Temat: wklejajcie swoje fotki z postempami ....

Może ten temat był ale trudno proszę wklejajcie swoje fotki z postępami w odchudzaniu... piszcie ile schudłyście i w jakim cisze.

RÓŻNICA  PRZESZŁO  25 KILO  .....CZEKAM NA WASZE FOTKI
To będę pić zieloną a jak mi się znudzi zamienię na czerwoną...
Czy one przyśpieszają przemianę materii?? Jakie są ich plusy pod względem odchudzania??
http://vitalia.pl/artykul80_Dietetyka_-_zdrowotne_napary.html:

"Zdrowotne napary

Zwyczaj picia herbaty jest bardzo powszechny w Polsce. Pijemy najczęściej mocny, czarny napar w dodatku osłodzony. Taki napój nie ma raczej pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, a wręcz odwrotnie. Warto jednak wiedzieć, że są herbatki, które nie tylko posiadają zdrowotne właściwości, ale również mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami w walce z niechcianymi kilogramami.

Zielona herbata

Zielona herbata pochodzi z tego samego krzewu co tradycyjna herbata czarna. Różnica polega na tym, iż zielona nie podlega fermentacji po zerwaniu. Listki herbaty zielonej są jedynie delikatnie suszone, dzięki czemu zachowują zieloną barwę. Herbata ta zaparzona wrzątkiem ma cierpki, goryczkowaty smak. Dlatego też listki zielonej herbaty powinno zalewać się wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Woda może być gotowana tylko raz. Ponowne gotowanie pozbawia wodę tlenu, który jest niezbędny do wyekstrahowania wszystkich właściwości zielonej herbaty. Parzenie powinno trwać nie dłużej niż trzy minuty. Po tym czasie należy listki oddzielić od naparu. Do przygotowania kolejnego napoju powinno używać się tych samych listków. Pierwszy napar jest najczęściej najbardziej cierpki, każde kolejne parzenie powoduje, że smak herbaty łagodnieje i napój jest coraz smaczniejszy.

Właściwości
Zielona herbata poza atrakcyjnym smakiem i aromatem posiada wiele ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Znajdziemy w niej poza garbnikami i kofeiną, wiele składników mineralnych takich jak:fluor, żelazo, sód, wapń, cynk oraz witaminy A, B1, B2, C, E, K.
Dzięki tym składnikom zielona herbata może spełniać wiele metabolicznych funkcji np.

  • polifenole zawarte w zielonej herbacie obniżają zdolność odkładania się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych
  • zawarta w zielonej herbacie kofeina pobudza, rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację
  • polifenole zawarte w zielonej herbacie osłabiają kancerogenne działanie niektórych związków,
  • dzięki czemu obniża się ryzyko zachorowań na nowotwory
  • zawarte w zielonej herbacie antyoksydanty opóźniają procesy starzenia
  • napar z zielonej herbaty wspomaga trawienie, niweluje uczucie pełności żołądka po zbyt obfitym posiłku
Herbata czerwona
Herbata czerwona, której przypisuje się wiele zdrowotnych właściwości, jest znana w Chinach od wielu lat. Ostatnio gości także coraz częściej także na europejskich stołach.
Herbata czerwona tym różni się od herbaty zielonej, iż jest ona poddawana procesowi delikatnej fermentacji, która zachodzi podczas zwijania i dojrzewania listków herbaty. To właśnie temu procesowi czerwona herbata zawdzięcza charakterystyczny smak i zapach. Niektórzy przyrównują go do smaku i zapachu wilgotnej ziemi. Jednak ze względu na zdrowotne właściwości tego czerwonego naparu jego smak i zapach jest mu całkowicie wybaczany.
Herbatę czerwoną parzymy podobnie jak czarną. Liście czerwone zalewamy wodą o temperaturze 95 stopni i pozostawiamy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Liście czerwonej herbaty możemy parzyć kilkakrotnie.

Właściwości
Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, garbników, flawonoidów witamin i minerałów także herbata czerwona ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie
  • wspomaga pracę wątroby
  • obniża poziom cholesterolu
  • oczyszcza organizm, wspomaga procesy trawienne, pomaga zwalczyć nadwagę
  • do pewnego stopnia łagodzi skutki wypicia alkoholu
    wzmacnia organizm
Dodanie cukru lub mleka może pozbawić ją niektórych zdrowotnych właściwości.
Aby picie herbaty było skutecznym sposobem na zwalczanie nadwagi musi być ona wypijana w ilości 3-4 filiżanek dziennie. Badania dowiodły, że podczas miesięcznej kuracji picia herbaty czerwonej obserwowano spadek masy ciała o 3-8 kilogramów. Oczywiście musi temu towarzyszyć racjonalna dieta".

Pasek wagi
"Poniżej zamieszczam wszystko o piciu czerwonej i zielonej herbaty.

Czerwona-
Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej.
Inne-
skutecznie walczy z nadwagą (zwana "zabójcą tłuszczu");
obniża poziom cholesterolu;
pomaga w koncentracji;
poprawia krążenie obwodowe i mózgowe;
hamuje zmiany miażdżycowe;
poprawia pamięć;
reguluje przemiany materii;
wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją;
zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy;
pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję;
reguluje działanie układu pokarmowego;
ma właściwości moczopędne;
obniża ciśnienie
wzmacnia organizm;
przyspiesza trawienie alkoholu i łagodzi skutki jego spożycia.

Zielona-
Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki.Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym.
Inne-
zapobiega i hamuje rozwój wielu nowotworów;
posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
obniża poziom cholesterolu;
przeciwdziała stresom;
chroni przed zawałem serca;
hamuje próchnicę;
korzystnie działa w przypadku nadciśnienia tętniczego;
oczyszcza organizm z toksyn;
ma wybitne właściwości przeciw wrzodowe;
chłodny napar z zielonej herbaty polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek;
polecana jest osobą cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego;
herbata zielona jest świetnym antyoksydantem."
źródło: http://www.sfd.pl/Czerwona_i_zielona_herbata-t473446.html
Pasek wagi
Wychodzi na to, że czerwona pomaga w spalaniu tłuszczu :)
Pasek wagi
a o białej nikt nie wspomni??
jeszcze nie piłam i sama jestem Ciekawa
Bardzo cenne artykuły Przeczytałam i przy najbliższej okazji kupię i czerwoną
Dzięki!
Nie są za fajne w smaku ale pomagają w odchudzaniu
Trzeba pić dużo...
Biała jest najzdrowszą herbatą, bo jest najmniej przetworzona. I moim zdaniem jest smaczniejsza od wymienionych wyżej.
Mój pierwszy cel to dwucyfrowa liczba a potem stopniowo dalej
Dzięki wam w końcu znów wierze Dziękuje
Ja piłam białą raz i była z jaśminem, jakaś dziwna były, może źle trafiłam?
Pasek wagi
Ja piłam z Liptona i naprawdę mi smakowała, nt innych nie mogę się wypowiadać i ręczyć, że każda jest smaczna :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.