- Dołączył: 2011-01-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 62
19 czerwca 2012, 12:44
Tak się składa, że mam w domu zamrożonych kilka porcji kotletów schabowych. Mięsko już jest pokrojone na porcje kotletowe. Poradźcie proszę jak można je przyrządzić na różne sposoby, ale nie ten standardowy: panierka i na patelnię, na głęboki tłuszcz. Chodzi mi oczywiście o wersje przepisów dietetycznych (może być piekarnik, duszenie czy co tam jeszcze wymyślicie). Na jeden dzień mam składniki do sałatki greckiej, w lodówce leży tez paczuszka buraczków posiekanych do podgrzania - co dodać, aby były smaczne, ale niskokaloryczne - wiem, że zagęszczenie mąką odpada, a nie lubię takich, które rozlewają się po talerzu :( No i jeszcze ziemniaczki młode oraz ogórki, jogurt naturalny.
- Dołączył: 2012-05-10
- Miasto:
- Liczba postów: 1066
19 czerwca 2012, 12:47
http://www.dietomaniacy.pl/2010/11/dietetyczne-kotlety-schabowe-to-mozliwe/ < ---- podobno sprawdzone
19 czerwca 2012, 12:48
A może w panierce z otrębów?
- Dołączył: 2011-08-13
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 231
19 czerwca 2012, 12:49
Można do panierki uzyć ziarna sezamu lub otręby i na patelnie bez tłuszczu.
- Dołączył: 2012-04-17
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4982
19 czerwca 2012, 12:52
akurat nie lubię mięsa wieprzowego i go nie przyrządzałam, ale robiłam pierś z kurczaka na różne sposoby i myślę, że schab też się na to nada: roladki z brokułami i serem feta na parze, albo ze szpiankiem i serem feta, lub z bazylią i serkiem topionym (ogolnie możesz zrobić z czym chcesz, bo wszystkie opcje są pyszne i z pewnością mniej kaloryczne niż tradycyjny schabowy), można też piec w rękawie, mięso można wcześniej natrzeć czosnkiem i posypać zieleniną, o ile lubisz czosnek, można też zrobić gulasz: pokroić mięso, dodać ogórka konserwowego/ kiszonego, marchewkę czy co tam lubisz i zagęścić później trochę, albo grillowane szaszłyki z cebulą, warzywami, można wymyślić coś z pieczarkami i też będzie smaczne. Możliwości jest na prawdę dużo.
- Dołączył: 2010-11-18
- Miasto: Pod Bukami
- Liczba postów: 153
19 czerwca 2012, 12:54
Ja moge Ci jedynie odradzić
![]()
jak robiłam "dietetycznego schabowego" na łyżce oliwy i pózniej dodałam wody i przykryłam żeby się poddusił, masakra wyszła, twardy bezsmakowy ale pieski się za to ucieszyły
- Dołączył: 2012-05-16
- Miasto: Cooka
- Liczba postów: 2191
19 czerwca 2012, 12:56
A ja daje tylko przyprawę do kurczaka i bazylię i smażę na suchym teflonie :))
Albo kroję mięso w kostkę, smazę na suchym teflonie z przyprawą do gyrosa, potem mieszkam z sosem greckim :)
- Dołączył: 2011-01-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 62
19 czerwca 2012, 12:58
No właśnie to zagęszczanie... Zawsze mam ochotę zagęścić naturalny sosik mąką, ale to przecież dodatkowa spora ilość kalorii... Macie jakieś inne sposoby na zagęszczanie? A jeśli chodzi o smażenie np. w tej panierce z otrębów, sezamu - mam tylko takie patelnie teflonowe, ale nie grillowe i jak daję za mało tłuszczu, to szybko kotlety się przypalają nawet na małym ogniu i wierzch zamiast ładnie przyrumieniony robi się twardy i spalony, a w środku surowizna :(
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
19 czerwca 2012, 13:03
to sie chyba nazywa schabowy po cygansku:
rozbijasz schabowego..doprawiasz i delikatnie podsmazasz ( ja robie to na minimalnej iosci oleju )
swieza cebule ciachamy w paseczki i podduszamy..
robimy jajko sadzone :) hehe wszyscy wiemy jak.. ale zeby zoltko bylo geste a nie zcielo sie na maxa..
na kotleta nakladamy cebulke a na to jajko sadzone..
dla mnie jedna taka porcja i jestem pelna na maxa :)