Grill na diecie. Czyli jak połączyć odchudzanie z grillowaniem
Emilia Gnybek-Ciosek
9 lat temu
(ze zmianami 2 lata temu)
8
5 minut czytania
Grill i dieta to według ciebie połączenie niemożliwe? Nic bardziej mylnego. Wystarczy dobrać odpowiednio produkty i przepisy by delektować się grillowanymi potrawami w gronie najbliższych. Co przygotować dietetycznego na grilla?
Odchudzasz się, ale nie potrafisz odmówić sobie grilla z przyjaciółmi? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć jedno z drugim. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i odpowiednim doborze dań, aby móc cieszyć się posiłkiem na świeżym powietrzu i nie zaprzepaścić diety.
Pamiętaj o zdrowiu i bezpieczeństwie – przed rozpoczęciem grillowania porządnie wyczyść sprzęt. Dodatkowo pamiętaj o grillowaniu potraw na odpowiednich tackach aluminiowych. Stare zanieczyszczenia, zjełczały tłuszcz mogą wywołać dyskomfort gastryczny i są szkodliwe dla zdrowia. Podobnie substancje powstające podczas spalania tłuszczu skapującego na rozżarzone węgle (np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) nie są bez szkody dla zdrowia. Równie szkodliwe są substancje lotne z rozpałek, dykt, gazet czy sklejek.
Wybieraj produkty wysokiej jakości – często ‘kiełbasy grillowe’ zawierają w sobie niewiele mięsa, za to dużo tłuszczu, wody i dodatków. Lepiej zaopatrz się w filet z kurczaka czy chudą wołowinę, wieprzowinę, przygotuj drobiowe kotleciki mielone zamiast wybierać tanie produkty dedykowane na grilla.
Zrezygnuj z tłustych i kalorycznych artykułów – karkówka, kaszanka, kiełbasa nie są odpowiednimi produktami w czasie diety. Filet z kurczaka, chuda ryba czy warzywa, owoce są jednak jak najbardziej dobrym wyborem. Jakie są walory tych produktów? Przeczytasz o tym w ‘Sezon na grilla’.
Próbowałaś robić na grillu pizze razową czy może quesadillę? Przygotowywałaś desery z użyciem grilla, a może grillowane warzywa czy krewetki? Jeśli nie, nic straconego! Zobacz nasze pomysły na zdrowe i smaczne alternatywy do wrzucenia na ruszt.
Ciasto:
1 i ½ szklanki ciepłej wody
2 czubate łyżeczki drożdży instant
3 i ½ szklanki mąki razowej pszennej
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Dodatki:
Sos pomidorowy
Polędwica sopocka
Mozzarella
Papryka
Oregano, bazylia
Przygotowanie:
Drożdże dodaj do wody i odstaw na około 5 minut. Dodaj mąkę, oliwę, sól, cukier i wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośniecie w ciepłym miejscy na przynajmniej godzinę.
Z ciasta uformuj dwa placki i pozostaw na 5 minut. W tym czasie przygotuj dodatki.
Ułóż ciasto na grillu na 2 minuty. Po tym czasie przełóż na drugą stronę i grillu kolejną minutę.
Posmaruj sosem, włóż dodatki (nie za dużo) i ułóż ponownie na grillu na 2-3 minuty.
Składniki:
4 razowe placki tortilla
4 łyżeczki startego żółtego sera
4 łyżki kukurydzy konserwowej
4 łyżki jogurtu greckiego
Sałata
Czerwona papryka
Szczypiorek
Czosnek
Pieprz
Przygotowanie:
Jogurt wymieszaj z czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i pieprzem. Jeśli lubisz ostre potrawy dodaj też płatki chili.
Połowę placka posmaruj sosem jogurtowym i poukładaj dodatki. Złóż na pół i grillu z każdej strony po 1-2 minuty.
Składniki:
400 - 500 g krewetek
Kilka drewnianych patyków na szaszłyki
1 i ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
3 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki wody
Przyprawa 5 smaków
Przygotowanie:
Krewetki ponakłuwaj na patyki.
W misce wymieszaj wodę, ocet, ketchup, sos sojowy, imbir i przyprawę.
Krewetki posmaruj powstałym sosem i ułóż na grillu. Smaż po 2 minuty z każdej strony smarując dodatkowo sosem.
Składniki:
2 bakłażany
2 łyżeczki oliwy
3 łyżki ricotty
Kilka pomidorków koktajlowych
Świeże oregano
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana umyj i pokrój na plastry. Skrop delikatnie oliwą, posól i popieprz.
Smaż na grillu około 7-10 minut, do momentu aż będzie miękki.
Przełóż na talerz i posyp serem, posiekanym oregano i pomidorkami.
Składniki:
3 duże brzoskwinie
1 duży jogurt brzoskwiniowy
2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Jogurt włóż do zamrażalnika.
Brzoskwinie umyj, przekrój na połowę i wyjmij pestkę. Posmaruj w miejscu przecięcia oliwą.
Ułóż na grillu i smaż 2-3 minuty przecięta częścią w dół. Następnie obracaj na boki i na każdym z nich smaż po1-2 minuty. Na końcu smaż około 3 minuty przeciętą częścią ku górze.
Zamrożony jogurt włóż w miejsce po pestce na połówkach brzoskwiń.
A Ty co polecasz dietetycznego z grilla? Które potrawy z grilla małą mało kalorii?
Komentarze
Scheldi
13 sierpnia 2016, 21:09
Fajne pomysły, tylko szkoda, że autorka artykułu nie podała wartości kalorycznych potraw :(
flisowna
3 lipca 2016, 11:19
Pięknie to na zdjęciach wygląda
aska1277
7 czerwca 2015, 15:16
ale bym sobie zjadla warzywka z grila
DietaJacka
19 maja 2015, 17:54
Grilla można zjeść normalnie, z jedną tylko zasadą - jeść mniej!
anna987
18 maja 2015, 22:52
super pomysły, nic tylko odpalać grilla. A brzoskwinie mnie zupełnie zdziwiły.
magwiz
18 maja 2015, 11:32
Owoce i warzywa z grilla to jest to!
Wiedzmowata
18 maja 2015, 09:06
Fajne pomysły na grillowe potrawy.