Jagody i borówki to to samo? I tak i nie. Nasze rodzime jagody, to jagoda czarna (Vaccinium myrtillus) natomiast to, co nazywamy borówkami, to borówka wysoka zwana amerykańską (Vaccinium corymbosum). Obie jednak należą do rodzaju borówka. Jagody występują głównie w Europie i Azji. Rodzimym miejscem borówek jest z kolei Ameryka Północna, zwłaszcza jej atlantyckie wybrzeże. Do Polski jej sadzonki trafiły w 1924 roku, jednak dopiero w latach 60-tych ubiegłego wieku zainteresowano się jej hodowlą na naszych ziemiach. 

Jagody

jagody odchudzanie

Jagody od dawien dawna medycy ludowi i znachorzy wykorzystywali jako lek na kaszel, gruźlicę płuc, biegunki, robaczyce, ale też tyfus. Obecnie poleca się je również w przypadku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, cukrzycy, dla poprawy widzenia, szczególnie nocą, ale też w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Ekstrakt z jagód może poza tym wspomagać walkę z takimi nowotworami jak rak piersi, jelit czy białaczka, poprzez hamowanie proliferacji komórek rakowych. 

Jagody są bogatym źródłem antocyjanów, szczególnie mirtyliny. Te uszczelniają naczynia włosowate i poprawiają ich elastyczność, tym samym poprawiają m.in. krążenie w oku. Stąd czarne jagody poleca się w przypadku zaburzeń widzenia czy retinopatii. Dodatkowo owoce i liście jagody mogą obniżać poziom cukru we krwi. Działanie to wynika z obecności w nich glikozydów - wakcyniny i glikokininy, ale antocyjany również się do tego przyczyniają. 

Jagody są także bogate w garbniki, co z kolei  zmniejsza przepuszczalność błon śluzowych i jest ważne w przypadku biegunek. Garbników jest w niej więcej niż w borówce amerykańskiej, podobnie antyoksydantów. Wskaźnik potencjału antyoksydacyjnego ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) wynosi w jej przypadku 4500 µmol TE/100 g surowych owoców. W suszonych jagodach potencjał ten jest jeszcze wyższy i wynosi 28200 µmol TE/100 g. 

Borówki

borówki odchudzanie

Borówki mają nieco niższy potencjał antyoksydacyjny, niższą zawartość garbników i dostarczają więcej kalorii niż jagody, jednak również mają wiele korzyści zdrowotnych. Z uwagi na zawartość w nich fitoestrogenów, wiąże się je ze zmniejszeniem ryzyka nowotworów hormonozależnych takich jak rak piersi. Dzięki zawartości antocyjanów i antyoksydantów przyczyniają się również do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworu tarczycy czy wątroby. Istnieją również doniesienia jakoby borówki działały ochronnie na komórki wątroby (hepatocyty). Stąd spożywanie ich działa korzystnie na wątrobę. Podobnie jak jagody obniżają poziom ‘złego’ cholesterolu LDL przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Wart uwagi jest zwłaszcza wpływ borówek i soku z nich na pamięć. Badania wskazują bowiem, że osoby starsze spożywające je wypadają lepiej na testach pamięciowych. Co ważne borówki zmniejszają również ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy, które są głównie chorobami osób starszych. Do tego podobnie jak żurawina, pomagają w walce z zapaleniem pęcherza, nie pozwalając bakteriom osiadać na ścianie układu moczowego i tym samym rozwijać się. O wpływie żurawiny na układ moczowy pisała Justyna Piechocka.

Co zatem wybrać? Jeśli się odchudzasz za jagodami przemawia mniejsza ilość kalorii, są również lepsze dla osób z cukrzycą. Jeśli natomiast masz problemy z wątrobą czy pamięcią dobrze jest sięgać po borówki. Tak naprawdę jednak oba owoce mają dużą wartość dla naszego organizmu. Najlepiej więc zjadać i jedne i drugie.

Zdjęcie pochodzi z: główne12