262 kcal / 1 porcję (327 g)
Składniki
SAŁATKA:
- Sałata lodowa 32 g (8 małych liści)
- Ogórek 40 g
- Cebula 30 g
- Pomidorek koktajlowy 40 g
- Oliwki czarne bez pestek 27 g (3 szt.)
- Tuńczyk w wodzie 80 g
- Ser Cheddar pełnotłusty 20 g
SOS:
- Jogurt naturalny 25 g
- Sos pomidorowy 25 g
- Czosnek 7 g (1 ząbek)
- Koperek 1 g (1 szczypta)
Sposób przygotowania:
- Przygotowuje sos. Łyżkę jogurtu mieszma z łyżką sosu pomidorowego( moze być koncentrat pomidorowy- pół łyżki), dodaję posiekany czosnek oraz szczyptę koperku. Doprawiam solą i przeprzem do smaku.
- Na talerzu ukladam kolejno: porwaną w drobne cząstki sałatę lodową i polewam sosem.
- Na sałacie układam pokrojone: cebulę, ogórka, pomidorki oraz oliwki. Polewam resztą sosu pomidorowo-jogurtowego.
- Odsączam tuńczyka, wykładam na talerz i posypuję cheddarem (opcjonalnie, możecie użyć inny żołty ser). Talerz wkładam do mikrofali i wyciągam po czasie, kiedy ser się roztopi. Kiedy przestygnie układam na sałacie. Dekoracyjnie pieprzę do smaku i podaje. Smacznego :)