Dzięki swym składnikom szałwia hiszpańska, znana także pod nazwą Chia, potrafi czynić cuda. Niezwykłość tej rośliny polega na bogactwie składników. Szałwia hiszpańska jest źródłem kwasów omega 3, zawiera dużą ilość białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Małe ziarenka przyczyniają się do utraty masy ciała, wzmocnienia układu nerwowego i odpornościowego. Chia wspomaga prawidłową pracę mózgu i serca, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia przemianę materii, obniża ciśnienie krwi, nawadnia organizm, poprawia cerę i kondycję włosów. Ponadto spowalnia wchłanianie cukrów przez co może korzystnie wpływać również na dietę diabetyków. W dwóch słowach, czyni nas zdrowymi i pięknymi.

Moc Omega 3 - zdrowie wychodzi na prostą

W naszym codziennym odżywianiu, szczególnie w naszym klimacie,  głównie dostarczamy sobie kwasy tłuszczowe omega 6. Dla prawidłowego i zdrowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy oprócz omega 6, także omega 3, i to w stosunku 4:1. W przeciwnym razie tylko sobie szkodzimy. 

Na ogół omega 6 jest mocno przekroczony, a omega 3 prawie wcale niedostarczany. Chia ma kilka razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś. 

Dzięki małej łyżeczce dziennie ten poziom zostanie wyrównany, co pozwoli ujarzmić złe skutki działania cholesterolu i uchroni nas m.in. przed miażdżycą. W dodatku omega 3 zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, zmniejsza ryzyko zawałów serca, łagodzi reumatoidalne zapalenie stawów, a także osłabia objawy depresji.

Źródło błonnika i składników mineralnych - chudniemy i piękniejemy

Nasiona Chia są doskonałym źródłem błonnika. Mają go o połowę więcej niż siemię lniane. Dlatego są tak cenne przy odchudzaniu. Błonnik zawarty w szałwii hiszpańskiej zmniejsza uczucie głodu. Małe ziarenka Chia wywołują uczucie sytości na kilka godzin. Badania wykazały, że nasiona  spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Chia to również bogate źródło witamin, składników mineralnych (wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna) i przeciwutleniaczy takich jak witamina E.

Dostępność na rynku

Chia nabędziemy w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Jej cena średnio wynosi ok. 20 zł za pół kilograma. Nie wydaje się to zbyt tanio, jednak ze względu na zalecane jej dawkowanie (jedną łyżeczkę dziennie), wystarcza na długo. Jej dodatkową zaletą jest łatwość przygotowania. Tak naprawdę wystarczy zalecaną łyżeczkę nasion dodać do tego, co właśnie przygotowujemy:  do koktajli, jogurtów, musów owocowych, sałatek, zup i sosów.  Jej smak jest neutralny, więc nie wpłynie na żadną z potraw.

Chia - moc w cyfrach

Szałwia hiszpańska w porównywalnych ilościach produktów ma:
- 6 razy więcej wapnia niż mleko,
- 3 razy więcej  żelaza niż szpinak,
- 4 razy więcej selenu niż len,
- 13 razy więcej magnezu niż brokuły,
- 5 razy więcej białka niż mleko,
- 8 razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś

Autor: Alicja Zaboronek