- Dołączył: 2006-09-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 746
4 listopada 2009, 16:43
To będę pić zieloną a jak mi się znudzi zamienię na czerwoną...
Czy one przyśpieszają przemianę materii?? Jakie są ich plusy pod względem odchudzania??
- Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 9989
4 listopada 2009, 16:45
http://vitalia.pl/artykul80_Dietetyka_-_zdrowotne_napary.html:
"Zdrowotne napary
Zwyczaj
picia herbaty jest bardzo powszechny w Polsce. Pijemy najczęściej
mocny, czarny napar w dodatku osłodzony. Taki napój nie ma raczej
pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, a wręcz odwrotnie. Warto jednak
wiedzieć, że są herbatki, które nie tylko posiadają zdrowotne
właściwości, ale również mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami w walce
z niechcianymi kilogramami.
Zielona herbata
Zielona herbata pochodzi z tego samego krzewu co tradycyjna herbata
czarna. Różnica polega na tym, iż zielona nie podlega fermentacji po
zerwaniu. Listki herbaty zielonej są jedynie delikatnie suszone, dzięki
czemu zachowują zieloną barwę. Herbata ta zaparzona wrzątkiem ma
cierpki, goryczkowaty smak. Dlatego też listki zielonej herbaty powinno
zalewać się wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Woda może być
gotowana tylko raz. Ponowne gotowanie pozbawia wodę tlenu, który jest
niezbędny do wyekstrahowania wszystkich właściwości zielonej herbaty.
Parzenie powinno trwać nie dłużej niż trzy minuty. Po tym czasie należy
listki oddzielić od naparu. Do przygotowania kolejnego napoju powinno
używać się tych samych listków. Pierwszy napar jest najczęściej
najbardziej cierpki, każde kolejne parzenie powoduje, że smak herbaty
łagodnieje i napój jest coraz smaczniejszy.
Właściwości
Zielona herbata poza atrakcyjnym smakiem i aromatem posiada wiele
ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Znajdziemy w niej
poza garbnikami i kofeiną, wiele składników mineralnych takich
jak:fluor, żelazo, sód, wapń, cynk oraz witaminy A, B1, B2, C, E, K.
Dzięki tym składnikom zielona herbata może spełniać wiele metabolicznych funkcji np.
- polifenole zawarte w zielonej herbacie obniżają zdolność odkładania się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych
- zawarta w zielonej herbacie kofeina pobudza, rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację
- polifenole zawarte w zielonej herbacie osłabiają kancerogenne działanie niektórych związków,
- dzięki czemu obniża się ryzyko zachorowań na nowotwory
- zawarte w zielonej herbacie antyoksydanty opóźniają procesy starzenia
- napar z zielonej herbaty wspomaga trawienie, niweluje uczucie pełności żołądka po zbyt obfitym posiłku
Herbata czerwona
Herbata czerwona, której przypisuje się wiele zdrowotnych właściwości,
jest znana w Chinach od wielu lat. Ostatnio gości także coraz częściej
także na europejskich stołach.
Herbata czerwona tym różni się od herbaty zielonej, iż jest ona
poddawana procesowi delikatnej fermentacji, która zachodzi podczas
zwijania i dojrzewania listków herbaty. To właśnie temu procesowi
czerwona herbata zawdzięcza charakterystyczny smak i zapach. Niektórzy
przyrównują go do smaku i zapachu wilgotnej ziemi. Jednak ze względu na
zdrowotne właściwości tego czerwonego naparu jego smak i zapach jest mu
całkowicie wybaczany.
Herbatę czerwoną parzymy podobnie jak czarną. Liście czerwone zalewamy
wodą o temperaturze 95 stopni i pozostawiamy pod przykryciem przez 3-4
minuty. Liście czerwonej herbaty możemy parzyć kilkakrotnie.
Właściwości
Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, garbników, flawonoidów
witamin i minerałów także herbata czerwona ma pozytywny wpływ na nasze
zdrowie
- wspomaga pracę wątroby
- obniża poziom cholesterolu
- oczyszcza organizm, wspomaga procesy trawienne, pomaga zwalczyć nadwagę
- do pewnego stopnia łagodzi skutki wypicia alkoholu
wzmacnia organizm
Dodanie cukru lub mleka może pozbawić ją niektórych zdrowotnych właściwości.
Aby picie herbaty było skutecznym sposobem na zwalczanie nadwagi musi
być ona wypijana w ilości 3-4 filiżanek dziennie. Badania dowiodły, że
podczas miesięcznej kuracji picia herbaty czerwonej obserwowano spadek
masy ciała o 3-8 kilogramów. Oczywiście musi temu towarzyszyć
racjonalna dieta". - Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 9989
4 listopada 2009, 16:46
"Poniżej zamieszczam wszystko o piciu czerwonej i zielonej herbaty.
Czerwona-
Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania
soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają
na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance
podskórnej.
Inne-
skutecznie walczy z nadwagą (zwana "zabójcą tłuszczu");
obniża poziom cholesterolu;
pomaga w koncentracji;
poprawia krążenie obwodowe i mózgowe;
hamuje zmiany miażdżycowe;
poprawia pamięć;
reguluje przemiany materii;
wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją;
zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy;
pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję;
reguluje działanie układu pokarmowego;
ma właściwości moczopędne;
obniża ciśnienie
wzmacnia organizm;
przyspiesza trawienie alkoholu i łagodzi skutki jego spożycia.
Zielona-
Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne
oraz garbniki.Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom
zdrowotnym.
Inne-
zapobiega i hamuje rozwój wielu nowotworów;
posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
obniża poziom cholesterolu;
przeciwdziała stresom;
chroni przed zawałem serca;
hamuje próchnicę;
korzystnie działa w przypadku nadciśnienia tętniczego;
oczyszcza organizm z toksyn;
ma wybitne właściwości przeciw wrzodowe;
chłodny napar z zielonej herbaty polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek;
polecana jest osobą cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego;
herbata zielona jest świetnym antyoksydantem."
źródło: http://www.sfd.pl/Czerwona_i_zielona_herbata-t473446.html
- Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 9989
4 listopada 2009, 16:47
Wychodzi na to, że czerwona pomaga w spalaniu tłuszczu :)
4 listopada 2009, 16:50
a o białej nikt nie wspomni??
jeszcze nie piłam i sama jestem Ciekawa
- Dołączył: 2006-09-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 746
4 listopada 2009, 16:54
Bardzo cenne artykuły
![]()
Przeczytałam i przy najbliższej okazji kupię i czerwoną
![]()
Dzięki!
Nie są za fajne w smaku ale pomagają w odchudzaniu
![]()
Trzeba pić dużo...
4 listopada 2009, 16:55
Biała jest najzdrowszą herbatą, bo jest najmniej przetworzona. I moim zdaniem jest smaczniejsza od wymienionych wyżej.
- Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 9989
4 listopada 2009, 17:02
Ja piłam białą raz i była z jaśminem, jakaś dziwna były, może źle trafiłam?
4 listopada 2009, 17:03
Ja piłam z Liptona i naprawdę mi smakowała, nt innych nie mogę się wypowiadać i ręczyć, że każda jest smaczna :)