- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
‘Sami wiecie, co dla Was najlepsze’ tak głosi hasło ze strony testujemy.biedronka.pl akcji jubileuszowej sklepów Biedronka. A gdyby tak spojrzeć na najlepiej ocenione produkty z punktu widzenia ich wartości odżywczej? W końcu te najlepsze wg testerów będą pojawiały się w ofercie sklepu jako polecane. Czy jogurt Bon Creme jest wartościowy? Czy jogurt kokosowy z Biedronki jest kaloryczny? Jaki jest skład jogurtu Bon Creme?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Dyskont zachęca klientów do testowania produktów. Najlepiej ocenione produkty pojawią się na półkach w Biedronce. Jednym ze zwycięzców ostatnich testów jest jogurt kremowy Bon Creme kokosowo-migdałowy. Czy dobry smak zapewnia nam wysoką wartość odżywczą produktu? Zobaczcie sami.
Mleko, śmietanka, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, płatki migdałów 0,8%, mleczko kokosowe 0,8%, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromaty, żywe kultury bakterii jogurtowych.
Mleko – to najważniejszy element jogurtu, zatem ten składnik jak najbardziej jest na miejscu.
Śmietanka – 'jogurt kremowy' - to musi być niebo w gębie, zatem coś bardziej tłustego dla poprawy smaku się też pojawiło. W mojej ocenie pełni ona tutaj taką pyszną rolę. W zwykłych naturalnych jogurtach raczej nie daje się śmietanki. Spotkamy ją też w jogurtach typu greckiego. Więcej o tym pisaliśmy w: 7 łyżeczek tłuszczu w jednym jogurcie - to możliwe?
Cukier – zaszczytne trzecie miejsce w składzie. To dosyć wysoko jak na ten element. Jednak by jogurt nie był kwaśny, trzeba go dosłodzić. Inaczej konsument niechętnie będzie się na niego decydował.
Odtłuszczone mleko w proszku – stosowane ze względu na większe bezpieczeństwo zdrowotne, czasem też po to by podnieść walory odżywcze produktu.
Płatki migdałów i mleczko kokosowe – jest to jogurt kokosowo-migdałowy, zatem dodatek oczywisty. Więcej o zaletach migdałów pisaliśmy w artykule: Dlaczego warto pokochać migdały?
Skrobia modyfikowana - w jogurcie jest ona zbędna. Służy do poprawy konsystencji jogurtu, zagęszczenia, by nie było w nim grudek i by był gładki. W niektórych przypadkach może też żeby produkt udawał jogurt. No bo to w sumie bakterie powinny pracować na konsystencję spożywanego przez nas produktu fermentowanego. Więcej informacji na temat skrobi dodawanych do żywności można znaleźć w Kalkulatorachpo wpisaniu hasła: 'skrobia'.
Aromaty – żeby miał akceptowalny przez konsumenta zapach.
Żywe kultury bakterii jogurtowych – jeśli brak nazwy łacińskiej i dokładnego oznaczenia szczepu bakterii, to w zasadzie te bakterie są w tym produkcie zbędne jeśli chodzi o wartość zdrowotną dla naszego organizmu.
1 porcja jogurtu to tylko 161 kcal?
Trochę to prawda, trochę to nieprawda. Jeden taki 250 g kubeczek to 322 kcal. Zjesz cały od razu? Czy podzielisz sobie go na części i drugą zjesz później? Ja zjem cały. Nie lubię zostawiać otwartych jogurtów. Ale nie lubię też zostawiać jedzenia na talerzu by nie wyrzucać. Dla mnie porcja to jednak te 250 g. Jednak jest to kwestia indywidualna.
Zatem zjedzenie go w całości to już połowa obiadu przeciętnej kobiety, która jest aktywna fizycznie kilka razy w tygodniu. Czy jesteś w stanie poczuć sytość po takim jogurcie jak po połowie swojego obiadu?
1 porcja jogurtu to 12 kcal mniej niż w 2014?
Producent wg deklaracji z opakowania trochę zmienił skład produktu. W 2014 roku było w nim odrobinę więcej cukru o 1,3 g. Teraz jest mniej i dzięki temu oszczędzamy 12 kcal w porcji. 250 g Bon Creme to już nie 334 kcal a 322 kcal. W 2015 z Bon Creme kokosowo-migdałowym jemy o pół łyżeczki cukru mniej niż wcześniej.
http://testujemyjedzenie.pl/bon-creme-kokosowo-migdalowy-test-opinie/
Ze względu na obecność w tym jogurcie sporej ilości cukru jest to także produkt o wysokim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że na krótko po jego zjedzeniu możesz odczuć ponownie głód.
Myślę, że nikogo nie zaskakuje fakt, że taki jogurt jest energetyczny, bogaty w cukier i tłuszcz. Lubimy jeść to, co słodkie i tłuste. Warto mieć jednak świadomość, że nie wszystkie takie produkty są zalecane do częstego spożywania, jeśli chcemy dbać o linię. Biedronkowe hasło: „sami wiecie, co dla Was najlepsze” w przypadku tego jogurtu nie jest trafionym hasłem. Propozycje smacznych potraw i produktów na co dzień znajdziesz także w diecie skomponowanej dla Ciebie. Więcej informacji o tym możesz przeczytać w naszej ofercie.
Już niedługo wyniki testów kolejnych produktów. Ciekawe jakie tym razem okażą się najlepsze wg testerów Biedronki.
Jedliście kokosowy jogurt z Biedronki Bon Creme? Jaka jest Wasza opinia o jogurcie Bon Creme?
Komentarze
Eli1605
27 lipca 2015, 11:31
Jeszcze nie próbowałam. Ale w zasadzie używam tylko jogurtów naturalnych.
andula66
26 lipca 2015, 08:20
Za słodki
magwiz
24 lipca 2015, 10:44
Dla chwili przyjemności i wliczone jako posiłek raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Ot co!
Kruczoczarnaxxl
23 lipca 2015, 23:33
Jako słodycz tak.
Julia1993
23 lipca 2015, 10:51
Jadłam chyba tylko raz, jak dla mnie to taki jakiś przesłodzony, czasami nawet mdli xd Ale kwestia gustu, kto co lubi ;p
NaDukanie
23 lipca 2015, 09:44
Nie jadam gotowych jogurtów od kiedy większość z nich jest dosładzana cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Kupuje jogurt naturalny i miksuje z owocami :) samo zdrowie
emlu83
23 lipca 2015, 07:29
Ja i tak uwielbiam ten jogurt i zazwyczaj jak już go jem, to na drugie śniadanie. Może się nim nie najem jakoś specjalnie, ale od czasu do czasu chwilę przyjemności można sobie zafundować.