Dziś już wiadomo, że zwiększenie ilości pożywienia podczas ciąży jest wynikiem myślenia w błędnych kategoriach - chodzi bowiem o jakość, a nie o ilość.
Eksperci podkreślają, że przyszłe matki powinny dbać nie tylko o swój poziom insuliny i glukozy, ale także i płodu. W przeciwnym bowiem razie potomstwo jest wystawiane na ryzyko cukrzycy oraz zespołu metabolicznego.

Do tej pory było wiadome, jakie są skutki niedożywienia kobiet podczas ciąży. Zredukowany poziom glukozy odżywia wówczas mózg, natomiast zaniedbywane są pozostałe tkanki. W ten sposób prawidłowy rozwój płodu jest hamowany.

Ponadto, naukowcy twierdzą, że dbałość kobiet o dietę (tym samym o energię dla swojego organizmu) bezpośrednio rzutuje m. in. na wagę noworodka. Adekwatny jadłospis pomoże zatem utrzymać wagę płodu od 3,3 do 3,5 kilogramów w  czasie, gdy będzie już gotowy przyjść na świat.
O czym w takim razie kobiety, które planują ciążę, powinny pamiętać? Najważniejsze jest to, żeby po zajściu w ciążę zmienić nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Najgorsza dla płodu jest dieta obfita w zwierzęce tłuszcze nasycone oraz uboga w węglowodany (znajdujące się we warzywach).

źródło: ScienceNews.pl