Zrozumienie tego zjawiska może utorować drogę dla przyszłych rozwiązań w leczeniu i zapobieganiu otyłości.
Spożycie jedzenia może być kontrolowane przez receptory opioidowe w nerwach, które zostały wykryte w ścianach żyły wrotnej - głównego naczynia krwionośnego - odprowadzającej krew z jelit.
Stymulowanie tych receptorów zwiększa spożycie jedzenia, podczas gdy ich blokowanie hamuje chęć jedzenia. 

Uczeni znaleźli także peptydy, które są produktami strawionych białek pokarmowych. Potrafią one blokować receptory, ograniczając przy tym apetyt. Do mózgu zostaje wysłany sygnał, który potem przekazywany jest do jelita, które w odpowiedzi wydziela glukozę, co hamuje chęć jedzenia.
Myszy, które zostały poddane eksperymentowi polegającemu na wyeliminowaniu tych peptydów, nie były w stanie wydzielić glukozy ani nie wykryto u nich uczucia sytości po spożyciu wysokoproteinowego posiłku.
Peptydy te zostały także wykryte w ścianach żył wrotnych człowieka, więc mechanizm ten być może zachodzić również w ciele ludzkim.
"To odkrycie wyjaśnia nam zjawisko sytości po białkowej diecie, co było wiadome od dawna, ale nigdy nie zostało wyjaśnione" - mówi Dr. Gilles Mithieux z Universite de Lyon, we Francji - "Pozwala nam to zrozumieć kontrolowanie jedzenia, co w przyszłości może pozwolić nam dowiedzieć się więcej o otyłości" - dodaje.
źródło: ScienceNews.pl