze
Kolacja: surowka z warzyw sezonowych polana winegretem
Dzień 3
Śniadanie: jogurt naturalny, 2 jajka na miękko
Obiad: pierogi z jagodam lub z innymi sezonowymi owocami
Kolacja: sałatka z owoców (np. winogron i ananasa lub moreli z puszki oraz arbuza
Dzień 4
Śniadanie: łosoś wędzony, kilka plastrów sera typu oscypek
Obiad: naleśniki ze szpinakiem
Kolacja: dwa pieczone (w mikrofali lub piekarniku) jabłka z cynamonem lub dwa pieczone banany
Dzień 5
Śniadanie: Bułka pełnoziarnista z twarogiem i szczypiorkiem, oliwki Obiad: Ziemniaki z wody lub pieczone, sałatka z pomidorów i cebuli
Kolacja: Dwie kromki chlepa pełnoziarnistego żytniego z niskosłodzonym dżemem
Dzień 6
Śniadanie: 2 kabanosy drobiowe lub wieprzowe, sok z marchwi
Obiad: Pierś z kurczaka z grilla plus surówka z warzyw
Kolacja: Koktajl z jogurtu naturalnego i wiśni, bananów i/lub truskawek
Dzień 7
Śniadanie: Jajecznica z szynkś i sałatka z rzodkiewek
Obiad: Spaghetti z sosem pomidorowym, bazylią i czosnkiem
Kolacja: Sałatka z gruszek lub jabłek, rodzynek i suszonych fig plus jogurt naturalny
8. DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Dzień 1
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy
II śniadanie: ubeczek jogurtu naturalnego, jedna brzoskwinia
Obiad: szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej paparyki pokropionego odrobiną oleju, 30 brązowego ryżu, 200g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: kromka grahama z 2 plastrami szynki, 200 g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem
Dzień 2
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną, 50 g wędzonego dorsza, 50 g sałatki z małego pomidora i ogórka
II śniadanie: opakowanie serka homogenizowanego
Obiad: talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyżnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100 g sałaty dopraiwonej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
Podwieczorek: szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych
Kolacja: 150 g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40 g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki
Dzień 3
I śniadanie: kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną, 2 plasterki żółtego sera, 2 liście sałaty z pomidorem
II śniadanie: kubeczek kefiru
Obiad: 250 g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g ryby po grecku z odrobiną oliwy
Podwieczorek: szklanka owoców sezonowych
Kolacja: 2 kromki chleba żytniego razowego, parówka drobiowa, 100 g brokułow z wody
Dzień 4
I śniadanie: filiżanka płatków kukurydzianych ze 175 g jogurtu naturalnego, brzoskwinia
II śniadanie: kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórek
Obiad: chłodnik z 200 g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jaja, 2 mandarynki
Podwieczorek: szklanka soku pomarańczowego
Kolacja: 250 g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki
Dzień 5
I śniadanie: kromka razowego chleba żytniego, cienko posmarowanego margaryną i pasta rybną (30 g wędzonej makreli i 80 g chudego twarogu), 100 g surówki z pora i jabłka
II śniadanie: mały banan, szklanka odtłuszczonego mleka
Obiad: 250 g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli i pomidora, 30 g brązowego ryżu, szklanka soku owocowego
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: pół grahamki cienko posmarowanej margaryną oraz 30 g pasztetu drobiowego, 100 g fasolki szparagowej z wody
Dzień 6
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki szynki z indyka, 100 g sałatki z ogórka i szczypiorku
II śniadanie: banan, 175 g jogurtu naturalnego
Obiad: zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem
Podwieczorek: plaster arbuza
Kolacja: 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta, odrobina oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego chleba razowego
Dzień 7
I śniadanie: 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, pomarańcza
II śniadanie: pół grahamki z 20 g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewek
Obiad: talerz zupy kalafiorowej na włoszczyżnie i piersi z kurczaka, 200 g polędwicy wołowej z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g fasolki szparagowej z wody
Podwieczorek: 150 g joguru owocowego
Kolacja: 250 g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą, sokiem z cytryny i musztardą
9. Dieta makrobiotyczna
Dzień 1
ŚNIADANIE: pieczywo pelnoziarniste z serkiem tofu posypane pestkami slonecznika, herbata z róży
OBIAD: zupa z suszonych grzybów leśnych; brązowy ryż z cukinią
KOLACJA: pieczone jabłko, płatki owsiane na wodzie z pestkami dyni
Dzień 2
ŚNIADANIE: płatki owsiane z jabłkiem i jogurtem sojowym
OBIAD: zupa miso z warzywami; ryż dziki smażony z tofu
KOLACJA: kalafior duszony z marchewką
Dzień 3
ŚNIADANIE: proso zalane wodą i spęczniaje z posiekanymi orzechami laskowymi
OBIAD: Ryż brązowy z gotowaną fasolą, surowka z selera naciowego
KOLACJA: surówka z ogórka, kalarepki posypana ziarnem sezamowym
Dzień 4
ŚNIADANIE: płatki owsiane na wodzie; 2 kawałki żytniego pieczywa tostowego z 1 łyżką miodu; herbata ziołowa,
OBIAD: gotowana kasza jęczmienna z warzywami (marchew, brokuły), kiszony ogórek
KOLACJA: smażone tofu i surówka (kiełki rzodkiewki, marchew), kiszona kapusta
Dzień 5
ŚNIADANIE: jogurt sojowy z malinami i otrębami
OBIAD: kapusta pekińska nadziewana ogórkami i piklami imbirowymi z sosem z tofu, prażona kasza jaglana
KOLACJA: sałatka z czerwonej fasoli z jęczmieniem
Dzień 6
ŚNADANIE: pasztet z soczewicy, kromka pelnoziarnistego chleba, kiszone ogÓrki z posiekaną cebulką
OBIAD: makaron sojowy z wedzonym tofu, brokuły na parze z płatkami migdałowymi
KOLACJA: sałatka tabuleh z kuskusu
Dzień 7
ŚNIADANIE: banan pieczony z sosem waniliowym z jogurtu sojowego, szklanka truskawek
OBIAD: kuskus z rodzynkami i cebulką, surówka z marchewki i jabłka
KOLACJA: zupa warzywna z zielonym groszkiem i kaszą jęczmienną.
10. Monodieta kaszowa
Jesz tylko kaszę: na śniadanie, obiad i kolację w dowolnej ilości.
Sposób przyrządzenia kaszy jaglanej. Porcja wystarcza na cały dzień.
Szklankę kaszy jaglanej zalej 2,5 szklankami wrzątku. Gotuj powoli na płytce ok. pół godziny. Aby kasza była smaczniejsza i działała bardziej rozgrzewająco, można ją przed gotowaniem uprażyć na patelni na małym ogniu, przez cały czas mieszając, dopóki nie zacznie przyjemnie pachnieć.
Dieta nie jest najsmaczniejsza - ziarna gotuje się bez soli. Warunkiem dobrego oddziaływania zbóż jest dokładne żucie każdej porcji - min: 50 razy. Pij głównie na czczo i przed snem. Może to być nie gazowana woda mineralna lub wywary z ziół. Idealnie jest wtedy pić herbatkę z zielonej pietruszki, która oczyszcza nerki. Aby ją przyrządzić, łyżeczkę natki zalej w rondelku szklanką wody i gotujy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut.
11. Dieta Montignaca
Dzień I
Śniadanie: sok grejpfrutowy, kiwi, kanapka z chleba pełnoziarnistego z tuńczykiem w sosie własnym, sałata, herbata
Obiad: wołowina duszona z warzywami, gotowane brokuły , surówka z kapusty pekińskiej z oliwą z oliwek.
Kolacja: potrawka z indyka, gotowana fasolka szparagowa, świeży sok z jabłek.
Dzień II
Śniadanie: sok z pomaranczy, chleb pełnoziarnisty z niskosłodzonym dżemem i chudym białym serem, herbata owocowa, pieczone jabłko
Obiad: gotowana pierś kurczka, surowka z pora z sosem jogurtowym, zielona herbata
Kolacja: ryba duszona w warzywach, salatka z pomidorów, woda mineralna niegazowana
Dzień III
Śniadanie: sok jabłkowy, pomarańcza, musli z pełnych ziaren z mlekiem 0%
Obiad: zupa ogórkowa bez tłuszczu, gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym i sosem pomidorowym bez zasmażki
Kolacja: filet z łososia z grilla, surowka z białej rzodkwii, herbata owocowa
Dzień IV
Śniadanie: sok grejpfrutowy, jajko na miękko, wędzona pierś indyka, chudy twarożek, sałata, pomidor
Obiad: zupa warzywna, pierś kurczka pieczona w folii z ziołami, mizeria z chudym jogurtem, zielona herbata
Kolacja: pasta z wędzonej makreli i chudegotwarogu ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek, rzodkiewki,
Dzień V
Śniadanie: sok z cytryny, maliny, jajecznica z 1/2 łyżki oliwy z cebulą, pomidorem i papryką
Obiad: rosół na skrzydełkach bez makaronu, pureé z selera, kotlet z piersi kurczaka smażony bez tłuszczu, surówka z kapusty pekińskiej
Kolacja: biały chudy ser, szczypior, rzodkiewka, natka pietruszki, jogurt
Dzień VI
Śniadanie: sok owocowy bez cukru, jabłko, jajecznica, kromka pelnoziarnistego chleba
Obiad: makaron razowy z sosem pomidorowy posypany parmezanem, sałata z kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny
Kolacja: zupa krem z zielonego groszku, kilka plasterków chudej szynki z indyka, jogurt odtłuszczony, herbata owocowa
Dzień VII
Śniadanie: sok z marchwi, omlet bez mąki z pieczarkami, kromka razowego chleba, brzoskwinia, herbata zielona
Obiad: papryka faszerowana ciemnym ryżem i pieczarkami, zupa lub krem z porów, surówka z marchwi
Kolacja: kalafior gotowany posypany świeżym koprem, łosoś gotowany na parze
Uwaga: Soki owocowe i owoce zawsze jedz na czczo, przynajmniej pół godziny przed śniadaniem, a godzinę przed obiadem i kolacją lub trzy godziny po posiłku .
12. Dieta South Beach
Dzień 1
Śniadanie: jajecznica z boczniakami, pomidor, herbata zielona
II śniadanie: kalarepka
Obiad: pstrąg pieczony w folii z koperkiem, świeży ogórek
Podwieczorek: plaster chudego bialego sera, rzodkiewki
Kolacja: plaster chudej polędwicy wędzonej, salata z oliwą z oliwek
Dzień 2
Śniadanie: 2 jaja na twardo posypane szczypiorkiem, sałatka z kiełków słonecznika
II śniadanie: garść orzechów laskowych
Obiad: pierś kurczaka z brokułami gotowanymi na parze
Podwieczorek: 2 trójkąciki sera topionego light
Kolacja: 2 babeczki jarzynowe (300 g mrożonego szpinaku włóż na 2,5 minuty do mikrofalówki. 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce 3 jajka, 3/4 szklanki startego sera żółtego light, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli i 3 krople ostrego sosu paprykowego. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temp. 180°C ok. 20 minut) herbata rooibos.
Dzień 3
Śniadanie: szklanka soku warzywnego, jajka sadzone na oliwie z oliwek, herbata czerwona
II śniadanie: sałatka z pomidorów posypana wiórkami sera feta light
Obiad: łosoś z rusztu, surówka z bialej rzodkwii
Podwieczorek: roladka z szynki z indyka i kiszonego ogorka
Kolacja: pieczony bakłażan z piecazrkami
Dzień 4
Śniadanie: omlet z papryką, szklanka soku pomidorowego
II śniadanie: serek homogenizowany light
Obiad: stek z polędwicy wołowej, kalafior z wody
Podwieczorek: sałatka fasolowa z czerwonej fasoli z sosem winegret
Kolacja: średnia wędzona makrela lub dorsz
Dzień 5
Śniadanie: biały ser twarogowy ( odtłuszczony ), rzodkiewka, papryka, szczypiorek, przyprawy
II śniadanie: garść pistacji
Obiad: pierś kurczaka zapiekana z plasterkiem mozarelli, salataka z pomidora i ogórków
z mozarellą ( Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę, mieszamy w Podwieczorek: puszeczka tuńczyka w sosie własnym na liściu cykorii
Kolacja: 2 jajka na twardo, serek wiejski light z posiekaną bazylią
Dzień 6
Śniadanie: jajecznica na wędlinie ze świeżymi ziołami, 2/3 szklanki soku pomidorowego,
II Śniadanie: jogurt sojowy light
Obiad: Filet z indyka z czosnkiem na oliwie, cukinia z grilla
Podwieczorek: garść orzeszków ziemnych light
Kolacja: sałatka z białej kapusty.z paluszkami krabowymi
Dzień 7
Śniadanie: jajecznica z pomidorem na oliwie z oliwek, bezkofeinowa
II Śniadanie: plaster sera żółtego light, ogórek kwaszony
Obiad: zupa warzywna z kurczakiem (szparagi, brokuły, kalafior, seler, groszek zielony, pokrojona pierś z kurczaka, bulion)
Podwieczorek: sałatka z pomidorów z cebulką
Kolacja: salatka z kapusty pekińskiej z wędzonym łososiem
...mysle,z ktorej skorzystac...
to moge polecic...
Sałatka kukurydziana z tuńczykiem
BBS |
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 340 kcal
Składniki na 6 porcji
-2 puszki kukurydzy
-5 dag śliwek suszonych bez pestek
-2 łyżki migdałów
-2 puszki tuńczyka w zalewie (w dużych kawałkach)
-1/2 pęczka koperku
- mały słoik majonezu
- sól, pieprz
Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z zalewy, dobrze osączyć. Tuńczyka lekko rozdrobnić. Migdały sparzyć, obrać ze skórek, podzielić na połówki. Śliwki sparzyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. Koperek opłukać, otrzepać z wody, posiekać (kilka gałązek odłożyć do dekoracji). Kukurydzę, tuńczyka, śliwki i migdały wymieszać w salaterce, dodać koperek i majonez. Przyprawić solą i pieprzem.