Temat: Ogórki Konserwowe

Uwielbiam ogórki konserwowe, ogórki w zalewie musztardowej a tam wszędzie jest OCET, czy na prawdę jest tak szkodliwy?
Czy nie przesadzam jak na jeden raz zjem cały słoik takich ogórków (nie mogę się oprzeć)
Czy można go zastąpić jakąś inną odmianą mniej szkodliwego octu?

Uważam, że rozsądne korzystanie z dóbr produktów spożywczych dostępnych na rynku nie może zaszkodzić. Wiadomo, że gdyby piła Pani ocet w dużych ilościach, to nie skończyłoby się to dobrze. Jednak ocet to taki produkt, który spożywa jak dodatek, a nie jako główną część dania. Tego octu raczej Pani nie pije, a zjada tylko ogórki, czyli w efekcie nie dostarcza Pani do organizmu octu w nadmiernych ilościach.

Wszystko jest dla ludzi, ale trzeba umieć z tych dóbr korzystać. W umiarkowanych ilościach nie powinno szkodzić (chyba, że Pan na coś choruje?). Zalecam rozsądek :-)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.