Chcesz zgubić kilka zbędnych kilogramów, ale też nie chcesz na ten czas zawieszać życia towarzyskiego? Nie wiesz na jakie danie możesz sobie pozwolić w restauracji? Czy musisz się ograniczyć do sałatki czy może zjeść coś bardziej treściwego? Spróbujemy ci nieco pomóc w wyborze.

Podstawowe zasady

W każdym lokalu podstawową zasadą powinno być wybieranie dań bogatych w warzywa. Produkt białkowy (mięso, ryba, rośliny strączkowe) i skrobiowy (kasza, ryż, makaron, ziemniaki) powinny być tylko niewielkim dodatkiem. Unikać należy:

  • panierek,
  • tłustych sosów,
  • dań smażonych, 
  • przypalonych potraw,
  • posypywania potraw serem,
  • dań ociekających tłuszczem,
  • dipów na śmietanie lub majonezie,
  • tłustych mięs jak golonka, karczek, łopatka,
  • rozgotowanego: makaronu, ryżu, ziemniaków.

Pamiętaj również, że przyszłaś by miło spędzić czas, a nie napełnić żołądek po brzegi. Dlatego posiłki jedz powoli, delektuj się smakiem oraz towarzystwem. Jeśli wybierasz nieco bardziej kaloryczne danie niż sałatka czy same warzywa, zwróć uwagę, aby porcja dania nie była zbyt duża. Im mniejsza, tym bardzie skłoni cię do skupienia na niej i jedzenia powoli.

Słodycze i alkohol

Jeśli zwracasz uwagę na wartość odżywczą i energetyczną dań, powinnaś odmówić sobie deseru. Pamiętaj, że jest on bogaty w cukier, tłuszcz oraz często w wiele barwników spożywczych. Dlatego niewiele dobrego przyniesie twojemu organizmowi zjedzenie deseru. Jeśli zaś chodzi o alkohol, omijaj piwo czy wódkę, jednak możesz sobie pozwolić na lampkę wina raz w tygodniu.

Bar

W Polsce praktycznie w każdym mieście można spotkać bary mleczne, w których można zakupić za niewielkie pieniądze pożywny posiłek. W ich menu obok pierogów i naleśników, nie brakuje pożywnych zup warzywnych. Możesz również zamówić sobie kawałek ryby z porcją gotowanych warzyw, surówkami i kaszą czy ziemniakami. Warto jednak wybrać rybę czy drób bez panierki, a zupę bez zaciągania śmietaną (ewentualnie z mlekiem).

Jeśli jest to bar szybkiej obsługi, najlepiej wybrać sałatkę czy tortillę z warzywami i kurczakiem. Jeżeli nie możesz oprzeć się frytkom, najlepiej aby były one pieczone w piekarniku oraz podane bez soli. Jest to pewna droga awaryjna w przypadku trudności z dostępem do innego lokalu z bardziej pożywnym jedzeniem, jednak pamiętaj, że nie jest to najlepszy wybór. Jeśli będziesz często korzystać z barów szybkiej obsługi, twoja szczupła sylwetka będzie się coraz bardziej oddalać.

Restauracja włoska

Jeśli masz chęć na makaron, sprawdź, czy w menu znajdują się jakieś makarony pełnoziarniste. Jeśli nie ma ich, upewnij się, że twój makaron będzie ugotowany al dente. Zamiast wybierać do niego tłuste sosy mięsne, sięgnij po makaron z warzywami. Pamiętaj, poprosić kelnera, aby twojej porcji makaronu nie posypywano dodatkową porcją sera.

Gdy wybierasz się na pizze sam wybierz do niej dodatki. Wybierz tą z najcieńszym ciastem, posmarowaną sosem pomidorowym i z dużą ilością warzyw. Pomiń boczek, kiełbasę, salami. Zamiast tego wybierz kawałki kurczaka lub nie dodawaj mięsa w ogóle. Nie sięgaj po pieczywo czosnkowe, lasagne, sosy na bazie majonezu czy śmietany, grube ciasto, duże ilości sera ani pizze typu calzone.

Restauracja chińska

Tutaj koniecznie zwróć uwagę na dania z przymiotnikiem „chrupiące”. Najczęściej oznacza to obtoczenie w cieście i usmażenie w głębokim tłuszczu. Ciasto niestety wchłania tłuszcz, przez co potrawy te są w niego bogate. Również wszelkie sajgonki, smażone makarony i ryże 'pływają' w tłuszczu. Oznacza to zarówno sporą podaż kalorii jak też utrudnione trawienie. Potrawy takie są bowiem ciężkostrawne. Lepiej wybrać pożywną zupę, gotowany ryż czy makaron z porcją gotowanych warzyw. W menu znajdziesz również gotowaną rybę czy kurczaka chop suey, które także są dobrym pomysłem na pożywny i zdrowy posiłek.

Zdjęcie pochodzi z: 1