Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Kasze gościły na polskich stołach od wieków. Obecnie chętniej wybieramy makarony czy ziemniaki, jednak nie powinniśmy zapominać o kaszy. Jest ona bardzo zdrowym dodatkiem obiadowym i może być równie smaczna.
Warto korzystać z każdej kaszy zależnie od tego, na jaką mamy ochotę. Każda jest wartościowa, chociaż najbardziej bogate w składniki odżywcze są kasza gryczana i jaglana. Warto jednak jeść również kasze jęczmienną czy kuskus. W przypadku kaszy gryczanej można znaleźć zarówno paloną (prażoną) o intensywnym smaku, jak też łagodniejszą: niepaloną, która jest jaśniejsza. W przypadku kaszy jęczmiennej występuje szereg rodzajów zależnie od poziomu rozdrobnienia oraz oczyszczenia. Najlepsza jest jednak kasza jęczmienna pęczak, która świetnie zastępuje ryż w różnego rodzaju daniach.
Kasza jest produktem bogatym w węglowodany złożone. Glukoza jest z nich uwalniana stopniowo, co pozwala na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. To z kolei pozwalana na rozpoczęcie dnia z pełnymi 'akumulatorami'. Dzięki temu kasza doskonale nadaje się na pierwszy posiłek dnia. Jak ją przyrządzić?
Gryczane musli
Składniki:
50 g kaszy gryczanej niepalonej
garść rodzynków
garść suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
łyżeczka miodu
2 łyżeczki octu balsamicznego
1,5 łyżki oleju lnianego
Kasze ugotować na sypko. Orzechy rozdrobnić. Miód rozpuścić w occie. Dolewać olej ciągle mieszając. Wymieszać kasze z owocami, orzechami i sosem.
Do obiadu najczęściej wybieramy jako dodatek skrobiowy ziemniaki. Chociaż oczywiście ziemniaki również mają swoją wartość odżywczą (potas, witamina C), to jednak warto wzbogacić główny posiłek dnia innymi dodatkami. Kasze doskonale nadają się do dań mięsnych, zwłaszcza do gulaszów. Mogą jednak również zastąpić ryż w gołąbkach czy w risotto. Świetnie także sprawdzają się w zupie czy różnego rodzaju kotlecikach.
Wegetariański gulasz
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej lub mazurskiej
1 cebula
1 papryka
1 duży pomidor
1 mały ogórek
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub innych nasion strączkowych
½ szklanki natki pietruszki
½ szklanki posiekanej mięty
3 łyżki soku z cytryny
2 szklanki bulionu
sól, pieprz, papryka ostra
Kasze ugotować w bulionie (na małym ogniu do momentu aż płyn zniknie). Pokrojone w kostkę warzywa poddusić. Gdy zmiękną dodać ciecierzycę i kaszę. Jeszcze chwilę gotować doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Na końcu wrzucić pietruszkę i miętę.
Kotleciki grzybowe z kaszą
Składniki:
1/3 szklanki kaszy gryczanej lub jęczmiennej
2/3 szklanki wody
1 szklanka drobno posiekanej czerwonej papryki
1 szklanka drobno posiekanej cebuli
400 g pieczarek
2 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 duże jajko
bułka tarta
łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz, chilli
Kaszę ugotować w wodzie. Ostudzić. Grzyby zmiksować za pomocą blendera. Cebulę i paprykę podsmażyć na maśle około 5 minut. Dodać grzyby, czosnek, sól, pieprz, chilli. Dusić około 10 minut, aż płyn odparuje. Dodać warzywa do kaszy. Dodać bułkę tartą oraz roztrzepane jajko, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Formować płaskie kotleciki, które po obtoczeniu w bułce smażyć na oleju, na małym ogniu, około 2 minuty z każdej strony.
Ostatni posiłek dnia należy spożywać na 3-4 godziny przed snem. Pozwala to na odpowiednie strawienie potrawy, ale też zostawia energię na regenerację nocną. Dzięki temu nie idziesz spać z pustym żołądkiem. Warto na ten posiłek wprowadzić danie bogate w warzywa i produkty pełnoziarniste. Świetnym pomysłem są więc sałatki z dodatkiem kaszy.
Kolorowa sałatka
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
¼ szklanki posiekanej pietruszki
¼ szklanki posiekanego szczypiorku
5 rzodkiewek
1 mały ogórek zielony
1 papryka żółta
50 g żółtego sera
2 łyżki jogurtu bałkańskiego
ząbek czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
Kasze ugotować w wodzie. Rzodkiewki, ogórka, paprykę, ser pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa i ser wymieszać z ostudzoną kaszą. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Zdjęcie pochodzi z: 1
Komentarze
wie58
24 lutego 2017, 02:56
ciekawe
magwiz
11 stycznia 2015, 22:50
Kiedyś miałam zamiar na krótko przejść na samą kaszę, ale szybko odpadłam. Teraz już rozsądniej dobieram jadłospis dietetyczny.
magwiz
11 stycznia 2015, 22:39
Fajne przepisy
milencia87
11 stycznia 2015, 11:03
przepadam za kaszami - wszelakimi. Do obiadu, na śniadanie, na kolację i przekąskę. Pycha
Rakietka
9 stycznia 2015, 23:18
Pyszne dania z kaszą!
anna987
9 stycznia 2015, 15:16
Uwielbiam kaszę gryczaną i jaglaną. Innych nie mogę ze względu na gluten. Ale na śniadanie nigdy nie próbowałam.
Eli1605
9 stycznia 2015, 13:36
Lubię kasze. Przepisy przydadzą się.
alexxx1
9 stycznia 2015, 13:03
Też tak myślę i zapraszam na super pastę z kaszy jaglanej z cebulą http://sztuka-ze-smakiem.blogspot.com/2015/01/pasta-z-kaszy-jaglanej-z-cebula.html :)
ewi82
9 stycznia 2015, 12:00
uwielbiam wszystkie kasze ,fajne przepisy
Wiedzmowata
9 stycznia 2015, 07:26
Fajne przepisy, można skorzystać.