Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy czekolada jest zdrowa?
  • Jaką czekoladę wybrać?
  • Jaka czekolada jest najlepsza?
  • Która czekolada jest najlepsza w Polsce?
  • Gdzie jest najlepsza czekolada?

Czekolada cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie, a Polska należy do jej największych producentów w Europie. Aktualnie jej najpopularniejszą formą jest czekolada w tabliczkach, ale początki wywodzą się od czekoladowego napoju spożywanego ok. 400 lat p.n.e. w Ameryce Środkowej przez Majów.

Obecnie rynek wyrobów czekoladowych oferuje szeroki wybór produktów. Możemy znaleźć czekolady pełne, z dodatkami, nadziewane, napowietrzane oraz do picia. Producenci oferują również cały wachlarz smaków, znajdziemy bowiem czekolady o tak oryginalnych smakach jak: zielonej herbaty, wasabi, z dodatkiem chili lub soli morskiej.

Czy czekolada jest zdrowa?

Czekolada zawiera duże ilości tłuszczu (głównie nasyconych kwasów tłuszczowych) i węglowodanów. Stąd jej dość wysoka wartość kaloryczna – od 500 do 580 kcal/100 g. Mimo wszystko warto czasem sięgnąć po kilka kostek czekolady. Przypisuje jej się bowiem, wpływ na obniżanie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Dodatkowo zawiera cenne składniki takie jak np. flawonoidy, teobromina, procyjanidyny. 

  • Teobromina wykazuje działanie przeciwkaszlowe, ale ma też właściwości uzależniające 
  • Flawonoidy zapobiegają demencji starczej, cukrzycy, oraz zawałom serca
  • Procyjanidynom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe

Czekolada jest dobrym źródłem takich składników mineralnych jak potas, magnez, żelazo, zawiera również wapńfosfor. To właśnie ze względu na wysoką zawartość magnezu, fosforu i potasu pomaga niwelować odczucie stresu. Czekolada zawiera również ok. 5-10% białka w tym kwasu glutaminowego. Aminokwas ten szczególnie cenny jest podczas intensywnej pracy umysłowej.

Czekolada jest bodźcem do wydzielania przez organizm hormonów szczęścia - endorfin. Wywołują one działanie euforyczne i wpływają na poprawę własnej samooceny oraz niwelują odczucie bólu. Za poprawę naszego samopoczucia po spożyciu czekolady, odpowiadają głównie kofeina i teofilina.

Jaką czekoladę wybrać?

Im więcej w składzie miazgi kakaowej, tym jest ona zdrowsza oraz zwiera mniejsze ilości cukru. Dlatego najlepszym wyborem jest czekolada gorzka. W mniejszym stopniu właściwości zdrowotne wykazuje również czekolada deserowa. Natomiast  czekolada mleczna w swoim składzie zawiera w ponad 50 procentach cukier i jej jedyna przewaga nad czekoladami gorzkimi i deserowymi to większa zawartość wapnia. Za bezwartościowe można uznać czekolady białe, nie zawierają one miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy.

Najsmaczniejsza gorzka czekolada

Czekolady możemy podzielić ze względu na zawartość cukru na: słodką, w której może znajdować się do 65% cukru, półsłodką, deserową i gorzką – do 40% zawartości cukrów. Ich produkcja wymaga przeprowadzenia takich procesów jak mieszanie masy czekoladowej, mielenie masy czekoladowej, konszowanie, temperowanie i formowanie.

W składzie czekolady mlecznej musi znajdować się minimum 14% mleka, a wyroby czekoladopodobne są otrzymywane poprzez modyfikacje składu masy czekoladowej, głównie przez zastąpienie tłuszczu kakaowego tłuszczem cukierniczym.

Która czekolada jest najlepsza w Polsce?

Nazwa / Producent
Skład
Wartości odżywcze
Opinia
Ocena*
Lindt Excellence 85% Cocoa
 
Lindt & Sprüngli
Miazga kakaowa, odtłuszczone kakao w proszku, masło kakaowe, cukier trzcinowy, naturalny aromat, wanilia
Wartość energetyczna:
495 kcal/ 2071,08 kJ
Białko: 3,2 g
Tłuszcz: 33,5 g
Węglowodany: 60,3 g
Wysoka zawartość miazgi kakaowej, czyli tego, co jest w czekoladzie najlepsze.
4,5
Wedel Czekolada Gorzka
 
E. Wedel
Miazga kakaowa, cukier, kakao niskotłuszczowe, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, aromat.
Wartość energetyczna:
499 kcal/ 2079 kJ
Białko: 10,7 g
Tłuszcz: 32,1 g
Węglowodany: 41,7 g
Wyrób najstarszej polskiej firmy zajmującej się produkcją czekoladyt. Dość wysoka procentowa ilość wartościowej miazgi kakaowej
4
Wawel Gorzka Krakowska
 
Wawel
Miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, aromat
Wartość energetyczna:
519 kcal/ 2173 kJ
Białko: 8,3 g
Tłuszcz: 38,5 g
Węglowodany: 33,8 g
Wysoka procentowa zawartość masy kakaowej oraz brak innych tłuszczy roślinnych. Firma Wawel produkcją czekolady zajmuje się już ponad 100 lat.
4
Terravita czekolada gorzka
 
Terravita
 
 
 
Cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, emulgatory (lecytyna sojowa, E476),aromat. Masa kakaowa min. 45%
Wartość energetyczna:
520 kcal/
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 29 g
Węglowodany: 57,8 g
Dość wysoka zawartość cukru jak na czekoladę gorzką oraz dodatek tłuszczy roślinnych jest sporym minusem.
3,5
Alpen Gold Czekolada mleczna
 
Mondelez Polska
Cukier, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcze roślinne, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, E476), aromat
Wartość energetyczna:
535 kcal/ 2245 KJ
Białko: 6 g
Tłuszcz: 31,5 g
Węglowodany: 56,5 g
W składzie znajduje się więcej miazgi kakaowej niż tłuszczu kakaowego, co można zaliczyć na plus. Jednak dodane są również inne tłuszcze roślinne.
3
Milka Czekolada mleczna z mleka alpejskiego
 
Kraft Foods
Cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, pasta z orzechów laskowych, lecytyna sojowa, aromat
Wartość energetyczna:
530 kcal/ 2210 kJ
Białko: 6,6 g
Tłuszcz: 29,5 g
Węglowodany: 58,5 g
Mimo, że jej smak ma wielu zwolenników, nie dostarcza zbyt wielu wartościowych składników
3
Wedel Czekolada mleczna
 
E. Wedel
Cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w  proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku, laktoza i białka mleka, miazga z  orzechów laskowych, tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, aromat.
Wartość energetyczna:
531 kcal/ 2219 kJ
Białko: 6,2 g
Tłuszcz: 30,8 g
Węglowodany: 57,3 g
Jak w przypadku wszystkich mlecznych czekolad ilość wartościowych składników ograniczona.
3
Milka White, czekolada biała
 
Kraft Foods
Cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku, laktoza, tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), aromat.
Wartość energetyczna:
535 kcal/ 2245 kJ
Białko: 4,6 g
Tłuszcz: 29,5 g
Węglowodany: 63,0 g
Ze zdrowotnego punktu widzenia bezwartościowa, można potraktować ją jedynie jako słodką przyjemność.
2

*Ocena ze względu na zawartość składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych.

Kult czekolady

Ceny czekolad zaczynają się od około 20 zł za kilogram, ale najbardziej wymagający koneserzy, są wstanie zapłacić nawet po kilkuset złotych. Czekolada jest na tyle popularna, że doczekała się swojego święta. 4 września każdego roku obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Czekolady.

Gdzie jest najlepsza czekolada?

Znawcy zgodnie twierdzą, że najlepsze czekolady wytwarzane są w Szwajcarii i Belgii. W tych krajach proces wytwarzania czekolad można uznać za swego rodzaju sztukę, a przeciętne spożycie wynosi tam, aż 12 kg czekolady na osobę w ciągu roku.

Na koniec pytanie - gorzka czekolada, jaka najlepsza?

W temacie czekolady może Cię jeszcze zainteresować: Jak wybrać czekoladowego zajączka?

A Wy którą czekoladę najbardziej lubicie? Która czekolada jest najlepsza? Którą czekoladę najbardziej lubią Wasze dzieci? Dajcie znać!