- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
20 lutego 2020, 11:40
Temat zapoczątkowany w 2017r., ale nadal aktualny :)
Na pewno w zwalczaniu czy nawet pojawianiu się zachcianek na słodycze pomogą regularnie spożywane posiłki (co 3-4 godziny). Dania powinny być jak najmniej przetworzone i uwzględniać udział węglowodanów złożonych - co prowadzi do tego, że zamiast jasnego pieczywa, białego ryżu czy zwykłego makaronu należy wybierać produkty pełnoziarniste. Zagwarantuje to równy poziom glukozy we krwi, tym samym zmniejszając ochotę na słodycze.
Na regulację glukozy we krwi ma także chrom. Warto dbać, by w diecie pojawiała się odpowiednia ilość tego pierwiastka, a znaleźć go można w produktach takich jak: pełnoziarniste pieczywo, jaja, jabłka, pomarańcze, banany gruboziarniste kasze, płatki owsiane, ryby i drób, wątróbka, kakao.
Podczas robienia zakupów warto mieć przygotowaną zawsze listę zakupów i tak je rozplanować, by starać się ominąć alejki ze słodyczami, nie kupować ich, by nie były dostępne.
Nie ma nic złego w tym, że raz na jakiś czas zjemy coś słodkiego. Bynajmniej w tym miejscu nie zachęcam do podjadania słodyczy, ale zwracam uwagę na to, że gdy decydujemy się na coś słodkiego to warto by był to posiłek kontrolowany - zjedzony świadomie, bez stresu czy bez przypływu emocji.
Warto też wspomagać się w okresie ochoty na słodycze posiłkami na słodko, ale jednak o wysokiej wartości odżywczej - może to być np. koktajl owocowy, czy owoce z orzechami, czy płatki z dodatkiem miodu.