Produkty z lnu, może trochę zapomniane są bardzo zdrowe. Wzbogacenie o nie diety, pomoże Wam w odchudzaniu. Olej lniany w 90 proc. składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym zawiera duże ilości kwasów omega-3 oraz witaminy E. Siemię lniane oprócz tego, że na długo powoduje uczucie sytości, zawiera duże ilości cynku i fitohormonów. Kaszka lniana razowa zawiera bardzo duże ilości błonnika.
Len na odchudzanie
O pozytywnym wpływie lnu i zawartych w nim kwasów omega-3 na serce i mózg wiadomo nie od dziś. Nowością jest zastosowanie ich w kuracjach odchudzających. Dlaczego dietetyczni guru zalecają produkty z lnu: olej, siemię, a nawet... cukierki? Ponieważ sycą, zmniejszają apetyt i spalają tkankę tłuszczową.
Tłuszczem w tłuszcz
Rozpoczynając dietę, rezygnujesz z tego, co najbardziej kaloryczne, m.in. z tłuszczów. Źle się stanie, jeśli zignorujesz tłuszcze obecne w rybach morskich czy oleju lnianym. Zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), absolutnie konieczne dla zdrowia i utraty wagi. Musisz je dostarczyć sobie z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi sam ich produkować. NNKT, inaczej znane jako omega-3 i omega-6, znajdują się też w konopiach, orzechach włoskich, oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Oba rodzaje tych kwasów są niezbędne do produkcji ejkanozydów - hormonów odpowiedzialnych za główne funkcje ciała, jak trawienie, produkcja insuliny i magazynowanie tłuszczu. Naukowcy udowodnili, że dodatek tych kwasów do diety obniża masę ciała i pozwala spalić tłuszcz zapasowy, szczególnie z okolic brzucha. Jednym z efektów ich działania jest spadek produkcji insuliny, która sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Spadek poziomu insuliny sprawia, że więcej tłuszczu zamienia się na energię, co z kolei powoduje, że odczuwasz mniejszy głód. Według najnowszych teorii otyłość i nadwaga to efekt stanu zapalnego. Olej lniany działa przeciwzapalnie, też prowadząc do obniżenia masy ciała.
Od siemienia lnianego do kaszki lnianej
Nasiona lnu to mnóstwo aktywnych biologicznie związków. Olej z lnu zawiera dużą ilość witaminy E oraz kwasy omega-3 (ten olej w 90 proc. składa się z NNKT, z czego połowa to kwasy omega-3). Siemię lniane dostarcza cynku i jest bogate w tzw. fitohormony zalecane jako środek wspomagający w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Zalane wodą pęcznieje, dając po zjedzeniu uczucie sytości. Kaszka lniana razowa jest wytwarzana z najnowszych odmian lnu o intensywnym zabarwieniu łuski. W procesie technologicznym nieusuwa się okrywy nasiennej, stąd kaszka razowa jest ciemniejsza, a co najważniejsze, zachowuje odżywcze bogactwo siemienia, czyli błonnik rozpuszczalny oraz białko (po ok. 40 proc.), a także dobre tłuszcze i antyutleniacze. Kwas fenolowy oraz flawonoidy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i ułatwiają usuwanie toksyn.
Poznajcie korzyści płynące ze stiosowania diety lnianej i propozycję menu na cały tydzień.
BARDZO JEST TO INTERESUJACE;) WIECEJ INFO W ARTYKULE
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/dieta-lniana-odchudza-2-kg-w-tydzien-jak-ja-stosowac-tygodniowe-menu/xc7bw