Temat: śmiesznostki w dietach

... żeby nie było zbyt smutno ani zbyt poważnie ;)  Mam nadzieję, że nasze panie dietetyczki też potraktują to na wesoło, a jeśli można może kiedyś zmienią ;) 

Ja mam w diecie m.in.:

- 1,2 szczypty soli

- schab wieprzowy z kością 120g - który w przepisie trzeba podzielić na kotlety (mam nadzieję, że tylko 2!)

Przyznaję, że czytając to aż mi się buzia uśmiechnęła... Może o to chodziło.  ;))) 
pozdrawiam serdecznie
Pasek wagi
Witam
To ja się dołączę do tematu-oto mój piątkowy obiad
Zupa z łososia
Czas wykonania: 70 min       Trudność: normalne         Koszt: normalne
Wydrukuj | Skaluj

Składniki:
Cebula 20 g (3 plasterki)
Łosoś świeży 60 g
Pstrąg strumieniowy. świeży 45 g
Cytryna 45 g (3 plasterki)
Seler naciowy 30 g
Pietruszka. liście 3 g (1½ łyżeczki)
Woda niegazowana 375 g (1½ szkl.)

Przyprawy:
Pieprz czarny, zmielony
  Instrukcje:
1. Głowy łososia umyć i usunąć z nich oczy.
2. Cytrynę dokładnie oczyścić i wycisnąć z niej sok, którym następnie skropić filet z pstrąga. Odstawiać na kilkanaście minut.
3. Wlać do garnka wodę i zagotować z obraną cebulą oraz umytymi liśćmi selera i pietruszki. Wrzucić też przyprawy.
4. Głowy łososia ugotować w przygotowanym wywarze (około 20 minut). Kiedy zmiękną wyjąć.
5. Po czym włożyć filet z pstrąga i ugotować. Płomień palnika powinien być niewielki.
6. Z przestudzonych filetów usunąć dokładnie ości. Mięso z głów również wyjąć.
7. Wywar przestudzić, odcedzić i zmiksować go z mięsem z głów. Przetrzeć przez sito.
8. Wrzucić kawałki pstrąga i podgrzać, wymieszać.
Czyż nie brzmi apetycznie?Szczególnie to wydłubywanie oczu! Ale najpiękniejsze jest to,że w sumie tych obu ryb ma być 105 g!A same oczy pewnie z piątkę ważą! I skąd ja tę głowę wytrzasnę?W 10dkg ryby??
Pasek wagi
Ile to jest objętościowo: jajo kurze całe 2g?
Pasek wagi
wczesniej nie zwracalam na to uwagi, teraz patrze i jest: mandarynka (1,2 średniej)
A może przepisik na ziemniaki odsmażane z jajkiem i szczypiorkiem
2.8 szt.ziemniaki
1.4 szt.jajko
1.4 sól
 1.4 łyzeczki szczypiorku
a danie w sumie pyszne
Pasek wagi
Schab z truskawkami
Czas wykonania: 20 min       Trudność: łatwe         Koszt: normalne
Wydrukuj | Skaluj

Składniki:
Truskawki mrożone 50 g (5 średnich szt.)
Wieprzowina schab surowy z kością 100 g
Oliwa z oliwek 2 g (niecała łyżeczka)

Przyprawy:
Imbir
Papryka słodka mielona
Pieprz czarny, zmielony
Sól biała 1 g (½ szczypty)
  Instrukcje:
1. Odkroić od schabu kość, opłukać go pod zimną wodą, pokroić na plasterki, przyprawić solą, pieprzem i papryką.
2. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim mięso.
2. Odłożyć schab na talerz i włożyć na patelnię umyte truskawki. Dodać imbir, szczyptę pieprzu, ponownie schab i smażyć jeszcze kilka minut.
3. Podawać na gorąco.


Uśmiałam się, bo po co kupować schab z kością( surową wieprzowinę, hihi) skoro mogę od razu bez???
Pasek wagi
ja tez mam fajne 0,6szczypty soli, 0,6 zabka czosnku,25,4 straczka fasolki, 3/4 szczypty soli...

Pasek wagi
ja miałam na śniadanie 1/2g truskawek co miało dawać 4 szklanki ;) ale widzę, że już to poprawione...
winogrona z majonezem robia wrazenie ,ale są smaczne
Pasek wagi
Jaja kurze całe 50 g (0,9 szt.)
:)
ja się nie moge przekonać do tuńczyka z twarogiem... jadł ktoś?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.