Czym jest detoks?

Detoks to w potocznym rozumieniu oczyszczanie organizmu ze wszystkiego, co nie jest mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, czyli z toksyn. Dostają się one do naszego organizmu zarówno z jedzeniem, jak i z wdychanym powietrzem, wykazując przy tym szkodliwe skutki dla zdrowia. Co więcej, czasami nasz organizm sam je produkuje w wyniku przemiany materii, czy procesu oddychania. Najgorsze jest jednak to, że wiele toksyn ulega bioakumulacji, co oznacza, że magazynujemy je w tkankach swojego ustroju. W dodatku niektóre z nich działają synergistycznie, czyli ich połączenie jest bardziej szkodliwe niż działanie każdej z toksyn osobno.

Odtruwając organizm zwiększamy swoją odporność i zapobiegamy różnym chorobom. Oczywiście, aby takie odtruwanie się rozpoczęło, nie musimy specjalnie się w nie angażować, bo odbywa się ono każdego dnia nawet bez naszej specjalnej pomocy. Odpowiedzialne za nie są m.in. nasze nerki i wątroba. Czasami jednak warto wesprzeć organizm w tej walce i włączyć do diety odpowiednie, odtruwające produkty. Tym bardziej, że jedną z przyczyn dostawania się do organizmu toksyn jest spożywanie nieodpowiedniej żywności. Zmieniając dietę eliminujemy już jeden z czynników, który wpływa na zatruwanie organizmu.

Produkty odtruwające

Lista produktów odtruwających jest naprawdę długa. Należą do niej jednak przede wszystkim warzywa, owoce i zioła. Oto kilka z przedstawicieli produktów detoksykujących:

  • Cytryna

Zawiera dużo witaminy C i flawonoidów. Dodatkowo ma działanie alkalizujące i pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Działa oczyszczająco na wątrobę i wspomaga jej pracę.

  • Imbir

Imbir ma nie tylko właściwości oczyszczające, ale i przeciwzapalne. W dodatku łagodzi bóle miesiączkowe i ułatwia trawienie.

  •  Buraki

Są jednym z popularniejszych produktów odkwaszających. Zawierają dużo błonnika, potasu i antyoksydantów. Mają działanie przeciwzapalnie, odkwaszające i przeciwnowotworowe.

  •  Natka pietruszki

Jest źródłem witaminy C, K i kwasu foliowego. Działa antyseptycznie, zapobiega infekcjom układu moczowego i poprawia trawienie.

  •  Seler

Zawiera dużo błonnika i pobudza przemianę materii. Ma też właściwości odkwaszające i oczyszczające organizm. W dodatku jest silnym antyoksydantem.

  •  Siemię lniane

Bogate źródło błonnika, kwasów omega-3 i lignanów. Działa osłaniająco na śluzówkę jelit i reguluje poziom cholesterolu we krwi, a dodatkowo wspomaga odchudzanie.

To oczywiście tylko kilka z produktów, które mają działanie odtruwające. Można by tu wymienić również rukolę, granat, algi, czosnek, jabłka, kapustę, borówki, grejpfruty, żurawinę, zieloną herbatę, skrzyp polny, mniszka lekarskiego i wiele, wiele innych. Warto wybrać te, które się lubi i włączyć je do diety.

Oczyszczające drinki

Z przedstawionej listy produktów można również wyczarować fantastyczne napoje oczyszczające, które będą stymulowały naturalny metabolizm i pomogą w usunięciu z organizmu toksyn. Oto kilka propozycji:

Zielony koktajl


  • 2 łodygi selera
  • ½ szklanki szpinaku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku

Buraki i marchew należy obrać, a następnie wszystkie składniki należy zmiksować z połową szklanki wody (lub większą ilością, jeśli nie lubi się gęstego koktajlu). Tak przygotowany napój nadaje się już do spożycia.

Herbata imbirowa

 

  • Kawałek świeżego imbiru
  • 2 plasterki cytryny

Imbir należy pokroić w plasterki i zalać gorącą wodą. Zostawić pod przykryciem na ok. 5 minut. Gdy napój trochę przestygnie należy dodać plasterki cytryny.

Woda z cytryną 


  • 1/4 cytryny
  • 1 plasterek cytryny
  • 4 listki mięty

Wycisnąć sok z jednej czwartej cytryny i wymieszać z wodą. Do szklanki wrzucić plasterek cytryny i 4 listki mięty. Pozostawić na 30 minut w lodówce.

Koktajl z selera 


  • 2 jabłka
  • 1 seler
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Jabłka i seler obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zmiksować wraz z odrobiną wody i 2 łyżeczkami soku z cytryny.

Sok z buraków 

  • 1 burak
  • 1 marchew
  • 1 jabłko

Wszystkie składniki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować z małą ilością wody. Można także użyć sokowirówki.

Sok z warzyw 

  • 2 marchewki
  • 1 plaster selera
  • 2 garści szpinaku
  • 10 liści sałaty
  • 2 łyżeczki natki pietruszki

Marchew i seler obrać, a następnie wszystkie warzywa wrzucić do wyciskarki. Do soku dodać 2 łyżeczki natki pietruszki i wymieszać.

Zdjęcie główne: Photo credit: andyweers / Foter / CC BY

Zdjęcie 1: Photo credit: Stacy Spensley / Foter / CC BY

Zdjęcie 2: Photo credit: jay.tong / Foter / CC BY-ND

Zdjęcie 3: Photo credit: wwarby / Foter / CC BY

Zdjęcie 4: Photo credit: gadl / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 5: Photo credit: Breville USA / Foter / CC BY

Zdjęcie 6: Photo credit: Charkrem / Foter / CC BY