- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lutego 2009, 16:32
30 marca 2009, 00:13
Zupa z łososia Czas wykonania: 70 min Trudność: normalne Koszt: normalne |
Wydrukuj | Skaluj |
Składniki: Cebula 20 g (3 plasterki) Łosoś świeży 60 g Pstrąg strumieniowy. świeży 45 g Cytryna 45 g (3 plasterki) Seler naciowy 30 g Pietruszka. liście 3 g (1½ łyżeczki) Woda niegazowana 375 g (1½ szkl.) Przyprawy: Pieprz czarny, zmielony |
Instrukcje: 1. Głowy łososia umyć i usunąć z nich oczy. 2. Cytrynę dokładnie oczyścić i wycisnąć z niej sok, którym następnie skropić filet z pstrąga. Odstawiać na kilkanaście minut. 3. Wlać do garnka wodę i zagotować z obraną cebulą oraz umytymi liśćmi selera i pietruszki. Wrzucić też przyprawy. 4. Głowy łososia ugotować w przygotowanym wywarze (około 20 minut). Kiedy zmiękną wyjąć. 5. Po czym włożyć filet z pstrąga i ugotować. Płomień palnika powinien być niewielki. 6. Z przestudzonych filetów usunąć dokładnie ości. Mięso z głów również wyjąć. 7. Wywar przestudzić, odcedzić i zmiksować go z mięsem z głów. Przetrzeć przez sito. 8. Wrzucić kawałki pstrąga i podgrzać, wymieszać. |
25 maja 2009, 21:11
26 maja 2009, 11:28
26 maja 2009, 22:12
Schab z truskawkami Czas wykonania: 20 min Trudność: łatwe Koszt: normalne |
Wydrukuj | Skaluj |
Składniki: Truskawki mrożone 50 g (5 średnich szt.) Wieprzowina schab surowy z kością 100 g Oliwa z oliwek 2 g (niecała łyżeczka) Przyprawy: Imbir Papryka słodka mielona Pieprz czarny, zmielony Sól biała 1 g (½ szczypty) |
Instrukcje: 1. Odkroić od schabu kość, opłukać go pod zimną wodą, pokroić na plasterki, przyprawić solą, pieprzem i papryką. 2. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim mięso. 2. Odłożyć schab na talerz i włożyć na patelnię umyte truskawki. Dodać imbir, szczyptę pieprzu, ponownie schab i smażyć jeszcze kilka minut. 3. Podawać na gorąco. Uśmiałam się, bo po co kupować schab z kością( surową wieprzowinę, hihi) skoro mogę od razu bez??? |
28 maja 2009, 17:41
4 czerwca 2009, 22:33
7 czerwca 2009, 10:30
11 sierpnia 2009, 21:38
19 sierpnia 2009, 14:26