Spędzenie wolnego czasu ze znajomymi przy wspólnym biesiadowaniu jest znakomitym sposobem na zrelaksowanie się po ciężkim tygodniu pracy. Coraz dłuższe i cieplejsze dni zachęcają do przebywania na świeżym powietrzu. Nie widzę powodu dla którego miałaby Pani rezygnować z tej formy wypoczynku. Wprawdzie wiele osób uważa, że grillowane potrawy są niezdrowe oraz są wrogiem zgrabnej sylwetki. Trudno się z tym nie zgodzić, aczkolwiek dotyczy to stereotypowego sposobu grillowania, który opiera się na tłustej kiełbasie lub karkówce wraz z musztardą i ketchupem, a do tego koniecznie kilka butelek piwa. Wybierając odpowiednie produkty może Pani przygotować na grillu zdrowe, niskokaloryczne, a przy tym bardzo smaczne posiłki. Będą one z pewnością urozmaiceniem letniego menu, oraz świetnie wkomponują się w dietetyczny jadłospis.
Które produkty wybierać?
1. Warzywa
Mogą być one w formie sałatek i surówek dodatkiem do mięs lub same trafić na ruszt. Warzywa jest to wybór idealny – dostarczają mnóstwo witamin i składników mineralnych, a przy tym są niskokaloryczne. Zawierają również spore ilości przeciwutleniaczy, które z pewnością pomogą ochronić organizm przed ewentualnymi szkodliwymi substancjami zawartymi w dymie. Do surówek może Pani wykorzystać w zasadzie wszystkie dostępne warzywa. Na grilla natomiast najlepiej sprawdzą się: papryka, pomidory, cebula, czosnek, cukinia, kabaczek, kolby kukurydzy, czy bakłażan. Aby skrócić czas grillowania (dzięki czemu straty witamin będą niższe) należy pokroić warzywa na mniejsze części i delikatnie posmarować oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.
2. Drób i mięso
Przy wyborze mięsa zawsze należy kierować się zasadą: „im chudsze, tym lepsze”. Świetnie nadaje się mięso z piersi kurczaka, czy indyka – oczywiście bez skóry. Równie dobrą opcją będzie cielęcina, a także mniej popularne mięso z królika. By mięso było kruche oraz aromatyczne, warto zamarynować je w oliwie z oliwek i ulubionych przyprawach. Oliwa przyspieszy czas grillowania mięsa, a przyprawy (np. cząber, bazylia, tymianek, estragon, kminek) sprawią, że będzie ono łatwiej strawne Zależnie od gatunku mięsa powinno ono przebywać w marynacie od kilku do kilkunastu godzin.
3. Ryby, owoce morza
Ich stosunkowo mała popularność wynika chyba z faktu, że ich przygotowanie wydaje się bardzo pracochłonne. Lecz nic bardziej mylnego. Zajmuje ono nie więcej niż kilka minut, a często wystarczy do tego oliwa, sok z cytryny i ulubione przyprawy. Smak tak przyrządzonych ryb pozytywnie zaskoczy nawet najzagorzalszych fanów grillowanej kiełbaski. Wybór jest szeroki, bo świetnie nadają się zarówno ryby słodkowodne (pstrąg, okoń, sandacz, węgorz) jak i morskie (np. halibut, dorsz, tuńczyk, łosoś) W przeciwieństwie do mięsa zwierzęcego, tłuste ryby są jak najbardziej wskazane, a to ze względu na dużą zawartość cennych kwasów omega-3 i omega-6. Jeżeli jest Pani zwolenniczką owoców morza to z pewnością zachwyt wywołają grillowane krewetki, homary, czy ostrygi.
Czego unikać?
Chcąc zdrowo grillować ograniczyć trzeba przede wszystkim tłuste mięsa i jego przetwory – m. in. kiełbasy, karkówki, kaszanki. Zdecydowanie nie nadają się produkty konserwowane i peklowane. Unikać należy również gotowych potraw marynowanych, których szeroki wybór znajdziemy przede wszystkim w supermarketach. Mimo że kosztować będzie nas to trochę więcej czasu, warto samemu sporządzić marynatę. Wybierane produkty powinny być wysokiej jakości, a przede wszystkim świeże.
By grillowane potrawy nie były dla nas szkodliwe należy przestrzegać podstawowych zasad zdrowego grillowania. Szczegółowo opisane one są w artykule: Za miasto, na grilla...czyli 12 zasad zdrowego grillowania. Tak więc Pani Agnieszko, pamiętając o tych wskazówkach weekendowe grillowanie przyniesie z pewnością wiele przyjemnych chwil, a przy tym nie wpłynie negatywnie na zdrowie. Pozostaje mi życzyć udanej zabawy i smacznego ;-)
Komentarze
smoczyca1987
6 grudnia 2013, 16:15
ja uwielbiam szaszłyki z grilla w składzie indyk+ananas+pieczarki :))
mariolka1960
15 września 2013, 11:53
ciekawy artykul
laura101
5 lipca 2013, 13:00
szaszłyki z filtelem z kurczaka, papryką, cebulą, ogóreczkami kiszonymi... pycha! a do tego musztarda
marchewa222
2 lipca 2013, 23:33
kurcze, a ja tak uwielbiam kaszankę :(
RedEtoile
5 czerwca 2013, 22:57
grillowana cukinia... mniam !
malinowamamba1996
1 czerwca 2013, 21:05
grill- często niezła pokusa.. :D
vilemo85
30 maja 2013, 18:10
szaszłyki warzywno-drobiowe z grilla - pyyycha!!!
Antonetta1989
29 maja 2013, 10:52
Racjonalne podejscie do tematu jest najważniejsze.
soll.
29 maja 2013, 08:12
Pewnie, że da się zdrowo grillować. Polecam sałatkę i sos czosnkowy, których przepisy zamieszczałam w pamiętniku - są idealne do grilla. A pierś z kurczaka można zamarynować z curry, ziołami, solą, i sosem czosnkowym, zawinąć w folię aluminiową razem z pieczarkami i tak grillować - wychodzi soczysta i pyszna :)
Idziulka1971
22 maja 2013, 19:52
Ryba z grilla jest super, poza tym pierś z kurczaka - sucha,ale jaka zdrowa :)
gosikmm
22 maja 2013, 19:35
Czyli wszystko z zasadą zdrowego rosądku.
elzbieta.koluszki
22 maja 2013, 13:53
najlepsza kielbasa,niestety jadlam wieki temu
myszka35
22 maja 2013, 13:29
no właśnie zastanawiałam się co mogę zaproponowacć rodzince na diecie na grilla :-)
maja11
21 maja 2013, 08:33
unikać trzeba tego co najlepsze
rynkaa
20 maja 2013, 12:28
uwielbiam grillowaną rybę :)
koniczek8
20 maja 2013, 10:48
Na grila można przygotowac zdrowe i pożywne dania,także dietetyczne.Ja uwielbiam pierś kurczaka z pieczarkami w folii,soczysty i co ważne bez szkodliwego dymku:)
malaswinkapigi
20 maja 2013, 09:51
kocham pierś z kurczaka na grilluuu;)
ulawit
20 maja 2013, 00:20
Ja wybieram grillowaną rybke i cukinię :)
KawowaPrzyjemnosc
19 maja 2013, 14:11
Ja miałam wczoraj. Prowizorka i amatorka totalna jak to pierwszy grill. Ale się rozkręcę. Będą własne warzywa to i grill będzie zdrowszy ;)
MarzeniaSieSpelniaja
19 maja 2013, 08:19
lubię grilla