Jakiś czas temu pisałam o chipsach z cukini ( tutaj ), dzisiaj będzie przepis na chipsy z buraków. Właściwie sposób przyrzadzania chipsów buraczanych jest podobny do sposobu przyrządzania chipsów z cukini.
PRZEPIS:
- buraki(lub jeden burak)
- oliwa z oliwek
- sól/ lub/i do smaku mieszanka przypraw
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da/ lub przy pomocy odpowiedniej tarki.
- Plastry warzyw ułożyć równomiernie na papierze, skropić oliwą i posypać przyprawami wg uznania.
- Piec 15-20 min, obrócić podpieczone chipsy na drugą stronę i zapiekać kolejne 15-20 min pilnować aby się nie przypaliły.
- Wyciągnąć z piekarnika, schłodzić, przełożyć do miseczki i podawać.
Przygotowanie (wersja smażona)
- Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
- Wrzucać partiami plastry buraków i smażyć ok 3-4 minuty, do momentu aż się zarumienią a końcówki zaczną się wyginać. Im cieńsze plastry tym szybciej się usmażą ale też szybciej będą się przypalać dlatego trzeba bardzo pilnować czasu smażenia.
- Usmażone chipsy wykładać na ręczniki papierowe i poczekać aż tłuszcz ocieknie i chipsy się wystudzą.
- Gotowe chipsy posypać przyprawami wg uznania, przełożyć do miseczki i podawać.
Znalazłam w sklepie alternatywę dla chipsów dietetycznych przygotowywanych samemu
Co o nich myślicie?, ktoś próbował? Opis brzmi całkiem nieźle..
informacja dietetyczna dla przykładu - chipsów z buraka:
Produkt nie jest modyfikowany genetycznie. W procesie produkcji nie stosuje się sztucznych dodatków, barwników i konserwantów. Jest więc to produkt całkowicie naturalny. Wzbogacane są w witaminę C, a zawartość tłuszczu w tym produkcie nie przekracza 1%. Jest to wyłącznie tłuszcz naturalny zawarty w surowcu jeszcze przed jego przetworzeniem.
- bez smażenia i pieczenia
- w 100% naturalne
- bez konserwantów
- bez dodatku soli i cukru
- bogate w błonnik i witaminy
- oczyszczają organizm z toksyn
- o działaniu przeciwmiażdżycowym
- zalecane przez dietetyków
- lekkostrawne
- nietuczące