Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Prośba o przepisy ;)


Witajcie  wstawiam dla Was przepisy o które prosiłyście mnie w wiadomościach prywatnych!!! Przepraszam, że dopiero teraz!

Wyjątkowy sernik z bitą śmietaną…

Spód (mikserem)

- ½ szklanki cukru

- ¾ szklanki

- ½ szklanki mąki ziemniaczanej

- ½ kostki margaryny

- 2 jajka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa

- 1,2 kg sera

- 2 budynie śmietankowe bez cukru

- ½ litra kremówki

- 1,5 szklanki cukru ( ½ szklanki do sera, 1 szklanka do białek)

- 8 jaj

- 1 cukier waniliowy

 

Ucierać ser+ cukier+ cukier waniliowy. Dodać po jednym żółtku, dodać budyń+ ubitą pianę z cukrem+ ubitą kremówkę. Piec około 1 godzinę w 180 stopniach.

Szybkie i pyszne pierniczki (zdjęcia wpis poprzedni ;p)

Składniki na około 55 pierniczków:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)


Piernik przekładany (zdjęcia może wkrótce ;?)

Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao (niekoniecznie, ja dodaję, bo ciasto zyskuje na kolorze)

Ponadto na przełożenie:

  • 1 słoik dżemu śliwkowego (290 g)
  • 1 słoik powideł śliwkowych (290 g)
  • 1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym

Na polewę:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być lekko ciepła).

W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik.

Smacznego :)




  • jooogusia

    jooogusia

    15 grudnia 2012, 15:21

    zgłodniałam :O

  • marta80a

    marta80a

    15 grudnia 2012, 11:50

    mmm :D sernik z bitą śmietaną - kusisz, oj kusisz...

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.