Nasz organizm to precyzyjnie zaprojektowana maszyna. Potrzebuje ona
stałego dopływu energii, by prawidłowo funkcjonować. Tą energię
czerpiemy oczywiście z jedzenia. Nasz codzienny jadłospis składa się z
trzech głównych posiłków. Sprawdźmy co warto jeść na śniadanie, obiad i
kolację, by czuć się dobrze i zawsze być w formie.
Śniadanie
Śniadanie
– uważane jest przez dietetyków za najważniejszy posiłek dnia.
Tymczasem wielu ludzi wybiera kilka dodatkowych minut snu i wychodzi
rano z domu bez zjedzenia śniadania. Jest to poważny błąd. Jedzenie
śniadania powinno stać się dla nas prawdziwą przyjemnością, ponieważ
tylko rano możemy sobie pozwolić na bardziej kaloryczny posiłek, nawet
jeśli się odchudzamy. Nasz organizm w ciągu dnia z pewnością zdąży
spalić otrzymany z rana zastrzyk kalorii.
Najbardziej wskazane
menu śniadaniowe powinno się składać z węglowodanów złożonych, które
powoli uwalniają energię. Kanapka z ciemnego pieczywa z wędliną lub
niskotłuszczowym twarożkiem oraz plasterkiem pomidora, sałaty lub ogórka
– to idealny zestaw śniadaniowy, który składa się z węglowodanów,
tłuszczu i białka. Drugi zdrowy wariant to jogurt z pełnoziarnistym
muesli i orzechami. Pierwszy posiłek dnia powinniśmy spożyć w ciągu
godziny od przebudzenia.
Między śniadaniem i obiadem możemy sobie
czasem pozwolić na coś słodkiego – ciastko z ziarnami, kawałek gorzkiej
czekolady, gałka lodów - zjedzone przed południem na pewno nie zaszkodzą
naszej figurze. Pod warunkiem, że nie będziemy po nie sięgać
codziennie. Bardzo zdrową przegryzką w pierwszej części dnia jest
garstka orzechów (także migdałów) i mały owoc. Tłuszcze z orzechów
pomogą wchłonąć witaminy zawarte w owocach.
Obiad czy lunch?
Obiad
– tradycyjne trzydaniowe polskie obiad, złożone z zupy, mięsa,
ziemniaków, surówki, a na koniec deseru to najlepszy sposób, by w
krótkim czasie nabawić się sporej nadwagi. Na szczęście w obecnych
czasach odchodzimy od tradycji kulinarnych. Nawet słowo obiad coraz
częściej zastępujemy modnym słowem "lunch".
Zdrowy lunch to
talerz pożywnej zupy, ugotowanej na bazie warzyw, z dodatkiem ryżu,
kurczaka. Dobrym pomysłem jest też sałatka z świeżych warzyw z
kurczakiem lub rybą (np. grillowany łosoś, tuńczyk z puszki). W zimie,
gdy potrzebujemy więcej energii, warto zjeść ciepły posiłek, np. kaszę z
sosem i chudym mięsem. Białko i węglowodany są najzdrowszą kombinacją
na naszym talerzu. Kasze są bardzo sycące, zawierają także wiele witamin
z grupy B, które wpływają bardzo dobrze na układ nerwowy.
Kolacja – posiłek obowiązkowy
Kolacja
– jeden z najbardziej złudnych mitów dietetycznych głosi, że osoby
odchudzające się powinny zrezygnować z jedzenia ostatniego posiłku dnia.
Nic bardziej mylnego. Jeśli ostatni posiłek zjemy już o godzinie 16, a
kolejny dopiero o 7 rano następnego dnia, nasz organizm będzie musiał
sobie poradzić ze zbyt dużą przerwą w dostawie paliwa. Co wówczas zrobi?
Zacznie gromadzić zapasy. Nieregularne jedzenie posiłków spowalnia
metabolizm i prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej. Dlatego nie
warto omijać żadnego z głównych posiłków dnia.
Najzdrowsza
kolacja powinna być przede wszystkim lekkostrawna, może to być kubek
jogurtu naturalnego z łyżką otrąb. Lekka sałatka z pomidorów i bazylii,
warzywa gotowane lub lekka zupa. Należy unikać potraw smażonych, gdyż są
ciężkostrawne i powodują problemy z zasypianiem. Najlepiej zrezygnować
także z jedzenia słodyczy wieczorem, gdyż organizm nie zdąży spalić
cukru.