U ponad 100 000 mężczyzn i kobiet, którzy przekroczyli 22 rok życia i namiętnie spożywają słodzone napoje, stwierdzono aż o 23% większe prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy, niż u osób takowych napojów niespożywających.
Okazało się jednak, że poziom ryzyka nie zmienił się w zależności od zawartości kofeiny w owych napojach. Co więcej, zaobserwowano, iż u osób spożywających zarówno kawę bezkofeinową, jak i u tych pijących owy napój zawierający kofeinę - ryzyko wystąpienia cukrzycy jest niższe.
- Odkryliśmy, że kofeina nie przyczynia się do rozwoju cukrzycy - powiedział dr Frank Hy z Uniwersytety Harwardzkiego, przewodzący badaniu - Picie kawy przynosi korzyści, niezależnie od zawartości kofeiny, która nie zwiększa ryzyka wystąpienia cukrzycy.
Dotychczas przeprowadzono niezliczoną ilość badań, których wyniki wskazywały na bezpośredni związek konsumpcji słodkich napojów - zarówno tych słodzonych cukrem, jak i sztucznymi składnikami - oraz występowania cukrzycy. Na przestrzeni wielu lat, naukowcy próbowali także udowodnić, iż kofeina zawarta w owych napojach przyczynia się do wzrostu ryzyka zachorowania.
Hu i jego współpracownicy chcieli sprawdzić, czy osoby regularnie spożywające napoje słodzone z dodatkiem kofeiny, mogą narażać się na zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy. W swoich badaniach skupili się na zbieraniu wyników od prawie 26 milionów dorosłych i dzieci, korzystając z danych zebranych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Cukrzyków.
Przestudiowali oni nawyki żywieniowe i zwyczaje ponad 75 tysięcy kobiet oraz 39 tysięcy mężczyzn zaangażowanych w długoterminowe badania zdrowotne na początku lat osiemdziesiątych.
Wyciągnięto następujące wnioski:
- ryzyko wystąpienia cukrzycy było aż 13% większe u kobiet regularnie spożywających napoje słodzone z dodatkiem kofeiny oraz 11% większe u tych, które konsumowały napoje słodzone niezawierające kofeiny, niż u kobiet napojów tych niespożywających;
- analogicznie u mężczyzn spożywających napoje słodzone z zawartością kofeiny, ryzyko wystąpienia cukrzycy było aż 16% większe, jednakże - co może okazać się zaskakujące - u tych, którzy spożywali takie napoje bezkofeinowe ryzyko to wzrastało aż o 23%!
Interesujący jest także fakt, iż u kawopijców zaobserwowano znacznie niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, niż u osób kawy nie pijących. U kobiet różnica ta wynosiła aż 8% (niezależnie od tego czy kawa ta zawierała kofeinę czy też nie), u mężczyzn zaś 4% przy kawie z kofeiną i 7% w przypadku kawy bezkofeinowej.
- Nasze zrozumienie wpływu kofeiny na organizm ludzki nadal jest niepełne - powiedział James Lane z Uniwersytetu w Duke.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
31 maja 2017, 01:52
:)
wie58
2 maja 2017, 02:36
:)
wie58
10 października 2016, 00:27
Lubię kawę
MargotG
19 września 2015, 14:20
a ja lubię kawę...
Malinka38757
5 listopada 2013, 11:59
a ja tam nie lubię kawy
1sweter
26 stycznia 2015, 10:18
witam w klubie :o))
Enieledam84
1 września 2013, 08:28
czyli krótko mówiąc, stosuję profilaktykę przeciw cukrzycową każdego poranka ;)
mariolka1960
18 sierpnia 2013, 21:08
ciekawy artykul
czarnula1988
25 lipca 2013, 11:17
dziwne..
MIPU91
6 lipca 2013, 18:31
:]
flaviadeluce
11 maja 2013, 13:24
wiem, zbożowa to nie kawa, ale od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić w ramach "mniejszego kofeinowego zła", tym bardziej jak ktoś lubi kawę (bez mleka i cukru) tak jak ja
anuska836
26 kwietnia 2013, 15:21
a moja pierwsza czynność po ubraniu się rano to wypicie kawy z mlekiem i cukrem niestety
minny70
21 kwietnia 2013, 23:10
od niedawna nie pije kawy. kiedys mogłam pić ich nawet 5
motiviann
18 kwietnia 2013, 08:24
czyli jak już wybieram to lepiej wybrać mniejsze zło?
kinnkaa
8 kwietnia 2013, 10:12
nie lubie kawy, cukru nie uzywam:)))
Aria.
1 kwietnia 2013, 14:03
Nie lubię kawy, a cukier odstawilam. Moja babcia ma cukrzyce i moja mama tez jest juz na granicy, wiec nie chcialabym byc nastepna
RiRiR
17 marca 2013, 23:35
A ja nienawidzę kawy, w całym swoim życiu spróbowałam może z 3 łyki kawy.
kiryaa
16 marca 2013, 14:38
Dokładnie jak poniżej. Kawa rano to poezja smaku, zapachu. Pobudza wiele zmysłów, aczkolwiek uważam, że kofeina ( w czymkolwiek zawarta) nie jest zdrowa.
kapsaicyna
15 marca 2013, 21:56
kawa, tak jak i wszystko, musi miec swoj umiar. Jej nadmiar nie jest zdrowy, powoduje wyplukiwanie magnezu, a co za tym idzie np drzenie rak. Najlepiej znalezc zloty srodek, czyli pic w sam raz :D
schatz1986
15 marca 2013, 16:49
kocham kofeine-dzien bez kawy dzien stracony!
Devis
15 marca 2013, 08:54
czyli nadal kofeina tematem taboo , jedno jest pewne dobrze smakuje i znakomicie się sprawdza w ....kosmetologii :-)