Rodzaje kaszy

Warto korzystać z każdej kaszy zależnie od tego, na jaką mamy ochotę. Każda jest wartościowa, chociaż najbardziej bogate w składniki odżywcze są kasza gryczana i jaglana. Warto jednak jeść również kasze jęczmienną czy kuskus. W przypadku kaszy gryczanej można znaleźć zarówno paloną (prażoną) o intensywnym smaku, jak też łagodniejszą: niepaloną, która jest jaśniejsza. W przypadku kaszy jęczmiennej występuje szereg rodzajów zależnie od poziomu rozdrobnienia oraz oczyszczenia. Najlepsza jest jednak kasza jęczmienna pęczak, która świetnie zastępuje ryż w różnego rodzaju daniach.

Na śniadanie

Kasza jest produktem bogatym w węglowodany złożone. Glukoza jest z nich uwalniana stopniowo, co pozwala na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. To z kolei pozwalana na rozpoczęcie dnia z pełnymi 'akumulatorami'. Dzięki temu kasza doskonale nadaje się na pierwszy posiłek dnia. Jak ją przyrządzić?

Gryczane musli

Składniki:

50 g kaszy gryczanej niepalonej

garść rodzynków

garść suszonej żurawiny

garść orzechów włoskich 

łyżeczka miodu

2 łyżeczki octu balsamicznego

1,5 łyżki oleju lnianego

Kasze ugotować na sypko. Orzechy rozdrobnić. Miód rozpuścić w occie. Dolewać olej ciągle mieszając. Wymieszać kasze z owocami, orzechami i sosem.

Na obiad

Do obiadu najczęściej wybieramy jako dodatek skrobiowy ziemniaki. Chociaż oczywiście ziemniaki również mają swoją wartość odżywczą (potas, witamina C), to jednak warto wzbogacić główny posiłek dnia innymi dodatkami. Kasze doskonale nadają się do dań mięsnych, zwłaszcza do gulaszów. Mogą jednak również zastąpić ryż w gołąbkach czy w risotto. Świetnie także sprawdzają się w zupie czy różnego rodzaju kotlecikach.

Wegetariański gulasz

Składniki:

1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej lub mazurskiej

1 cebula

1 papryka

1 duży pomidor

1 mały ogórek

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub innych nasion strączkowych

½ szklanki natki pietruszki

½ szklanki posiekanej mięty

3 łyżki soku z cytryny

2 szklanki bulionu

sól, pieprz, papryka ostra

Kasze ugotować w bulionie (na małym ogniu do momentu aż płyn zniknie). Pokrojone w kostkę warzywa poddusić. Gdy zmiękną dodać ciecierzycę i kaszę. Jeszcze chwilę gotować doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Na końcu wrzucić pietruszkę i miętę.

Kotleciki grzybowe z kaszą

Składniki:

1/3 szklanki kaszy gryczanej lub jęczmiennej

2/3 szklanki wody

1 szklanka drobno posiekanej czerwonej papryki

1 szklanka drobno posiekanej cebuli

400 g pieczarek

2 posiekane ząbki czosnku

3 łyżki masła

1 duże jajko

bułka tarta

łyżeczka sosu sojowego

sól, pieprz, chilli

Kaszę ugotować w wodzie. Ostudzić. Grzyby zmiksować za pomocą blendera. Cebulę i paprykę podsmażyć na maśle około 5 minut. Dodać grzyby, czosnek, sól, pieprz, chilli. Dusić około 10 minut, aż płyn odparuje. Dodać warzywa do kaszy. Dodać bułkę tartą oraz roztrzepane jajko, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Formować płaskie kotleciki, które po obtoczeniu w bułce smażyć na oleju, na małym ogniu, około 2 minuty z każdej strony.

Na kolację

Ostatni posiłek dnia należy spożywać na 3-4 godziny przed snem. Pozwala to na odpowiednie strawienie potrawy, ale też zostawia energię na regenerację nocną. Dzięki temu nie idziesz spać z pustym żołądkiem. Warto na ten posiłek wprowadzić danie bogate w warzywa i produkty pełnoziarniste. Świetnym pomysłem są więc sałatki z dodatkiem kaszy.

Kolorowa sałatka

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki wody

¼ szklanki posiekanej pietruszki

¼ szklanki posiekanego szczypiorku

5 rzodkiewek 

1 mały ogórek zielony

1 papryka żółta

50 g żółtego sera

2 łyżki jogurtu bałkańskiego

ząbek czosnku

sól, pieprz, słodka papryka

Kasze ugotować w wodzie. Rzodkiewki, ogórka, paprykę, ser pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa i ser wymieszać z ostudzoną kaszą. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

Zdjęcie pochodzi z: 1