Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy cynamon jest zdrowy?
  • Na co pomaga cynamon?
  • Który cynamon wybrać?
  • Ile można zjeść cynamonu?



Czy cynamon jest zdrowy?

Cynamon znany jest nie od dziś. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki, bolesnych miesiączek oraz poprawy krążenia, a tym samym rozgrzania. Cynamon jest nieopisanym składnikiem potraw. Już teraz możemy postawić tezę, że jest nie tylko smaczny, ale w odpowiedniej ilości bardzo zdrowy. Dlaczego?

Na co pomaga cynamon?

  1. Zawiera sporo manganu, żelaza i wapnia, może więc pomóc w ochronie kości i przeciwdziałać anemii.
  2. Pół łyżeczki cynamonu spożywane codziennie redukuje podaż złego cholesterolu LDL we krwi oraz w połączeniu z miodem daje ulgę w bólach stawów już po tygodniu kuracji. Istnieje tutaj jednak pewna sprzeczność. Chodzi o kumarynę, która znajduje się w cynamonie i w dużej ilości może uszkodzić wątrobę. Bezpieczna dawka, którą można spożyć jednego dnia nie powinna przekroczyć 0,1 mg na kilogram masy ciała. 

Według ekspertów dzienne spożycie cynamonu Cassia, biorąc pod uwagę również ilość kumaryny wprowadzanej z innych źródeł np. kosmetyków wynosi dla: dziecka w wieku przedszkolnym - 0,1g, dziecka w wieku szkolnym - 0,2 g , dorosłego - 5g.

Ile można zjeść cynamonu?

To bardzo niewiele, nawet dorosły może spożyć bezpiecznie zaledwie 1/6 płaskiej łyżeczki cynamonu. Pamiętać należy, że kumaryna jest też składnikiem wielu roślin, głównie traw np. turówki wonnej zwanej popularnie żubrówką, kasztanowca zwyczajnego, ziela nostrzyka, ruty, bylicy oraz macierzanki, owocu aminka egipskiego, kwiatów i liści lawendy lekarskiej.

  1. Może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych (badanie opublikowane przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland).
  2. Aromat cynamonu poprawia pamięć i funkcje poznawcze.
  3. Jest naturalnym konserwantem. Badania wykazały, że ma działanie antybakteryjne i antygrzybicze, może pomóc nawet w walce z bakteriami E.coli.
  4. Olejek i kora cynamonu likwidują wypryski, łagodzą przebarwienia, a nawet zapobiegają pojawieniu się plan trądzikowych.
  5. Jest sprzymierzeńcem odchudzania, przez zwiększenie produkcji ciepła w organizmie.
/gfx/news/noscale_6979_1410195933.jpg

Który cynamon wybrać?

Najbardziej ceniony jest cynamon Cejloński, charakteryzujący się słodkim smakiem. Laski tej odmiany są miękkie i łatwo można je zmielić. W sklepie odnajdziemy w większości cynamon troszkę gorszej jakości – Cassia. Jest on bardzo popularny przede wszystkim dzięki niższej cenie. Niestety, jest ciemniejszy i bardziej twardy niż Cejloński.

Bezpieczna dawka cynamonu

Sytuacja jest dość skomplikowana. Pomimo szeregu zalet cynamonu, ze względu na wspomnianą kumarynę z jego spożyciem musimy uważać. O czym pamiętać?

1. Najwięcej kumaryny zawiera pochodzący z Chin cynamon Cassia. Najlepiej go po prostu unikać, chociaż zdaję sobie sprawę, że to bardzo trudne. Ratunkiem będzie sprawdzanie pochodzenia cynamonu na opakowaniu oraz unikanie gotowych potraw z tą przyprawą – nie ma się co łudzić, że został w nich użyty cynamon Cejloński.

2. Kontroluj ile posiłków z dodatkiem cynamonu spożywasz. Większość naukowców zajmujących się tematem kumaryny sugeruje spożywanie potraw z cynamonem nie częściej niż 1 raz w  tygodniu. Bezpiecznie jednak będzie również, jeśli codziennie zjesz tej przyprawy w ilości nie większej niż na czubku łyżeczki. Ilość ta będzie mniejsza w przypadku dzieci – tutaj codzienne spożycie nie wchodzi w grę.

Zgodnie z zasadą „Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest”, powinniśmy spożywać cynamon z umiarem. Nie należy, ze względu ma całą listę pozytywnych działań rezygnować z tej przyprawy. W jesienne wieczory będzie to zapewne idealny dodatek po napojów oraz potraw rozgrzewającychi poprawiających samopoczucie.

Zdjęcie główne:Photo credit: olfiika / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Zdjęcie w tekście:Photo credit: rpavich / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Używacie cynamonu? Jakie są Wasze ulubione przepisy z cynamonem? Może znacie przepis na zdrowe napoje z cynamonem? Podzielcie się z nami w komentarzach?