- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Czy wszystkie słodycze są złe i trzeba z nich całkowicie zrezygnować? - Niekoniecznie, czego najlepszym przykładem jest czekolada. Dostarcza ona cennych składników odżywczych, chroni przed nowotworami, poprawia nastrój i wspomaga pracę mózgu. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, która czekolada jest najlepsza. Jaka czekolada jest najzdrowsza? Którą czekoladę wybrać? Jak wygląda porównanie czekolad?
Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:
Czekolada cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie, a Polska należy do jej największych producentów w Europie. Aktualnie jej najpopularniejszą formą jest czekolada w tabliczkach, ale początki wywodzą się od czekoladowego napoju spożywanego ok. 400 lat p.n.e. w Ameryce Środkowej przez Majów.
Obecnie rynek wyrobów czekoladowych oferuje szeroki wybór produktów. Możemy znaleźć czekolady pełne, z dodatkami, nadziewane, napowietrzane oraz do picia. Producenci oferują również cały wachlarz smaków, znajdziemy bowiem czekolady o tak oryginalnych smakach jak: zielonej herbaty, wasabi, z dodatkiem chili lub soli morskiej.
Czekolada zawiera duże ilości tłuszczu (głównie nasyconych kwasów tłuszczowych) i węglowodanów. Stąd jej dość wysoka wartość kaloryczna – od 500 do 580 kcal/100 g. Mimo wszystko warto czasem sięgnąć po kilka kostek czekolady. Przypisuje jej się bowiem, wpływ na obniżanie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Dodatkowo zawiera cenne składniki takie jak np. flawonoidy, teobromina, procyjanidyny.
Czekolada jest dobrym źródłem takich składników mineralnych jak potas, magnez, żelazo, zawiera również wapń i fosfor. To właśnie ze względu na wysoką zawartość magnezu, fosforu i potasu pomaga niwelować odczucie stresu. Czekolada zawiera również ok. 5-10% białka w tym kwasu glutaminowego. Aminokwas ten szczególnie cenny jest podczas intensywnej pracy umysłowej.
Czekolada jest bodźcem do wydzielania przez organizm hormonów szczęścia - endorfin. Wywołują one działanie euforyczne i wpływają na poprawę własnej samooceny oraz niwelują odczucie bólu. Za poprawę naszego samopoczucia po spożyciu czekolady, odpowiadają głównie kofeina i teofilina.
Im więcej w składzie miazgi kakaowej, tym jest ona zdrowsza oraz zwiera mniejsze ilości cukru. Dlatego najlepszym wyborem jest czekolada gorzka. W mniejszym stopniu właściwości zdrowotne wykazuje również czekolada deserowa. Natomiast czekolada mleczna w swoim składzie zawiera w ponad 50 procentach cukier i jej jedyna przewaga nad czekoladami gorzkimi i deserowymi to większa zawartość wapnia. Za bezwartościowe można uznać czekolady białe, nie zawierają one miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy.
Czekolady możemy podzielić ze względu na zawartość cukru na: słodką, w której może znajdować się do 65% cukru, półsłodką, deserową i gorzką – do 40% zawartości cukrów. Ich produkcja wymaga przeprowadzenia takich procesów jak mieszanie masy czekoladowej, mielenie masy czekoladowej, konszowanie, temperowanie i formowanie.
W składzie czekolady mlecznej musi znajdować się minimum 14% mleka, a wyroby czekoladopodobne są otrzymywane poprzez modyfikacje składu masy czekoladowej, głównie przez zastąpienie tłuszczu kakaowego tłuszczem cukierniczym.
Nazwa / Producent | Skład | Wartości odżywcze | Opinia | Ocena* |
Lindt Excellence 85% Cocoa Lindt & Sprüngli | Miazga kakaowa, odtłuszczone kakao w proszku, masło kakaowe, cukier trzcinowy, naturalny aromat, wanilia | Wartość energetyczna: 495 kcal/ 2071,08 kJ Białko: 3,2 g Tłuszcz: 33,5 g Węglowodany: 60,3 g | Wysoka zawartość miazgi kakaowej, czyli tego, co jest w czekoladzie najlepsze. | 4,5 |
Wedel Czekolada Gorzka E. Wedel | Miazga kakaowa, cukier, kakao niskotłuszczowe, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, aromat. | Wartość energetyczna: 499 kcal/ 2079 kJ Białko: 10,7 g Tłuszcz: 32,1 g Węglowodany: 41,7 g | Wyrób najstarszej polskiej firmy zajmującej się produkcją czekoladyt. Dość wysoka procentowa ilość wartościowej miazgi kakaowej | 4 |
Wawel Gorzka Krakowska Wawel | Miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, aromat | Wartość energetyczna: 519 kcal/ 2173 kJ Białko: 8,3 g Tłuszcz: 38,5 g Węglowodany: 33,8 g | Wysoka procentowa zawartość masy kakaowej oraz brak innych tłuszczy roślinnych. Firma Wawel produkcją czekolady zajmuje się już ponad 100 lat. | 4 |
Terravita czekolada gorzka Terravita | Cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, emulgatory (lecytyna sojowa, E476),aromat. Masa kakaowa min. 45% | Wartość energetyczna: 520 kcal/ Białko: 3,9 g Tłuszcz: 29 g Węglowodany: 57,8 g | Dość wysoka zawartość cukru jak na czekoladę gorzką oraz dodatek tłuszczy roślinnych jest sporym minusem. | 3,5 |
Alpen Gold Czekolada mleczna Mondelez Polska | Cukier, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcze roślinne, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, E476), aromat | Wartość energetyczna: 535 kcal/ 2245 KJ Białko: 6 g Tłuszcz: 31,5 g Węglowodany: 56,5 g | W składzie znajduje się więcej miazgi kakaowej niż tłuszczu kakaowego, co można zaliczyć na plus. Jednak dodane są również inne tłuszcze roślinne. | 3 |
Milka Czekolada mleczna z mleka alpejskiego Kraft Foods | Cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, pasta z orzechów laskowych, lecytyna sojowa, aromat | Wartość energetyczna: 530 kcal/ 2210 kJ Białko: 6,6 g Tłuszcz: 29,5 g Węglowodany: 58,5 g | Mimo, że jej smak ma wielu zwolenników, nie dostarcza zbyt wielu wartościowych składników | 3 |
Wedel Czekolada mleczna E. Wedel | Cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku, laktoza i białka mleka, miazga z orzechów laskowych, tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, aromat. | Wartość energetyczna: 531 kcal/ 2219 kJ Białko: 6,2 g Tłuszcz: 30,8 g Węglowodany: 57,3 g | Jak w przypadku wszystkich mlecznych czekolad ilość wartościowych składników ograniczona. | 3 |
Milka White, czekolada biała Kraft Foods | Cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku, laktoza, tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), aromat. | Wartość energetyczna: 535 kcal/ 2245 kJ Białko: 4,6 g Tłuszcz: 29,5 g Węglowodany: 63,0 g | Ze zdrowotnego punktu widzenia bezwartościowa, można potraktować ją jedynie jako słodką przyjemność. | 2 |
*Ocena ze względu na zawartość składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych.
Ceny czekolad zaczynają się od około 20 zł za kilogram, ale najbardziej wymagający koneserzy, są wstanie zapłacić nawet po kilkuset złotych. Czekolada jest na tyle popularna, że doczekała się swojego święta. 4 września każdego roku obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Czekolady.
Znawcy zgodnie twierdzą, że najlepsze czekolady wytwarzane są w Szwajcarii i Belgii. W tych krajach proces wytwarzania czekolad można uznać za swego rodzaju sztukę, a przeciętne spożycie wynosi tam, aż 12 kg czekolady na osobę w ciągu roku.
W temacie czekolady może Cię jeszcze zainteresować: Jak wybrać czekoladowego zajączka?
A Wy którą czekoladę najbardziej lubicie? Która czekolada jest najlepsza? Którą czekoladę najbardziej lubią Wasze dzieci? Dajcie znać!
Komentarze
wie58
8 września 2018, 23:07
:)
wie58
18 kwietnia 2017, 21:28
Oj lubię, lubię
Marcin_przybylski
28 lutego 2017, 17:00
Tu znajdziecie nawet gorzką 100% www.smakoweinspiracje.pl
wie58
18 stycznia 2016, 01:05
Mniam, a nie mam nic pod ręką
bongo215
7 marca 2015, 13:36
Dla prawdziwego konesera cena nie gra roli. Tutaj liczy się najwyższa jakość! Niespotykane nuty smakowe wynagradzają wysokie kwoty, które trzeba płacić za takie czekolady jak Amedei, Valrhona, czy chociażby polska Manufaktura Czekolady... Za Porcelanę (od nazwy ziarna) trzeba zapłacić nawet do 1000 zł za kilogram! Czekoladowe złoto i perełki wśród czekolad: http://www.galeriaslodyczy.pl/slodycze-czekolady.html
magwiz
2 lutego 2015, 12:21
Wiadomo, że najlepsza pod względem zdrowotnym jest ta z największą ilością kakao. Ale to od naszych osobistych preferencji zależy, która NAM będzie smakować najbardziej. Ja osobiście wolę pełnomleczną lub białą, a jeszcze jak w takich są orzechy, migdały bądź też inne bakalie. Normalnie Niebo w Gębie!
saba1
16 września 2014, 05:07
Nie lubie gorzkiej czekolady. Mleczna az nadto, dlatego omijam ja szerokim lukiem;-)
Emilka806
15 września 2014, 01:39
ja uwielbiam z orzechami i białą która zapewne jest nie zdrowa :P
Malinka38757
8 listopada 2013, 12:51
to już teraz wiem po którą sięgać w sklepie;]
wiolcia86.rybnik
11 października 2013, 22:39
Ciekawe
MissButterfly83
30 sierpnia 2013, 20:25
alpen gold tzw okienko!:D wedla owocowe
qiuu84
28 sierpnia 2013, 09:20
Lubię tę z Lindt'a :)))) a jak jest jeszcze z dodatkiem kawy, to juz całkiem wymiata :)))
ulawit
20 sierpnia 2013, 22:10
Niestety gorzka czekolada mi nie smakuje. A jak już dorwę mleczną to zjadam cała tabliczkę...
MonikaJoannaWiktoria
17 sierpnia 2013, 15:35
Narkotyk sprzedawany wszędzie ! ;-) Milka wymiata !:)
walflower
15 sierpnia 2013, 16:08
bardzo fajny artykuł :)
cynamonek92
15 sierpnia 2013, 13:11
Jak czekolada, to tylko gorzka Wedla :)
poetika
15 sierpnia 2013, 00:05
uwielbiam czekoladę. Mniamiiii. Fajne i fachowe porównanie. Wiem już jaka czekoladę wybrać, ale to dopiero po diecie:)
Anyna
14 sierpnia 2013, 22:54
(czyli 1 kg w miesiąc.. czyli 250g na tydzień jeśli dobrze liczę.. ) Uwielbiam Milkę ! Każdą ! W każdej ilości ! heh.. dlaczego nie ma 0kcal ?? ;)))
czekoladka.kokosowa
14 sierpnia 2013, 12:28
12kg na osobe
WygramZHashimoto
14 sierpnia 2013, 08:19
jest uzalezniona...