Jeśli zauważyłeś, że cały czas byłeś zmęczony i przybrałeś na wadze to znaczy, że twój metabolizm spowolnił.
Przystosowanie flory jelitowej do nowego środowiska bogatego w słodzik może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, mówi główny autor, doktor Amanda Payne.
Jak to się dzieje? 
Bakterie w procesie trawiennym wydzielają produkty uboczne zwane krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Mogą być one pożyteczne i służyć jako źródło energii w organizmie.
Lecz gdy przystosowane do słodziku bakterie rozwiną się i staną bardziej wydajne w przetwarzaniu dużych ilości słodkiego syropu kukurydzianego, sztucznych słodzików i słodzonych alkoholi, mogą także produkować coraz więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (nie oznacza to, że cukier jest lepszy od sztucznych substancji słodzących).
Payne zaznacza, że przy tak dużych ilościach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych osłabiane są sygnały sytości. Ta zmiana sygnałów może spowodować zakłócenia w naszym odczuwaniu napełnienia, a tym samym nic nie powstrzymuje nas od dalszego jedzenia.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wywołują również zapalenie błony śluzowej jelit.
Jak? 
Naukowcy nie są jeszcze pewni, ale wiedzą, że stan zapalny niszczy tkanki jelit i powoduje zespół nieszczelnego jelita.
Oznacza to przenikanie bakterii przez uszkodzone tkanki jelit do krwi i wywoływanie tam również zapalenia. Taka groźna sytuacja może prowadzić do insulinooporności i wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, udaru mózgu i cukrzycy typu 2.
Czy cukier powoduje otyłość?
Może to częściowo wyjaśniać związek, który odkryli naukowcy pomiędzy piciem napojów dietetycznych i nadwagą. Pewne badanie wykazało, że ludzie, którzy pili dwa lub więcej napojów dietetycznych dziennie, w ciągu 10 lat mieli wzrost obwodu w pasie pięć razy większy niż osoby, które nie piły żadnych napojów dietetycznych. 
Istnieje kilka wyjaśnień dla tych ustaleń. Możliwe, że ludzie piją więcej napojów dietetycznych, ponieważ próbują stracić na wadze. Niskokaloryczne słodziki mogą także mylić mózg odnośnie zapotrzebowania na cukier.
Na dzień dzisiejszy nie jest jasne, czy jeden napój dietetyczny na dzień jest mniej szkodliwy dla flory jelitowej niż dziesięć.
Osobiście nie piję napojów gazowanych – dietetycznych, czy też zwykłych - i rzadko jem przetworzoną żywność, zwłaszcza jeśli zawiera słodzony syrop kukurydziany, oświadczyła Payne. Najlepiej spożywać produkty zawierające umiarkowaną ilość substancji słodzących i pić głównie wodę. Aby flora jelitowa się rozwijała należy jeść różnorodne owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.
źródło: ScienceNews.pl