Temat: dietetyczny schabowy

Tak się składa, że mam w domu zamrożonych kilka porcji kotletów schabowych. Mięsko już jest pokrojone na porcje kotletowe. Poradźcie proszę jak można je przyrządzić na różne sposoby, ale nie ten standardowy: panierka i na patelnię, na głęboki tłuszcz. Chodzi mi oczywiście o wersje przepisów dietetycznych (może być piekarnik, duszenie czy co tam jeszcze wymyślicie). Na jeden dzień mam składniki do sałatki greckiej, w lodówce leży tez paczuszka buraczków posiekanych do podgrzania - co dodać, aby były smaczne, ale niskokaloryczne - wiem, że zagęszczenie mąką odpada, a nie lubię takich, które rozlewają się po talerzu :( No i jeszcze ziemniaczki młode oraz ogórki, jogurt naturalny.

aaaaaaaaaa i bardzo dobry kotlet z piersi kurczaka..

kotlecik doprawiony na to ser zolty i plasterek ananasa .. miodzio !!!  :)

Pasek wagi
a ja robiłam w halogenie
oliwa z oliwek roztarta na papkę z kostką rosołową ( dobry zamiast niej jest sos czosnkowy do sałatek :D) nacieram nią kotlety i 20-30 minut w halogenie... mąż od tego czasu nie chce tradycyjnych jeść
przez oliwę mięso nie jest suche...
a po diabła go panierować w ogóle? przypraw i na suchą patelnię. Ja każde mięso robię bez panierek i oleju, jest soczyste, nie przywiera. Ludzie wokół tego robią za dużo filozofii:)
Zagęszczenie sosu łyżeczką mąki to jakieś 20 kcal dodatkowo - bez przesady, od tego się nie utyje.
Nie jem wieprzowiny, ale mojemu narzeczonemu robiłam roladki z takich porcji jak na kotleta przekrojonych wzdłuż na pół i zawiniętych z podłużnym plastrem cukinii (takim ukrojonym obieraczką) i przyprawami. Podobno były bardzo smaczne. Spinałam je wykałaczką i piekłam w piekarniku.
To żadna głębsza filozofia, może po prostu przyzwyczajenie? Pamiętny smak z dzieciństwa :) kotletów w panierce, na tłuszczyku, dzięki czemu ładnie się przyrumieniały, a jak próbowałam robić na baaardzo ograniczonej ilości tłuszczu to się przypalały. Spróbuję zatem cygańskiego, może szaszłyki i podduszane mięsko z dodatkami.
Ooo roladki też smacznie brzmią czy to ze szpinakiem czy z cukinią... Tylko jak długo piec, aby w środku nie były surowe?
a ja takie mięso duszę z warzywami jak do ryby po grecku ( marchewka, cebulka, pietruszka, pomidory) ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.