Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jak ułatwić gotowanie?
  • Jaki robot kuchenny wybrać?
  • Jakie funkcje ma Multicooker?
  • Czy w Multicooker można smażyć?
  • Jakie są dietetyczne przepisy na Multicooker?
  • Czy warto kupić Multicooker?

Jak ułatwić gotowanie?

W nowym dziale testów na Vitalia.pl będziemy opisywać dla Was nowości związane ze zdrowym żywieniem i odchudzaniem. Chcemy znaleźć niebanalne rozwiązania, które pozwolą nie tylko zdrowo się odżywiać, efektywnie zmniejszać masę ciała, ale też tracić przy tym jak najmniej czasu. W mailach często czytam: 'nie mam czasu na gotowanie, nie potrafię gotować, nie mam piekarnika, nie mam miejsca w kuchni na parowar itd.'. Starałam się więc odszukać urządzenie, które przyspieszy przygotowywanie posiłków, a jednocześnie zastąpi większość sprzętów w kuchni. Chociaż przyznaję się bez bicia, że zawsze uważałam, że jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. I dzięki mojemu uporowi mam kuchnię zastawioną parowarami, ekspresami i wypiekaczami do chleba. Czy zamieniłabym to na jedno urządzenie? Jasne, że tak! Pod jednym warunkiem - że nie odczułabym różnicy w jakości uzyskanych potraw.

Jaki robot kuchenny wybrać?

Ostatnio trafiło w moje ręce urządzenie wielofunkcyjne Multicooker RMC-M90 firmy Redmond. Postanowiliśmy sprawdzić deklaracje producenta co do jakości urządzenia. Dlaczego? To najnowszy model urządzenia, który dopiero wchodzi na rynek, posiada ono funkcje, które wydają się interesujące dla użytkowników (nie tylko na diecie) a cena Multicookera jest atrakcyjna - to tylko 799 zł. Stosunkowo niewiele, jeśli porównamy go do podobnych wielofunkcyjnych robotów innych firm.

Jakie funkcje ma Multicooker?

Według zapewnień producenta, Multicooker ma być łatwym w użyciu urządzeniem, które zastąpi szereg sprzętów kuchennych: kuchenkę, piekarnik, parowar, wypiekacz do chleba, jogurtownicę, a nawet urządzenie do przygotowywania fondue. Posiada aż 17 automatycznych i 28 konfigurowanych ręcznie programów, które pozwalają na gotowanie w temperaturze od 35 do 170 stopni C. Wszystko to ma zaoszczędzić nasz czas i pozwolić na prowadzenie >>dynamicznego trybu życia<< – cokolwiek to oznacza ;-). Multicooker ma się 'również stać niezbędnym pomocnikiem dla osób, które dbają o swoje zdrowie i zgrabną sylwetkę'.

Zacznijmy od początku. Design urządzenia utrzymany jest w eleganckiej tonacji. Czarne opakowanie, czarna obudowa, srebrne elementy i dopracowana, stylowa instrukcja oraz książka z przepisami dają poczucie, że nie mamy do czynienia z podrzędnej jakości urządzeniem. Multicooker jest kompaktowy, jego wymiary to 31х41х28 cm. RMC-M90 dostępny jest wyłącznie w czarnym kolorze, o czym musimy pamiętać – nie wszystkim może pasować do wystroju kuchni.

W pudełku z urządzeniem znajdują się także:
•    naczynie do przygotowywania potraw na parze
•    szklanka z podziałką
•    chochla i łyżka płaska
•    kabel zasilający
•    instrukcja obsługi
•    książka kucharska “100 przepisów”

Wraz z urządzeniem otrzymujemy książeczkę z przepisami. Są one ciekawe, proste, ale jednocześnie wyglądają na dobrze dopracowane. Można tu znaleźć np. chleb żytni z mąki razowej, kaszę dyniową, grzane wino, ser, jogurt czy fondue czekoladowe. Przepisów jest też mnóstwo – około 100.

Zacznijmy od teorii. Wg deklaracji producenta urządzenie posiada 'unikatowe funkcje', do których można zaliczyć:

•    45 programów gotowania
•    Zakres temperatur podgrzewania to 35 - 170 °C, dwa termometry regulujące jej poziom
•    Funkcja podtrzymywania temperatury po przygotowaniu dania w temperaturze 70 - 75 °C
•    Funkcja opóźnionego startu – ustawianie rozpoczęcia przygotowania potraw na konkretną godzinę
•    Ogrzewanie potraw ze wszystkich stron, zwane 'Ogrzewaniem 3D'
•    Misa z ceramiczną powłoką odporna na przypalenie oraz nie wydzielająca szkodliwych związków nawet w wysokich temperaturach
•    Zabezpieczenie przed przegraniem Multicookera oraz zamykana pokrywa chroniąca przed poparzeniem
•    Program dla powolnego duszenia potraw

Czy w Multicooker można smażyć?

Multicooker posiada bardzo dużo funkcji, co daje się nawet zauważyć po ilości przycisków na urządzeniu. Poza programem do standardowego gotowana, smażenia, parowania czy duszenia odnajdziemy specjalne opcje do gotowania kaszy/ryżu, zupy, kaszy na mleku, pilawu oraz jogurtu. Mimo tego obsługa jest dość prosta, wyświetlacz jest przejrzysty i intuicyjny.

Sprawdźmy czy prostota i intuicyjność przekłada się na jakość. Na pierwszy ogień wybrałam jeden przepis z dołączonej książki kucharskiej, drugi natomiast sprawdzony przepis na dietetyczne ciasto. Wykonałam je jeden raz tak, jak robiłam to do tej pory i kolejny raz z użyciem RMC-M90. W ten sposób zbadałam jakość potraw w porównaniu z 'tradycyjnym' sposobem wykonania. Na koniec sprawdziłam też jak multicooker radzi sobie z wypiekiem chleba.

Jakie są dietetyczne przepisy na Multicooker?

Przepis nr 1: Łosoś europejski na parze z ziemniakami

Skład:
Łosoś – 300 g
Ziemniaki – 350 g
Grzyby – 140 g
Cebula – 100 g
Śmietanka 10% - 200 ml
Olej roślinny – 50 ml
Woda – 500 ml
Sól
Przyprawy

Początkowe przygotowanie niczym się nie różni w obu przypadkach – nacieramy rybę solą i przyprawami, całą resztę kroimy w kostkę. Zajmuje to około 7 minut. I dalej…

… w przypadku Multicookera:
Grzyby i cebulę wkładamy do misy Multicookera, dolewamy olej i zamykamy pokrywę. Nastawiamy program FRY na 15 min, 3 minuty przed końcem otwieramy pokrywę i dolewamy śmietanę, sól i przyprawy. Mieszamy i znów zamykamy, a gotowy sos przekładamy do osobnego naczynia. Wkładamy rybę do koszyka do gotowania na parze, wlewamy wodę, parujemy mięso z ziemniakami w programie STEAM przez 25 minut.

Łączny czas przygotowania: 47 minut.
Ocena smaku: delikatna ryba, jędrne ziemniaki, pyszny sos grzybowy.

….w przypadku parowaru:
Wkładamy łososia do parowaru na 25 min. W tym czasie gotujemy ziemniaki w garnku, cebulę i grzyby smażymy na oleju przez 20 min, przed końcem smażenia dodajemy śmietanę, sól i przyprawy. Mogłabym oczywiście ziemniaki przygotować też na parze na innym poziomie, jednak z reguły rezygnuję z tego rozwiązania, ponieważ trwa to o kilkanaście minut dłużej.

Łączny czas przygotowania: 32 minut,
Ocena smaku: delikatny łosoś, ziemniaki jak to ziemniaki z wody, pyszny sos grzybowy.

łosoś, multicooker
Łosoś europejski na parze z ziemniakami przygotowany przy użyciu RMC-M90

W pierwszym przypadku, przy wykorzystaniu gotowanych na parze ziemniaków zachowamy więcej składników odżywczych. Żywność nie jest zanurzona w wodzie, więc żadne składniki do niej nie przenikają – wszystko zostaje tam gdzie być powinno. Pamiętajmy także, że przy gotowaniu na parze najważniejsze jest zmniejszenie strat witamin. Dla porównania:  zmniejszenie ilości witaminy C w przypadku gotowania w wodzie wynosi około 70%, a przy gotowaniu na parze - tylko 40%. Dodam także, że witamina ta jest niezwykle wrażliwa, zwłaszcza na wysoką temperaturę. Posiłek przygotowany na parze jest też smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Trzeba być szczerym – smak potrawy przygotowanej 'tradycyjnie' nie jest dużo gorszy.

W klasycznym przypadku miałam do mycia zdecydowanie więcej naczyń – patelnia, garnek, parowar; przy Multicookerze – tylko misa, koszyk i zdejmowana pokrywa. Bardzo spodobało mi się smażenie w tym urządzeniu – bez mieszania, bez przypalania, bez hałasu, a co najważniejsze - bez rozpryskiwania tłuszczu. Z drugiej jednak strony w tradycyjnym przygotowaniu jednoczesna obróbka kilku składników skróciła czas czekania na potrawę. Nieco niepokoi wielkość koszyczka do gotowania na parze, zmieściłam tam tylko łososia z ziemniakami wg ilości z przepisu. Jedno jest pewne – ja, mój mąż i córka byśmy się tą porcją nie najedli ;) Podyktowane to jest wielkością urządzenia – co można zrozumieć. Ponadto, zanim przygotowałam rybę z ziemniakami, sos już przestygł i teoretycznie warto byłoby go przed podaniem jeszcze podgrzać, co dodatkowo wydłużyłoby czas przygotowywania posiłków.

Przepis nr 2: Ciasto marchewkowe

Składniki:
Marchew – 3-4 sztuki
Mąka – 1 i ½ szklanki
Jajka – 4 sztuki
Olej - 1 szklanka
Cukier - 1 szklanka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Soda – 1 łyżeczka
Przyprawy korzenne – 2 łyżeczki
Sól – 1 łyżeczka
Orzechy, migdały

Na początku robimy to samo dla obu wersji, czyli – ścieramy marchewki i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na nasmarowaną masłem misę multicookera lub przy 'tradycyjnym' wypieku – na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia i…

…za pomocą Multicookera
Nastawiamy program BAKE na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie sprzęt informuje nas o zakończeniu pieczenia sygnałem dźwiękowym, wyjmujemy ciasto, studzimy.

Łączny czas przygotowania: 1h 20 min.
Smak: Delikatne, dobrze wypieczony spód, jasno wypieczony wierzch.

…tradycyjnie
Wkładamy do piekarnika na 180 stopni C na 1 godzinę i 10 minut, studzimy.

Łączny czas przygotowania: 1h 20 min.
Smak: Delikatne, ładnie dopieczony wierzch.

ciasto marchewkowe, multicooker
Ciasto marchewkowe przygotowane przy użyciu Multicookera

Jeśli chodzi o zachowane wartości produktu, w obu przypadkach są one podobne. Czas i temperatura niewiele się różnią i w żadnym z przypadków nie są niższe niż 120 st. Ta wartość jest bardzo istotna - powyżej niej tworzy się szkodliwy związek – akrylamid (powstaje w wyniku reakcji chemicznej pomiędzy aminokwasami a cukrami, takimi jak glukoza, fruktoza i laktozą). Pamiętajmy jednak, że w wyższej temperaturze dochodzi do szeregu reakcji prowadzących do brązowienia żywności i nadania finalnemu produktami unikalnego smaku i aromatu.

Czas wykonania produktów w obu przypadkach jest identyczny, jakość do przyjęcia, chociaż nie wszystkim może się spodobać słabo przypieczony wierzch ciasta marchewkowego i bardziej wilgotne wnętrze.

Przepis nr 3: Chleb

Składniki:
Mąka pszenna – 850g
Cukier – 30g
Drożdże suche – 15g
Sól – 20g
Olej – 20 g
Woda o temperaturze pokojowej – 500ml

Wszystkie składniki mieszamy, misę smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Nastawiamy program BREAD na 3 godziny i chwilę przed zakończeniem przewracamy chleb na drugą stronę.

Łączny czas przygotowania: 3h 10 min.
Smak: Idealny chleb, ładnie dopieczona skórka.

chleb, multicooker
Chleb przygotowany przy użyciu Multicookera

Co mogę powiedzieć? Ostatnia potrawa to strzał w 10. Chleb dużo bardziej mi przypadł do gustu niż ciasto marchewkowe. Wystarczyło wymieszać z sobą składniki, wstawić do urządzenia na program do pieczenia chleba i cieszyć się zdrowym, pachnącym bochenkiem. Zapach unosił się w całym domu od początku pieczenia, a chleb był jeszcze pyszny i świeży kolejnego dnia.

Czy warto kupić Multicooker?

Jakość posiłków i szybkość ich przygotowywania w Multicookerze nie odbiega od przygotowania 'tradycyjnego', ale pozbywamy się szeregu sprzętów w kuchni – co jest bardzo ważne w małych pomieszczeniach. Posiłki w RMC M90E przygotowuje się stosunkowo szybko i bezproblemowo.

To co jest najważniejsze – tego typu sprzęt pozwala zdrowiej się odżywiać, dzięki opcji gotowania na parze zachowującej więcej składników odżywczych, czy funkcji powolnego podgrzewania w niskiej temperaturze (funkcja SLOW COOK). Stopniowa zmiana temperatury z niskiej do wysokiej i długotrwałość wspomnianego programu umożliwia produktom gotowanie się we własnym soku. Dzięki temu zachowujemy maksymalne ilości witamin oraz ograniczamy wydzielanie szkodliwych związków podczas ogrzewania żywności. Funkcja ta jest korzystna dla zdrowia i pozwala również na uzyskanie odpowiedniej konsystencji kaszy/ryżu oraz przygotowanie aromatycznych wywarów. Multicooker jest też bezpieczny dla dzieci – zamykana pokrywa oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem zmniejszają ryzyko nieszczęśliwych wypadków. Może się podobać design urządzenia i jego kompaktowe wymiary. Na pewno zmieści w niewielkiej szafce lub można go zabrać ze sobą np. na działkę.

Producent podkreśla fakt ogrzewania potraw ze wszystkich stron, nazywając go „Ogrzewaniem 3D”. Mnie osobiście nie udało się zauważyć, aby dzięki temu potrawy były przygotowywane szybciej niż w sposób tradycyjny, ale na pewno taki wariant rozłożenia ciepła podczas obróbki zmniejszy ryzyko przypaleń i miejscowego przypiekania dania, a to także jest korzystne dla naszego zdrowia. Zastosowanie nowoczesnej ceramicznej powłoki, zmniejszającej przechodzenie związków szkodliwych do żywności oraz o niższej przydatności na przypalanie wyróżnia się na plus urządzenia.

Wady urządzenia? Posiadając w kuchni tylko Multicooker nie możemy przygotować kilku potraw jednocześnie, a jego kompaktowe wymiary ograniczają wielkość przygotowywanych w nim dań. W załączonej książeczce z przepisami każda potrawa przetłumaczona jest na stronie na kilka języków. Osobiście wolałabym mieć przepisy w swoim języku w jednym miejscu, ale to drobiazg.

Jaki werdykt? W teście potraw Redmond RMC-M90 nie odbiega jakością od standardowych urządzeń kuchennych. Polecam to urządzenie osobom, które chcą się zdrowo i różnorodnie odżywiać, a nie mają miejsca w kuchni, aby osobno zakupić parowar, wypiekacz do chleba czy jogurtownicę. Na koniec mogę dodać, że moje zdanie na temat urządzeń typu Multicooker po tym teście uległo zmianie. Już wiem, że mogą one zastąpić może nie każdy, ale na pewno wiele sprzętów, zwłaszcza w małych kuchniach. Warto spróbować.

Plusy:
•    Kompaktowe wymiary
•    Intuicyjna obsługa
•    Ceramiczna misa ogrzewająca potrawę z każdej strony
•    Dokładność w ustalaniu temperatury
•    Oszczędność energii w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem
•    Atrakcyjna cena (w porównaniu do podobnych urządzeń)
•    Książka z ciekawymi przepisami

Minusy:
•    Anglojęzyczne menu urządzenia
•    Trudności w wyjmowaniu ciast z misy
•    Brak możliwości wykonywania kilku czynności (potraw) jednocześnie.


Więcej informacji o produkcie:
    strona producenta www.redmond.company/pl/
    specyfikacja techniczna urządzenia www.multicooker.pl/katalog/multicookery/redmond_rmc_m90/
    przepisy do wykonania: www.multicooker.pl/przepisy


Jaka jest Wasza opinia o Multicooker? Jakich urządzeń używacie w kuchni? Jakie roboty kuchenne polecacie?