- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Ostatnio dodane zdjęcia
Znajomi (279)
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 409123 |
Komentarzy: | 3618 |
Założony: | 10 stycznia 2011 |
Ostatni wpis: | 7 lutego 2017 |
Postępy w odchudzaniu
Święta, święta i po świętach ;)
Wszystko wraca na pomyślny tor...
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1,2 kg sera
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- ½ litra kremówki
- 1,5 szklanki cukru ( ½ szklanki do sera, 1 szklanka do białek)
- 8 jaj
- 1 cukier waniliowy
Ucierać ser+ cukier+ cukier waniliowy. Dodać po jednym żółtku, dodać budyń+ ubitą pianę z cukrem+ ubitą kremówkę. Piec około 1 godzinę w 180 stopniach.
Szybkie i pyszne pierniczki (zdjęcia wpis poprzedni ;p)
Składniki na około 55 pierniczków:
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Piernik przekładany (zdjęcia może wkrótce ;?)
Składniki:
Ponadto na przełożenie:
Na polewę:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być lekko ciepła).
W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik.
Smacznego :)
Sezon piernikowo-optymistyczny rozpoczęty...