Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
dietetyczne chipsy z buraków


CHIPSY Z BURAKÓW
Jakiś czas temu pisałam o chipsach z cukini ( tutaj ), dzisiaj będzie przepis na chipsy z buraków. Właściwie sposób przyrzadzania chipsów buraczanych jest podobny do sposobu przyrządzania chipsów z cukini.
PRZEPIS:
  • buraki(lub jeden burak)
  • oliwa z oliwek
  • sól/ lub/i do smaku mieszanka przypraw
Przygotowanie  (wersja pieczona)
  1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da/ lub przy pomocy odpowiedniej tarki.
  3. Plastry warzyw ułożyć równomiernie na papierze, skropić oliwą i posypać przyprawami wg uznania.
  4. Piec 15-20 min, obrócić podpieczone chipsy na drugą stronę i zapiekać kolejne 15-20 min pilnować aby się nie przypaliły.
  5. Wyciągnąć z piekarnika, schłodzić, przełożyć do miseczki i podawać.

Przygotowanie  (wersja smażona)

  1. Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
  3. Wrzucać partiami plastry buraków i smażyć ok 3-4 minuty, do momentu aż się zarumienią a końcówki zaczną się wyginać. Im cieńsze plastry tym szybciej się usmażą ale też szybciej będą się przypalać dlatego trzeba bardzo pilnować czasu smażenia.
  4. Usmażone chipsy wykładać na ręczniki papierowe i poczekać aż tłuszcz ocieknie i chipsy się wystudzą.
  5. Gotowe chipsy posypać przyprawami wg uznania, przełożyć do miseczki i podawać.
[przepis zaczerpniety ze strony : bitedelite.pl


Znalazłam w sklepie alternatywę dla chipsów dietetycznych przygotowywanych samemu

Co o nich myślicie?, ktoś próbował? Opis brzmi całkiem nieźle..

 informacja dietetyczna dla przykładu - chipsów z buraka:

Produkt nie jest modyfikowany genetycznie. W procesie produkcji nie stosuje się sztucznych dodatków, barwników i konserwantów. Jest więc to produkt całkowicie naturalny. Wzbogacane są w witaminę C, a zawartość tłuszczu w tym produkcie nie przekracza 1%. Jest to wyłącznie tłuszcz naturalny zawarty w surowcu jeszcze przed jego przetworzeniem.


- bez smażenia i pieczenia
- w 100% naturalne
- bez konserwantów
- bez dodatku soli i cukru
- bogate w błonnik i witaminy
- oczyszczają organizm z toksyn
- o działaniu przeciwmiażdżycowym
- zalecane przez dietetyków
- lekkostrawne
- nietuczące


  • ewelinuss

    ewelinuss

    10 marca 2013, 13:31

    tak tak jestem na 1 tys, wczesniej bylam na 700 ale potem musialam zwiekszyc zeby powoli przyzwyczaic organizm do w miare normalnego jedzenia,trzymam za Ciebie kciuki, pozdrawiam.

  • pollla

    pollla

    9 marca 2013, 23:14

    ale będę dużo ćwiczyć więc różnica tych 300 kcal nie będzie chyba aż tak widoczna, zobaczymy , bo do tej pory 1100 jadłam

  • mirriam1234

    mirriam1234

    7 marca 2013, 00:49

    jabłkowe ok, ale pomidorki są moim zdaniem paskudne :-)

  • briget1983

    briget1983

    6 marca 2013, 07:44

    Fajne, ja robiłam chipsy z pietruszki i marchewki i mi się spaliły:( ale będę próbować dalej.

  • agneska1980

    agneska1980

    5 marca 2013, 11:55

    hm ciekawe czy wyszły by w mikrofali, robię z kiełbaski w mikrofali a czasem jabłuszka chipsowe są w biedronce , pyszne :-) zaciekawiona jestem tymi burakami :-)

  • ladyofdarknesss

    ladyofdarknesss

    5 marca 2013, 09:12

    Mysle ze to genialny pomysł ;) Na pewno dla kogos kto uwielbia zwykle chipsy , bedzie to idealna alternatywa ;) Pozdrawiam

  • poziomka1905

    poziomka1905

    4 marca 2013, 23:59

    czego tycza sie te kalorie i inne wartosci odzywcze powyzej? chipsow buraczkowych? caly ten przepis wyglada genialnie, zwlaszcza ze uwielbiam buraki :) z cukinii chipsy sa moim zapychaczem :) super wpisik, dzieki, napewno zrobie :) pozdrawiam cieplutko!

  • holka

    holka

    4 marca 2013, 21:41

    Też jadłam jabłkowe...pycha,ale rzeczywiście trzeba sprawdzić ile mają kalorii...pewnie smaczne :)

  • izkaduch87

    izkaduch87

    4 marca 2013, 19:35

    Z buarków?? w życiu nie :):) ale za to jadłam jabłkowe i były pyszne :):)

  • ojtajolunia

    ojtajolunia

    4 marca 2013, 18:52

    Jadłam te chipsy owocowe, bardzo smaczne. Mama para miesięcy temu zrobiła dla mnie z jabłek, z kilograma zrobiła się mała miseczka. Cukier i węglowodany zostały, czyli cała wartość energetyczna tylko woda wypar owała. Zdałam sobie sprawę, że zjadłam 500kcal. Plus taki, że było to zdrowe :-) W tych ziemniaczanch to aż boje się pomyśleć co jest;-)

  • ita1987

    ita1987

    4 marca 2013, 18:08

    Jadłam te jabłkowe.. Pychota...

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.